De cele mai multe ori, pielea deshidratata este insotita si de mancarimea zonelor afectate. Scarpinarea si frecarea poate duce la ingrosarea si rosirea pielii. Pielea uscata si ingrosata se poate crapa, in special pe calcaie si maini, cauzand fisuri dureroase.
Aerul uscat sau prea cald din incaperi poate conduce la uscarea pielii. Pentru a rezolva aceasta problema, foloseste un umidificator pentru incaperi. In cazul in care nu iti permiti un astfel de aparat, pune intr-un recipient un burete imbibat cu apa si lasa-l in camera, intr-un loc mai putin vizibil. Apa se va evapora treptat si va conduce la umidificarea aerului.
Pe masura ce oamenii imbatranesc, numarul glandelor sebacee se reduce. Pentru ca acestea sunt glandele care elibereaza substante grase, scaderea numarului lor conduce la o scadere a capacitatii pielii de a se mentine hidratata. Nu numai varsta are un rol important asupra nivelului de hidratare al pielii. Mostenirea genetica este si ea la fel de importanta. Daca rudele tale au pielea uscata, este foarte probabil ca si tu sa ai la un moment dat probleme cu nivelul de hidratare al pielii.
Ca sa redai hidratarea pielii uscate, foloseste o crema hidratanta hipoalergenica. Cele mai bune produse hidratante sunt uleiurile, urmate de creme, apoi de lotiuni. Foloseste crema hidratanta de trei sau patru ori pe zi. Aplica pe zonele uscate imediat dupa ce te-ai spalat pe maini sau ai facut dus. Daca pielea ta este inca umeda, substantele grase din crema de corp vor retine apa pe suprafata pielii.
Pielea foarte uscata si crapata de pe maini poate fi refacuta printr-un tratament intens de hidratare. Inainte de culcare, spala-te pe maini cu apa calduta, aplica o crema puternic hidratanta si dormi cu mainile acoperite de o pereche de manusi din bumbac.
Schimbarea anumitor obiceiuri poate stopa deshidratarea pielii. Baile prea dese iti usuca pielea. Incearca sa faci bai sau dusuri scurte si cu apa nu prea fierbinte. Dupa dus sau baie, sterge-te si aplica imediat o lotiune, crema sau ulei hidratant. Foloseste un sapun delicat, care nu indeparteaza stratul de substante grase de la suprafata pielii ce actioneaza ca o bariera impotriva bacteriilor.
Pielea uscata este de obicei o problema pe termen lung care recidiveaza uneori, in special iarna. De aceea, daca observi ca pielea ta a inceput sa se usuce, incepe o rutina zilnica de hidratare si evita sapunurile foarte agresive.
Articol exclusiv online (Georgiana Dorobantu)