Luna mai este dedicată blugilor!

20 mai 1873 este data la care Levi Strauss şi Jacob Davis au obţinut un brevet pentru invenţia lor care presupunea buzunarul căptuşit cu nit. De atunci această dată este considerată Ziua Oficială a blugilor.
  • Publicat:
Luna mai este dedicată blugilor!

De la apariţia lor, cu un secol şi jumătate în urmă, blugii au fost purtaţi de fiecare segment al societăţii americane şi exportaţi în întreaga lume ca simbol al acestei civilizaţii. Permanent reinventati, blugii au devenit o piesă nelipsită din garderoba oricui, un obiect vestimentar practic, comod şi extrem de adaptabil oricărei ţinute.

Cel mai iubit articol de îmbrăcăminte din America, dar şi din lume, a fost inventat de Jacob Davis şi Levi Strauss. Apariţia blugilor a avut la bază o nevoie, cea a minerilor din America de a purta pantaloni rezistenţi pentru munca în subteran. Ţesătura şi materialul acestor pantaloni erau estentiale pentru că de ele depindea trăinicia lor. Levi Strauss a ales o ţesătură numită serge, care provenea din oraşul francez Nimes. Denumit iniţial „serge de Nimes”, materialul textil utilizat pentru confecţionarea blugilor a devenit cunoscut ulterior ca „€œdenim”.  

Unii dintre cei mai vechi blugi albaştri americani confecţionaţi au fost realizaţi în 1873 de Jacob Davis, Rogers Calvin şi Levi Strauss. Pantalonii din denim au reuşit să se impună rapid  pe piaţă, mai ales datorită culorii specifice, albastrul. Denimul a devenit astfel, unic şi este asociat unei singure culori – albastru. Procedura de vopsire a firelor se face în mod tradiţional cu pigmenţi albaştri obţinuţi din coloranţi indigo. Tot indigoul a fost cel mai important colorant natural cunoscut omenirii până la introducerea celor sintetici, la finalul secolului al XIX-lea. Din 1894 indigoul a fost înlocuit  de coloranţi sintetici utilizaţi la scară largă.  

Ce legătură are luna mai cu denimul?

20 mai 1873 este data la care Levi Strauss şi Jacob Davis au obţinut un brevet pentru invenţia lor care presupunea buzunarul căptuşit cu nit. De atunci această dată este considerată Ziua Oficială a blugilor.

În 1936, Levi Strauss a cusut un mic steag roşu în dreptul buzunarului din spate al blugilor. A fost totodată şi prima etichetă cusută în exteriorul unui obiect vestimentar. Denimul devine şi mai popular în 1950, inspirând generaţii de tineri şi devenind simbol al rebeliunii acestora, manifestări particulare fiind prezente în filme precum Rebel Without a Cause sau The Wild One.  

Elvis Presley, Marlon Brando sau James Dean au fost printre primii „rebeli” care au purtat pe marile ecrane aceste obiecte de îmbrăcăminte. Pe parcursul anilor blugii au depăşit stadiul de simplu obiect vestimentar şi au devenit un simbol al libertăţii şi al nonconformismului, fiind incluşi în alegerile designerilor de modă.

În luna mai, Bucureşti Mall şi Plaza România lansează DenimFest, un concept unic în zona  centrelor comerciale din România, prin care se celebrează istoria denimului. În perioada 18-20 mai, pasionaţii de jeanşi vor beneficia de reduceri de până la 30% pentru toate  articolele din denim. Magazinele partenere din Bucureşti Mall sunt: Tommy Hilfiger, Springfield, Collective, Lee Cooper, Kenvelo, BSB, Mango. În Plaza România aceste reduceri se aplică la magazinele: Tommy Hilfiger, Tom Taylor, BSB, Collin’s, Mango, Desigual, Gap, Collective, Jack & Jones, Springfield.

Colecţia Tommy Hilfiger


Citeşte şi: 3 situatii in care sa NU te imbraci in jeansi

In ce piese vestimentare NU merita sa investesti

Cum porti camasa de blugi

 

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandări: