Rinita este o afectiune inflamatorie a mucoasei nazale, caracterizata prin doua sau mai multe din urmatoarele simptome: obstructie nazala, rinoree anterioara sau/si posterioara, prurit nazal, stranut.
Rinitele (in general) se clasifica in functie de etiologie in:
• infectioase
• alergice
• ocupationale (alergice/ nonalergice)
• induse medicamentos
• hormonale
• alte cauze – iritatii, alimentare etc
Rinita cronica hipertrofica este o afectiune inflamatorie cronica a mucoasei nazale frecvent intalnita in patologia rinologica (afectiuni ale nasului). Desi benigna, are un important impact asupra calitatii vietii pacientilor.
Boala este comuna ambelor sexe, fiind intalnita insa mai frecvent la sexul masculin. Pe parcursul evolutiei afectiunii pot interveni complicatii de natura suferintelor otice sau pulmonare ca urmare a legaturilor anatomice din sfera ORL si a celor cu tractul respirator.
Diagnosticul se stabileste in urma anamnezei, a examenului clinic si paraclinic (endoscopie nazala, imagistica – CT sau RMN), a testelor alergice, a rinomanometriei (test ce masoara presiunea si debitul aerului in cavitatea nazala).
Anamneza ofera informatii cu privire la obstructia nazala care este simptomul dominant al afectiunii in discutie. In functie de etiologie, obstructia poate fi sau nu insotita de celelalte simptome anterior precizate. Anamneza contribuie de asemenea la stabilirea existentei dependentei de substante vasoconstrictoare nazale (picaturi nazale).
Examenul clinic si endoscopic nazal evidentiaza hipertrofia mucoasei cornetelor nazale (in special a celor inferioare care creaza obstructia nazala), prezenta sau absenta secretiilor nazale, existenta altor afectiuni care pot genera obstructie nazala (deviatia septului nazal, formatiuni polipoide sau tumorale, prezenta de resturi vegetante adenoide).
Imagistica vine cu informatii suplimentare legate de o posibila implicare sinusala in patologia obstructiva nazala dar si cu privire la aspectul inflamator al cornetelor nazale inferioare.
Testele alergologice sunt necesare acolo unde exista suspiciunea unei etiologii alergice.
Cheia unui management corect al rinitei cronice hipertrofice este identificarea cauzei care a dus la hipertrofia cornetelor nazale si tratarea acestei cauze.
Tratamentul rinitei cronice hipertrofice trebuie realizat în concordanta cu etiologia acesteia si cuprinde:
In cazul in care tratamentul medicamentos corect si complet efectuat, este ineficient sau daca este contraindicat, atunci se opteaza pentru tratamentul chirurgical.
Tratamentul chirurgical vizeaza retractia cornetului nazal inferior, pentru a stabili permeabilitatea foselor nazale. In cazul hipertrofiei osoase a cornetului nazal inferior se practica rezectia totala sau submucoasa a acestora.
Hipertrofiei mucoase ii sunt adresate mai multe tehnici chirurgicale:
Este cea mai moderna metoda de tratament chirurgical, care nu necesita spitalizare si se poate efectua in ambulatoriul de specialitate.
Turbinoreductia LASER este minim invaziva, cu rolul de a micsora dimensiunea cornetelor nazale inferioare si a reduce rinoreea (scurgerile nazale).
Datorita tipului de anestezie, topic (locala), nu este dureroasa, nu sangereaza, pacientul putandu-si relua activitatea a doua zi.
Avantajele metodei pe termen lung sunt semnificative si exista studii clinice care evidentiaza eficienta metodei fata de de tratamentele conventionale clasice.
Tipurile de Laser utilizate in chirurgia cornetelor nazale inferioare sunt:
• Laser-ul cu dioxid de carbon (CO2)
• Laser-ul dioda – cea mai noua tehnologie in chirurgia nazala
• Laser KTP, YAG
Modificarile histologice de la nivelul mucoasei nazale, postoperator, demonstreaza pastrarea integritatii epiteliului mucoasei cornetului nazal inferior si deci a functiei sale, intacte.
Postoperator, imbunatatirea respiratiei nazale apare la o saptamana, vindecarea definitiva avand loc la aproximativ o luna.
Testele respiratorii nazale (rinomanometria, rinometria acustica) prezinta, de asemenea, valori considerabil imbunatatite, confortul pacientului fiind sporit simtitor.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.