Tratamentul laser: cum îți întinerește pielea

Tratamentul laser are rezultate foarte bune în îmbunătățirea aspectului tenului.
  • Publicat:
Tratamentul laser: cum îți întinerește pielea

Tratamentul laser a devenit foarte popular în ultimii ani, datorită rezultatelor eficiente în dermatologie. Am discutat cu dr. Iuliana Cîrcu, medic specialist dermatovenerolog, despre cum se pot folosi în scopul întineririi pielii de pe față, gât, decolteu și mâini.

 

Tipuri de laser

 

Ce se întâmplă doctore: Ce tip de laser are rezultate optime pentru întinerirea pielii?

Dr. Iuliana Cîrcu: Întinerirea pielii cu laser este o procedură de refacere a pielii, care se folosește de puterea laserului pentru a îmbunătăți aspectul pielii, indiferent că este vorba despre pielea deteriorată de soare, cicatrici cauzate de acnee, varicelă sau traumatisme ori de un ten fără vlagă, obosit și cu multe riduri. Există inclusiv o procedură de lifting periocular, care întinerește dramatic zona sensibilă din jurul ochilor.

Tratamentul facial cu laser estompează, de asemenea, aspectul liniilor fine din jurul ochilor, gurii și obrajilor. Procedura cu laser poate să trateze și pierderea tonusului pielii și să îți îmbunătățească substanțial aspectul, dacă ai tenul pătat, adică pete pigmentare, melasmă sau orice formă de hiperpigmentare, dar și acnee sau leziuni benigne.

Există două tipuri de tratamente cu laser pentru rejuvenare facială.

Laserul ablativ care îndepărtează straturile subțiri de piele și care cuprinde laserul CO2, laserul CO2 fracționat, Erbium și variantele de laser combinate, care au lungimi de undă mai mari 2790nm și pot ajunge la peste 10000nm.

Laserul non ablativ care stimulează creșterea colagenului și întărește sraturile profunde ale pielii. Laserele non ablative sunt laserele de tip diodă, Yag și chiar Erbium, cu lungimi de undă mai mici, până în 2000nm sau chiar mai puțin.

Dacă ne gândim la rezultate, laserele ablative sunt cele mai eficiente. Tratamentele cu laser fracționat CO2 reprezintă Gold Standard al tratamentelor de rejuvenare facială laser, chiar dacă percepția generală a rămas aceeași de acum mulți ani, când echipamentele produceau rezultate foarte bune, dar timpul de recuperare era mare și efectele post-procedură mult mai accentuate.

În plus, din aceleași motive există și preconcepția că tratamentele cu laser CO2 se fac exclusiv iarna, ceea ce este parțial adevărat, deoarece tehnologia a avansat într-atât încât există variante de tratament cu laser CO2 care se pot face inclusiv vara.

E important să știm că rezultatele depind și de echipamentul laser folosit. Există dispozitive noi, de ultimă generație, care produc rezultate mai bune, mai rapide și fără timp de recuperare îndelungat și dispozitive vechi, uzate, care nu oferă același rezultate. Dispozitivele laser sunt precum mașinile, în sensul că pot fi mașini de curse sau mașini uzate, chiar dacă teoretic, toate fac același lucru. Am văzut diferența cu ochii mei și m-au convins rezultatele extraordinare obținute în cazul pacienților mei, folosind echipamente de duzină versus echipamente performante. Așadar, este nevoie în primul rând de un dispozitiv performant certificat, nou, de ultimă generație, de mare putere și precizie.

La fel de important este și cine realizează tratamentul. Un dispozitiv cu laser CO2 trebuie folosit exclusiv de către un medic care a finalizat niște stadii de pregătire cu o echipă specializată, care de obicei, este pusă la dispoziție de către producătorul dispozitivului. De aceea este nevoie de un echipament laser original, deoarece, cu cât producătorul este mai cunoscut și mai respectat, cu atât are un sistem mai bun de training și suport pentru medicii specialiști. Pentru epilarea definitivă cu laser diodă, Alexandrite sau de orice tip, situația este diferită. Pentru tratamentul laser CO2, o persoană care nu este medic nu are voie să efectueze niciun tratament!

O altă condiție esențială pentru a obține rezultate este ca pacientul să respecte instrucțiunile medicului. Orice tratament dermatologic și estetic este o muncă în echipă: pe de o parte, există medicul, iar pe de cealaltă parte este pacientul, care trebuie să respecte cu sfințenie toate indicațiile și recomandările. Există tratamente cu laser CO2 mai agresive, care nu se fac vara și în care este interzisă expunerea la soare sau solar, pentru că există un risc mare de hiperpigmentare. Nu trebuie sărită aplicarea cremei cu factor de protecție 50+, indiferent dacă este soare sau nu pe cer, aplicarea serului și a cremelor cu ingrediente active concentrate și a cremei cicatrizante. Pentru succesul tratamentului, indicațiile și contraindicațiile trebuie să fie literă de lege pentru pacient.

 

Cum acționează laserul

 

C.S.Î.D.: Cum funcționează tratamentul laser?

Dr. I C.: Tratamentul laser pe care îl prefer este SmartXide Punto de la renumitul producător Deka. Este vorba despre cel mai nou sistem de laser CO2 fracționat ablativ din lume, care îmbină mai multe tehnologii și care se diferențiază de celelalte tipuri de laser CO2 prin performanță, precizie și faptul că nu produce leziuni deschise, adică leziuni care sângerează, ceea ce ne permite să-l folosim inclusiv pentru zone sensibile, de neabordat cu alte dispozitive laser, precum: decolteul, zona pleoapelor, gâtul, mâinile sau zona din jurul buzelor. În plus, faptul că nu provoacă sângerare, se traduce prin timpi reduși de recuperare și un tratament mai confortabil pentru pacient.

Orice tratament laser fracționat de tip CO2 funcționează astfel: fasciculul laser penetrează epiderma și ajunge în derm, al doilea strat al pielii, eliberând rapid o cantitate mare de energie. Corpul uman percepe acest lucru ca pe un traumatism și remodelează colagenul din zona respectivă pentru a regenera pielea. Nu există răni de suprafață, ci microleziuni în stratul profund al pielii, adică niște găuri mici, pe care pielea va lucra să le strângă pentru a redeveni compactă. Rezultatul? Efectul de lifting, de ridicare și de întinerire al pielii pe care-l urmărim!

Deci, există și stimularea producției de colagen, dar și cea de elastină, esențiale pentru un ten cu aspect tânăr, dar și un efect termic. După ablația epidermei, energia laserului CO2 se absoarbe de către apa din țesuturi și se transformă în căldură. Aceasta se distribuie în adâncimea dermului și provoacă o contracție imediată a țesuturilor, ceea ce înseamnă din nou, stimularea producției proprii de colagen către organism, adică întinerire din interior spre exterior.

Mai trebuie menționat un lucru: există o funcție SmartStack reglabilă pentru echipamentul de laser CO2 pe care-l folosim în clinică, care pune la dispoziție tehnologia DOT, adică utilizarea pulsațiilor laser în același loc, în deplină siguranță. Medicul controlează perfect efectul termic și adâncimea de vaporizare, oferind cele mai bune rezultate, fără problemele clasice ale laserelor CO2. Se elimină multe riscuri și efecte nedorite pentru pacient, precum: sângerarea abundentă, durerile din timpul și post-procedură, recuperare greoaie și aspectul afectat puternic al pielii, care poate dura săptămâni întregi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult