Abcesul cerebral: simptome si tratament

Abcesul cerebral: simptome si tratament

Descriere si cauze de abces cerebral

Abcesul cerebral reprezinta o colectie purulenta localizata la nivel cerebral. Intr-un mic procent (circa 10%), agentul patogen este introdus direct din afara organismului la nivel cerebral prin intermediul unei fracturi craniene, a unei zone traumatizate sau la nivelul unei plagi postoperatorii.

In majoritatea covarsitoare a cazurilor (90%), abcesul cerebral este secundar unui proces infectios, cu localizare in alta parte a corpului.

Cele mai multe din aceste infectii au ca punct de plecare sinusurile, urechea medie sau mastoida. Calea de extindere a infectiei este prin contiguitate cu extindere la nivelul osului, meninge, apoi substanta cerebrala sau prin extinderea infectiei de-a lungul venelor, abcesul fiind localizat in apropierea punctului de plecare. De exemplu, cele cu punct de plecare la nivelul urechii sunt localizate la nivelul cerebelului sau la nivelul lobului temporal.

O alta cale de aparitie este cea hematogena (agentul patogen fiind purtat de curentul sanguin de la nivelul unui focar situat la distanta). Rezulta de obicei abcese multiple. Pe aceasta cale se produc abcese cerebrale avand ca punct de plecare infectiile purulente pulmonare, endocardita.

Abcesul cerebral poate fi cauzat de o infectie bacteriana, fungica sau parazitara. Dintre bacterii, streptococii sunt cei mai frecvent intalniti, de obicei in combinatii cu germeni anaerobi. Tipul de microb implicat depinde de punctul de plecare. Astfel, in cazul traumatismelor, sunt frecvent implicati stafilococii, in cele cu punct de plecare otic, apar frecvent germeni enterici iar, in cele cu punct de plecare pulmonar, se intalnesc de obicei streptococi.

Aparitia abcesului cerebral este favorizata de anumite conditii patologice: bolile congenitale cardiace, infectia HIV, transplantul de organ etc.

Abcesul cerebral: simptome

Primul simptom, este de obicei, durerea de cap. Alte manifestari precoce includ starea confuzionala, crizele epileptice, deficitele motorii, tulburarile de echilibru, tulburarile de vorbire. Uneori pot fi asimptomatice mult timp.

Natura manifestarilor neurologice depinde de localizarea abcesului: de exemplu, cele localizate in lobul temporal pot da tulburare de limbaj sau defect de camp vizual, cele din cerebel dau ameteli, instabilitatea mersului, tulburare de coordonare.

Cand debutul este acut, putem avea febra si semne de infectie acuta. Cand se ajunge in stadiul cronic, semnele de infectie dispar.
Pe langa semnele neurologice, sunt de asemenea prezente semnele bolii de baza.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Punerea in evidenta a abcesului se face folosind metode imagistice – examenele CT cerebral si RMN cerebral fiind cele mai importante proceduri diagnostice.

Abcesul cerebral: tratament

Tratamentul este unul medico-chirugical. De multe ori presupune un lucru in echipa, implicand medici din mai multe specialitati: neurologie, neurochirugie, terapie intensiva, boli infectioase, medicina interna.

Din punct de vedere medical, tratamentul implica administrarea de antibiotice adecvate tipului de germen, corticosteroizi, medicamente antiepileptice (daca pacientul a prezentat crize epileptice), cautarea si asanarea focarelor infectioase.

Abcesele solitare, situate superficial, bine incapsulate, cele asociate unui corp strain, se excizeaza. In cazul in care determina hidrocefalie obstructiva (fiind situate in apropierea ventricului III sau la nivelul cerebelului) se practica indepartarea sau aspirarea abcesului si drenaj ventricular extern.

Terapia combinata – antibioterapie si tratament neurochirurgical – a redus semnificativ mortalitatea in aceasta patologie. Succesul depinde de momentul initierii tratamentului. Daca este surprinsa boala la debut, mortalitatea este intre 5 si 10 %.

Daca tratamentul este inceput cand starea pacientului este grava, cu instalarea comei, mortalitatea este de 50%. Dintre supravietuitori, o treime ramane cu sechele neurologice, cea mai frecventa fiind epilepsia.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Neagu Oana-Camelia - medic neurolog
Dr. Neagu Oana-Camelia este medic primar neurolog. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București, iar in prezent lucreaza in reteaua clinicilor Medlife. Pentru consultatii verificati programul aici: https://www.medlife.ro/medic-neagu-oana-camelia
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”