Aseară a avut loc cea de-a 12-a ediţie a Galei AVANPREMIERE, care s-a desfăşurat într-o locaţie inedită – serele Bell’Agio Casa.
În cadrul evenimentului şi-au prezentat colecţiile 10 designeri români, atât nume consacrate cât şi debutanţi extrem de talentaţi: Natalia Vasiliev, Rhea Costa, Iris Şerban, Simona Semen, Fe(Male), Bianca Popp, Anca & Silvia Negulescu, Alex Tunsu, M12 şi Florina Ivaşcu.
Iris Şerban – Lights
Un contrast puternic între lumină şi întuneric, colecţia Lights cuprinde croiuri inedite, juxtapuneri şi inserţii, accesorizate metalic. Principalul component, sacoul, intră în contrast cu elemente romantice, florale, broderii cu aplicaţii delicate, tull de mătase, stofa lână, piele sau blană naturală, care acoperă volumetric partea superioară a corpului. Detalii care exprimă personajul urban, altfel decât cel pe care îl cunoaştem.
Pantofi: OTTER
Accesorii: MARIA FILIPESCU
M12 – Jangala
Jangala te poziţionează sub baldachinul bogat în frunze al copacilor junglei din Nicaragua. Deşi accesoriul de bază, umbrela, lipseşte din context, femeia teleportată de M12 în acel cadru este totuşi echipată corespunzător: coaturi şi trench-coaturi din fâş simplu, fâş brodat şi material de camuflaj; nota de feminitate şi eleganţă este redată de rochiile din mătase şi piesele din voal creponat. Accesoriile oferă personajului verticalitate şi încrederea de a putea cuceeri acel teritoriu necunoscut.
Accesorii: M12
A&S Negulescu – ELIDYR
A & S Negulescu explorează prin noua colecţie “Elidyr” toamnă/iarnă 2013/2014 un tărâm de poveste în care realul şi fantasticul fuzionează şi evidenţiază cercetarea universului medieval, accentuând zborul celor mai intense trăiri descătuşate în lumi imaginare deja manifestate şi în colecţiile precedente. Asemeni unei făpturi fantastice, personajul propus, desprins din ireal, rămâne însă ancorat în actualitate prin nuanţele, materialele şi elementele de croi futuriste integrate conceptual.
Dacă în primele colecţii A&S Negulescu şi-au manifestat afinitatea pentru universul gotic, zbor şi elemente de armură exploatate prin prelucrarea volumetriilor experimentale în piele naturală şi materiale adiacente, în “Elidyr” însă, cercetarea elementelor medievale le-au inspirat în integrarea accesoriilor din alamă şi a platoşei din fibră de sticlă prelucrate manual.
Structurile complexe, nuanţele metalizate, verdele, negrul şi albul integrat în premieră (odată cu această colecţie), accesoriile metalice şi simbolul aripilor deja instalat, vizează o siluetă profundă, misterioasă, puternică şi sofisticată, ce îşi întinde aripile către un tărâm oniric.
Accesorii: A&S Negulescu, Stefan Ciobotariu, Andrei Podiuc
Pantofi: IL PASSO
Bianca Popp – Better, Bitter, Butter-fly
Viaţa ca luptă a devenirii este tema colecţiei. Este o colecţie inspirată din riturile de trecere şi din lupta perpetuă pe care o ducem pentru a deveni cine suntem meniţi să fim, pentru a supravieţui propriilor demoni şi a dovedi că suntem măcar cu câteva nuanţe mai buni. Mai buni decât noi ieri, mai buni decât noi cei din ochii celorlalţi, mai buni decât au sperat părinţii şi profesorii noştri. Metamorfoza noastră ca oameni, chiar dacă nu este la fel de evidentă ca cea a fluturilor, este la fel de profundă în termeni de capacităţi, de teritoriu acoperit şi de puncte din care privim lumea.
Materialele folosite sunt foarte tehnice, de criză, dezastru şi război: impermeabile, rezistente, recuperate, împrumutate, găsite, reciclate.
Florina Ivaşcu – ARHI COUTOURE
Creaţia impune frumoasa experienţă din Atelierele „Les Arts Decoratifs – Palais du Louvre” şi colaborarea cu „Maison LESAGE Paris”, aplicând sub îndrumarea stiliştilor de broderie conceptul personal de forme, explorând strategii în design precum asocierea neaşteptată a diferitelor materiale, incluzând suprarealismul şi ideea transgresiunii formelor.
Am dezvoltat în această colecţie noi volume de broderie ce reprezintă cel mai elaborat proces al colecţiei. Se urmăreşte fuzionarea broderiei prin formele volumetrice, explozive, amorfe şi materialele neconvenţionale cu bazele clar construite şi detalii funcţionale pentru a se evidenţia reciproc într-o formă „Couture” modernă, elaborată ca un ,,antidot al uniformizării”. Reperele de inspiraţie sunt spaţiile şi unghiurile arhitecturii „Eichler”, transparenţa şi liniile de bază funcţionale, curate. Se regăsesc nuanţe calde, „pastiche”, reflexii translucide create de conglomerate de mărgele, cristale şi structuri de broderie artizanal lucrate din plastic.
Pantofi: Il Passo
Accesorii: Mihaela Giura
Rhea Costa – Cruise 2014
Colecţia prezintă piese care pot fi purtate zi de zi, în orice context, dar care nu se pierd în cotidian. Este o colecţie ce aduce în prim plan materiale şi texturi versatile precum bumbacul, vâscoza, mătasea, pielea, tulle-ul, voalul, transformate în piese structurale, cu o puternică influenţă arhitecturală, fiecare având tiparul său unic, modelat manual. Culorile folosite sunt variate, pornind de la alb, negru, tonuri de auriu, până la nuanţe pudrate de corai, portocaliu, galben, turcoaz, mentă, rose.
