Agorafobia este o tulburare anxioasă care se manifestă prin frica de diverse situaţii care se pot petrece în afara casei. De altfel, cuvântul agorafobie este format din combinaţia latinească agora, care înseamnă „adunare publică, piaţă, spaţiu deschis”, şi phobia, care înseamnă „stare patologică de nelinişte şi de frică obsedantă, lipsită de o cauză obiectivă sau precisă”.
Majoritatea cazurilor de agorafobie debutează în jurul vârstei de 20 de ani şi sunt precedate de atacuri de panică. Simptomele fizice ale agorafobiei pot consta în dureri în piept, ameţeală şi respiraţie sacadată, iar cele de ordin psihologic sunt senzaţia de ruşine, de neajutorare, teama de a ieşi din casă şi sentimentul de a fi „prins în capcană”, care se manifestă în spaţii publice, în mijloace de transport în comun, în lift etc.
Agorafobia este o afecţiune complexă, care poate prezenta o multitudine de simptome fizice şi psihice:
Deşi nu se cunoaşte cu exactitate cauza agorafobiei, specialiştii cred că o anumită regiune din creier care controlează răspunsul la frică ar putea juca un rol în apariţia acestei tulburări. Factorii de mediu, cei genetici, istoricul medical de tulburări psihice şi abuzurile fizice pot fi, de asemenea, posibile cauze ale agorafobiei.
Diagnosticul de agorafobie se stabileşte pe baza mai multor criterii. În primul rând, pacientul se va adresa unui medic psiholog sau psihoterapeut, îi va detalia acestuia simptomele pe care le are şi momentele în care apar. Pentru a exclude alte afecţiuni care se pot manifesta similar, medicul va realiza şi o examinare fizică.
Potrivit Manualului de Diagnostic şi Tratament al Tulburărilor Mintale DSM-5, diagnosticul de agorafobie trebuie să îndeplinească anumite condiţii – pacientul este foarte anxios sau resimte o teamă extremă cu privire la următoarele situaţii: se teme să fie singur într-un spaţiu închis (lift, încăpere străină etc.), să iasă în public fără să fie însoţit, să meargă cu mijloacele de transport în comun, să fie expus într-un spaţiu deschis, aglomerat, evită situaţii sau locuri unde nu se simte în largul lui, face faţă cu greu situaţiilor stresante.
Tratamentul agorafobiei presupune, în general, administrare de antidepresive sau antianxiolitice şi şedinţe de psihoterapie. Trebuie ţinut cont însă că medicamentele pot avea reacţii adverse severe, aşa că se recomandă precauţie în administrarea acestora!
Prin terapie cognitiv-comportamentală, pacientul va învăţa că: fricile lui cel mai probabil nu au temei, simptomele pot fi ţinute sub control cu ajutorul anumitor tehnici, gândurile negative care cauzează atacuri de panică pot fi înlocuite cu optimism etc. Şi familia joacă un rol important în vindecare pacientului cu agorafobie. Membrii familiei trebuie să arate înţelegere faţă de bolnav şi să nu îl preseze.
Una din trei persoane cu agorafobie care urmează tratament depăşeşte acest obstacol şi nu se mai confruntă cu astfel de episoade. Aproximativ jumătate din pacienţi prezintă o ameliorare a simptomelor dacă urmează tratament, dar episoadele de teamă intensă pot reapărea pe parcursul vieţii, în cazul unor evenimente stresante, de exemplu. Tratamentul început cât mai devreme are cele mai mari şanse de reuşită.
Autor: Paula Rotaru
Sursa: medicalnewstoday.com
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.