Acidoza metabolică reprezintă o dereglare a echilibrului acido-bazic al organismului, cauzată de producţia crescută de acizi şi de pierderea de baze, aşa cum este bicarbonatul, de exemplu. Acest dezechilibru poate afecta numeroase funcţii ale organismului, dând naştere unor simptome neplăcute, precum dureri de cap, palpitaţii sau probleme respiratorii, dar şi la complicaţii care pot pune în pericol viaţa, mai ales în cazul persoanelor care suferă deja de alte afecţiuni.
Persoanele care consumă alcool în exces, cele care fac exerciţii intense, suferă de afecţiuni ale rinichilor sau obişnuiesc să ia des laxative sunt mai expuse riscului de acidoză metabolică. Diagnosticată la timp, acidoza metabolică poate fi tratată eficient, iar riscul de complicaţii este redus la minimum.
Simptomele acidozei metabolice diferă în funcţie de individ şi pot include:
Echilibrul acido-bazic poate fi perturbat de mai mulţi factori. Există mai multe tipuri de acidoză metabolică:
Alte cauze ale acidozei metabolice pot fi: deshidratarea severă, intoxicaţia cu metanol (conţinut în benzină, lacuri, vopsele, soluţii pentru tipografie etc.) sau etileglicol (antigel) şi abuzul de aspirină.
Diagnosticul de acidoză metabolică se stabileşte pe baza simptomelor şi a rezultatelor obţinute în urma unor teste precum:
Tratamentul acidozei metabolice presupune, în primul rând, abordarea cauzei care a stat la baza apariţiei acestui dezechilibru. Altfel spus, nu se va trata prioritar acidoza metabolică, ci cauza acesteia. Cu cât pacientul este tratat mai devreme, cu atât rata de succes este mai eficient ridicată. Cele mai comune metode de tratament pentru acidoza metabolică presupun:
Acidoza metabolică nu poate fi întotdeauna prevenită, dar pot fi luate anumite măsuri pentru a reduce riscul de apariţie a acesteia, cum ar fi consumul de apă şi alte lichide din belşug, evitarea consumului de alcool, ţinerea sub control a diabetului şi a altor afecţiuni, respectând schema de tratament recomandată de medic.
Surse: webmd.com, renalandurologynews.com, medlineplus.gov, msdmanuals.com
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.