Accesorii: Rhea Costa
Pantofi: Cathias Edeline & Rhea Costa
Alex Tunsu – First Breath
Din momentul în care ne naştem, timpul începe să ne ia, treptat, viaţa înapoi.
Embriogeneza umană este procesul ce însumează diviziunile şi diferenţierile celulare la nivelul embrionului uman; din acest moment, pielea este construită strat cu strat şi capătă noi dimensiuni, fiind influenţată atât de mediul intern cât şi de factorii externi.
Privită în decursul evoluţiei sale, pielea se regenerează şi se deformează, modificând constant aspectul exterior al omului.
De la primul suflu, la naştere, când contactul cu mediul exterior este cel mai dificil, fiinţa umană rămâne captivă în carcasa epitelială până în ultimul moment al vieţii, când se îndreaptă spre lumina ce-i va da posibilitatea începerii călătoriei spirituale.
Colectia „First breath” este o metaforă referitoare la procesul multidimensional al dezvoltării umane şi conţine piese ce au rolul deformării subtile a exteriorului purtătorului prin texturi şi structuri ce imită stratificarea pielii.
Pantofi: Il Passo
Fe[Male] – Emotional Intelligence
Interacţionăm cu emoţiile noastre. Construim lumea în jurul nostru. Ne-o imaginăm aşa cum dorim. Interacţionăm cu alţi oameni. Simţim..sau nu. Ne rănim, ne îndoim, ne conformăm, ne topim, ne rupem, ne construim, ne pliem. Schimbăm lucruri constant.Totul este mişcare. Hainele sunt expresia emoţiilor noastre. Şi femeia Fe[Male] este întotdeauna LIBERĂ, este frumoasă, imprevizibilă, astfel este noua noastră colecţie.
Simona Semen – Black Ice 2013/2014
Pasiunea pentru călătorie – acum zona anglo saxonă, cu accent pe clanurile şi castelele Irlandei – pentru filme (2013 şi 2014 fiind anii dedicaţi filmelor SF si fantasy), dar mai ales pentru studiul aprofundat al tendinţelor şi mai nou, al prognozelor (masterand în studiul trendurilor de modă la UNARTE Bucureşti), toate acestea se regăsesc în noua colecţie Black Ice, toamnă – iarnă 2013/2014 Simona Semen.
În noua colecţie sunt puse împreună elementele tradiţionale specifice – fuste, şorţuri, kilt-uri – cu accente militare şi detalii sport. Lor li se adaugă o gamă de materiale tehnologice cu un look general futurist (dantelă, denim şi stofă peliculizate). Regăsim apoi în construcţia produselor dinamica continuă între ceaţa ce se ridică şi lumina ce coboară dinspre culmi – în mod unic – pe versanţii irlandezi. Întreaga colecţie este văzută ca o călătorie a luminii peste tărâmurile încărcate de poveşti – revelându-le – până la explorarea apei şi mai apoi a gheţii, ce devine, încet, încet, tăcută şi întunecată ca un cântec al ielelor din tradiţiile ancestrale româneşti.
Femeia noului sezon combină elementele de forţă, războinice, aproape de „asediu” cu reflectări ale unei feminităţi ascunse tainic, cu discreţie, dar atât de necesară echilibrului unor vremuri atât de zbuciumate ca cele pe care le trăim.
Black Ice este un mixaj elaborat între creaţiile Simonei Semen şi viziunea militar-SM a Alexandrei Abraham – ce dezvoltă în noua colaborare, experienţa ei în design-ul hamurilor şi harnaşamentelor cool – ducând totul la un nou nivel.
Pantofi: Il Passo
Harnaşamente: Alexandra Abraham
Natalia Vasiliev – Guell Sunset 2013/2014
Noua colecţie Natalia Vasiliev 2013-2014 este inspirată de Barcelona, de acea axă fundamentală a Cataluniei ce începe sus, în parcul Guell, pulsând ca o inimă sub coloanele Esplanadei, coboară în pietrele scurse aproape vegetal ale Sagradei Familia, pentru a se finaliza maiestuos pe plajă, iar mai apoi în apele mării.
Fiecare ansamblu vestimentar este un astfel de dialog între dens şi vaporos, puternic şi fragil, între transparent şi opac, între contraste continue. Totul se axează pe o paletă cromatică de apus magistral, în care toate tonurile sunt compuse şi recompuse în nuanţe nesfârşite.
Femeia imaginată de Natalia Vasiliev pentru 2013- 2014 este o Gală modernă în care Dali se regăseşte dispersat în fiecare celulă iar ea pendulează la nesfârşit între dragostea trecătoare pentru Paris, marcat de Paul Elluard şi iubirea ei eternă pentru suprarealism, pentru o Cataluna aspră şi senzuală simultan. Întreaga colecţie este vegheată, magistral, de un Gaudi mentor ce se regăseşte în aproape fiecare piesă.
Cataluna – subiectul central al Europei anul viitor – e interpretată şi recompusă pentru noi în colecţia de trecere între 2013 şi 2014 de către Natalia Vasiliev în cadrul noii Gale Avanpremiere, numărul 12.
Accesorii: Raluca Buzura
Încălţăminte: Cristian Albu
Credit foto: Mircea Netea