Epilarea IPL a devenit tot mai populară în rândul femeilor atunci când vine vorba de îngrijirea corpului, iar asta datorită beneficiilor pe care le aduce, atât din punct de vedere a rezultatelor obţinute, cât şi a investiţiei financiare pe termen lung. Cu toate astea, din lipsă de informaţii, multe femei ezită să apeleze la această metodă. Domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, a enumerat cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştim despre îndepărtarea cu efect prelungit a părului nedorit de pe corp cu ajutorul luminii intens pulsate.
Datorită rezultatelor pe care le aduce într-un timp relativ scurt şi cu riscuri minime, tratamentul IPL a devenit una dintre metodele preferate pentru îndepărtarea părului nedorit, cu ajutorul unui fascicul de lumină intens pulsat. Mai exact, lumina ţinteşte cromoforul, pigmentul din firul de păr, iar căldura generată distruge foliculul pilos, inhibând creşterea viitoare a părului.
„Tratamentul IPL funcţionează pe acelaşi principiu cu care îmbrăcămintea neagră absoarbe căldura într-o zi de vară, faţă de îmbrăcămintea albă care o reflectă. Fascicul de lumină absorbit de pigmentul din firul de păr se transformă rapid în căldură, care ucide foliculul pilos”, explică specialistul dermatolog.
În unele cazuri, după tratamentul IPL, apare o uşoară sensibilitate şi înroşire a pielii în zonele tratate, eventual însoţite de umflături foarte uşoare. Cu ajutorul unui gel antiseptic calmant cu efect de răcire se poate ameliora disconfortul, aceste reacţii urmând să dispară după 1-2 zile.
Este recomandată, cu cel puţin o săptămână înainte de începerea tratamentului cu IPL, întreruperea oricărui tratament cu medicamente care provoacă fotosensibilitatea.
“În această categorie intră antibiotice precum doxiciclina, deci în cazul în care este tratată o infecţie, procedura IPL ar trebui să mai aştepte o perioadă. De asemenea, sunt de evitat şi substanţele active puternice, cum ar fi retinoizii şi acizi hidroxilici alfa, care pot face pielea mai vulnerabilă la soare şi iritaţie în timpul perioadei de tratament. În cazul în care este urmat un anumit tratament medicamentos, este indicat ca medicul să fie consultat în prealabil cu privire la efectuarea unei proceduri IPL”, recomandă specialistul.
“În primul rând, dispozitivele folosite sunt foarte eficiente şi pot acoperi rapid suprafeţe mari, astfel încât, în mod normal, tratamentul pentru un singur picior poate să dureze aproximativ 10-15 minute. Un alt avantaj este acela că părul nu trebuie lăsat să crească între şedinţe, acesta putând fi îndepărtat cu ajutorul lamei – ceea ce este, de altfel, şi recomandat”, explică domnul doctor Laurenţiu Vlădău.
Înainte de procedură, părul trebuie îndepărtat cu lama, astfel încât fasciculul de lumină să atace direct rădăcina firului, nu firul de păr aflat la suprafaţa pielii. De asemenea, este interzisă epilarea cu ceară sau folosirea epilatorului cu o lună înainte de sesiune, deoarece rădăcina trebuie să rămână intactă ca tratamentul să ofere rezultatele dorite. Numărul şedinţelor necesare variază de la o persoană la alta însă, în medie, majoritatea clienţilor au nevoie de şase până la opt şedinţe de tratament.
„Tratamentul IPL funcţionează atunci când firul de păr se află în ritmul de creştere activă. Cum diferite părţi ale corpului au rate de creştere diferite, poate dura mai mult sau mai puţin până apar rezultate vizibile, însă majoritatea clienţilor au nevoie, în medie, de şase până la opt şedinţe de tratament”, explică specialistul dermatolog.