Industria modei a fost zguduită puternic în pandemia de coronavirus. Oamenii s-au speriat și au pierdut din interes pentru haine și mai ales din interesul pentru shoppingul de haine. Mai ales în timpul autoizolării la domiciliu când cu toții am înțeles că nu mai putem folosi din plin acest ”scut social”: hainele bune. Mulți am realizat că deși avem un dulap sau două pline-ochi de haine, stăm prost la capitolul pijamale sau haine confortabile, dar frumoase pentru casă. S-au schimbat oare valorile și prioritățile celor îndrăgostiți de modă?
Probabil că într-un timp atât de scurt nu ai cum să schimbi radical obiceiurile de consum. Doar doar în mică parte unele obiceiuri au fost schimbate (în cazurile în care partea financiară nu a fost afectată puternic de criza economică ce însoțește pandemia de coronavirus. Însă este timpul să folosim resursele de care dispunem. Iar atunci când facem noi achiziții să luăm în calcul și nevoie reale ale garderobei.
În calitate de persoană obsedată de haine frumoase, dar și de fashion stylist de 12 ani (timp de 8 ani am realizat pictorialele de modă și cu vedete pentru revista Ce se întâmplă doctore), am consiliat zeci de persoane în căutarea stilului vestimentar potrivit. Chiar și după atât de multă experiență și lucru cu hainele, autoizolarea la domiciliu din martie m-a luat prin suprindere în ceea ce privește garderoba mea. După ce am observat că dețin vreo 15 rochii de seară și încă 20 de rochii de zi, dar doar o pijama care e pe gustul meu, am întocmit o listă ce poate ghida persoanele care vor să își completeze garderoba. Sau doar să o condimenteze cu ceva nou. Să recunoaștem, plăcerea shoppingului de haine pentru unele persoane atinge cote maxime și se traduce în clipe de fericire. Însă este momentul să fim practici și raționali.
Nu pleca la shopping de haine până nu verifici cu atenție garderoba actuală. Probabil ai deja câteva piese nepurtate demult sau deloc. Și totuși dacă vrei să faci pasul în magazinele fizice sau online, ia-ți măsuri de protecție. Și nu doar împotriva virusului Sars-Cov-2 ci și împotriva risipei banilor.
Dacă nu ai o pijama sau două cu care să fii super mulțumit(ă), să cumperi una dintr-un material prețios precum mătasea sau unul confortabil și călduros (bumbac de calitate sau în mixuri cu mătase, lână, cașmir) este o idee bună. Petrecem cel puțin 8 ore din 24 în pijamale sau haine de casă.
Fie că este un halat de baie din material tip prosop, fie că este un kimono din mătase naturală, halatul potrivit are rolul lui în a te simți confortabil.
Una dintre lecțiile învățate în pandemie este că avem nevoie de puțin, dar foarte bun. Așadar, în loc să cumpărați într-un sezon 3, 4 pulovere din fibre nenaturale ce se deteriorează ușor, poate că investiția într-un pulover din prețioasele cașmir sau alpaca (pot fi mixate cu lână, mătase, bumbac) este o idee mai bună. Și așa faceți încă un pas spre confort. Dacă le veți întreține corespunzător, vă veți bucura mult timp de ele. Evident, un sacou, palton din aceste fibre prețioase sunt considerate investiții bune căci trec proba trendurilor în modă.
Pe cât de banal sună, pe atât de importantă este o eșarfă. Mai ales atunci când nu o ai. O eșarfă mare dintr-un material natural și prețios, într-o culoare ce vă complimentează culoarea pielii, a părului și a ochilor, este o superinvestiție. Nu aveți limite în a purta o eșarfă: o puteți face și turban, o puteți transforma într-o fundă, curea dar și top.
Ei bine, și în șosete petrecem multe ore din zi sau chiar 24 din 24 de ore în sezonul rece. De ce să nu fie cele mai potrivite șosete? Există firme specializate care au croi de șosetă pentru piciorul drept și pentru piciorul stâng. Alegeți unele din materiale precum lână (lână nu înseamnă neapărat țesătură groasă), bumbac, mătase potrivite cu numărul pe care îl purtați la încălțăminte dar și cu stilul vestimentar.