Halena (halitoza sau respiraţia neplăcută) – cauze şi prevenire

Halena (halitoza sau respiraţia neplăcută) – cauze şi prevenire

Halenă – descriere

Închide ochii şi imaginează-ţi următoarea situaţie: eşti invitată la cină de tipul de la etajul 2 cu care te întâlneai adesea la parterul blocului în care locuieşti. Vă zâmbeaţi timid până mai ieri, când ţi-a lăsat un bileţel pe uşă cu o invitaţie la cină. Ai zâmbit de nenumărate ori în oglindă aşteptând momentul întâlnirii.

Îţi aminteşti brusc de o problemă mai veche: respiraţia urât mirositoare, pe care ai încercat să o maschezi folosind guma de mestecat. Un coşmar!

Pentru ca acest scenariu să rămână doar un exerciţiu de imaginaţie, ţi-am pregătit câteva sfaturi despre cum să previi această problemă.

Statistici

Studiile arată că 40% din populaţie suferă cel puţin o dată în viaţă de halitoză sau mai simplu spus, respiraţie urât mirositoare. În cele mai multe cazuri, respiraţia neplăcută îşi are originile chiar în cavitatea bucală propriu-zisă. Intensitatea acesteia diferă de-a lungul zilei în funcţie de alimentele ingerate, fumatul şi consumul de alcool fiind de asemenea factori determinant.

Însă pentru a determina cu exactitate cauzele halitozei este necesar un control stomatologic în urma căruia să se urmeze un tratament potrivit pentru a avea o respiraţie proaspătă şi sănătoasă.

Situaţia e neplăcută atât pentru cel ce suferă de această afecţiune, cât şi pentru cei din jurul său, aşadar să aplicăm câteva reguli preţioase pentru o respiraţie fără probleme.

Cauzele halenei

Principala cauză a respiraţiei urât mirositoare este dată de bacteriile care rămân în şanţul gingival, zone interdentare sau limbă. Acestea se cantonează în astfel de spaţii şi, pentru a scăpa de ele, este necesară igiena orală corectă.

Curăţarea limbii, atât prin periaj cât şi prin folosirea apei de gură, periajul dentar pe cât posibil după fiecare masă principală, utilizarea aţei dentare pentru îndepărtarea resturilor alimentare interdentare, cât şi clătirea cu apă de gură scad semnificativ halitoza şi riscul apariţiei acesteia.

Alte cauze

1.    Problemele dentare pot cauza de asemenea halitoza: obturaţiile incorecte, coroanele dentare neadaptate, tartrul, problemele parodontale reprezintă medii propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

2.    Problemele de natură gastro-intestinală, ale tractului digestiv, afecţiunile tractului respirator, sinuzitele, pot de asemenea cauza halitoză. Însă în cele mai multe cazuri o vizită la medicul dentist şi urmărirea cu stricteţe a indicaţiilor medicului rezolvă problema.

3.    Consumul regulat de tutun cauzează respiraţie urât mirositoare, în acest caz soluţia fiind reprezentată de renunţarea în totalitate la acest lucru. Dacă acest lucru nu dispare, ci mai mult se ajunge la o afecţiune de natură cronică, este necesară vizita la medicul dentist.

4.    O alta cauză a respiraţiei neplăcute este reprezentată de xerostomie (senzaţia de gură uscată), caz în care scade secreţia salivară. Ea apare în mod fiziologic în timpul nopţii când secreţia salivară e scăzută şi cauzează halitoza de dimineaţa, care este îndepărtată prin periajul dentar imediat.

Însă există şi xerostomie patologică, care este uneori dată de medicamente, în care apare diminuarea secreţiei glandelor salivare şi implicit apariţia respiraţiei neplăcute, prin calitatea salivei cu conţinut slab de oxigen.

Halotoza – metode de prevenire

O vorbă veche spune că este mult mai uşor să previi decât să tratezi, aşadar pentru a evita această problemă, este important să respecţi câteva reguli de bază în igiena orală.

Periajul dentar regulat, de cel puţin 2 ori pe zi, periajul limbii, folosirea aţei dentare (floss) şi a apei de gură sunt paşi esenţiali în menţinerea sănătăţii bucale.

Tips & tricks pentru o respiraţie proaspătă

  • Periajul zilnic, efectuat dimineaţa şi seara, este cheia tuturor problemelor dezvoltate în cavitatea bucală. Acesta are nu numai rolul de a îndepărta bacteriile neprietenoase, ci şi de a masa gingiile şi a reîmprospăta respiraţia.
  • Alături de periaj, utilizarea aţei dentare este unul dintre secretele igienizării perfecte. Aceasta nu trebuie să lipsească din trusa ta zilnică. Nu uita să adaugi şi o apă de gură. Nu e nevoie să păstrezi recipientul original. Cumpără de la farmacie sau dintr-un beauty shop un recipient folosit în travel kit-uri pe care să îl reumpli de câte ori e nevoie.
  • După mese foloseşte aţă dentară şi clăteşte cu apă de gură antispectică. Astfel, bacteriile dăunătoare vor fi îndepărtate şi riscul apariţiei halitozei, mult diminuat. În plus, respiraţia ta va fi cu siguranţă mentolată şi mult mai placută. Apele de gură conţin în general agenţi antibacterieni puternici de genul clorhexidinei, care distrug bacteriile orale.

Dacă urmezi toţi aceşti paşi, iar problema persistă, este recomandată o vizită la medicul stomatolog. De asemenea, în cazul altor probleme de sănătate, se recurge la un consult multidisciplinar, colaborarea medicului dentist cu alte ramuri medicale cum ar fi ORL sau medicina internă fiind de mare folos.

Aplică aceste sfaturi în fiecare zi şi nu vei fi luată niciodată prin surprindere de o invitaţie la o cină romantică!  O rochie simplă, neagră, o pereche de sandale nude şi un zâmbet încrezător sunt secretul unei apariţii cuceritoare! În plus, întâlnirea se poate încheia cu un sărut fără emoţii!

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”