Alergia la frig este o afecţiune întâlnită în special în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care locuiesc în zone cu climat rece, dar poate apărea şi la copii sau vârstnici care dezvoltă o reacţie alergică la temperaturile scăzute. Înroşirea şi mâncărimile pielii expuse la frig sau băşicile sunt principalele simptome ale alergiei la frig, dar pot exista şi alte manifestări, în funcţie de individ.
Aceste reacţii apar, de regulă, la scurt timp după expunerea la frig (2-5 minute), iar simptomele pot persista 1-2 ore, dar, în unele cazuri, rareori, se pot înrăutăţi, ducând chiar la leşin, şoc anafilactic sau deces.
Alergia sau urticaria la frig poate fi cauzată şi de înotul în apă foarte rece, consumul unei băuturi cu gheaţă sau de expunerea la aerul rece al aparatului de aer condiţionat. Cauza acestei reacţii alergice la frig nu este pe deplin cunoscută şi rareori este asociată cu alte probleme de sănătate, cum ar fi o boală infecţioasă sau o tulburare a sângelui. Din fericire, tratamentul alergiei la frig constă în administrarea de antihististaminice, care sunt foarte eficiente. De asemenea, este importantă conştientizarea factorilor de risc ce pot favoriza apariţia acestei afecţiuni, deoarece astfel pot fi luate măsuri de prevenire a simptomelor neplăcute.
Alergia la frig include simptome precum:
Deşi simptomele alergiei la frig sunt declanşate de expunerea la temperaturi scăzute, încă nu se cunoaşte precis din ce cauză se produce această reacţie alergică. Studiile nu au arătat o asociere între alergia la frig şi moştenirea genetică, prin urmare nu poate fi vorba despre o afecţiune ereditară.
Există însă unele afecţiuni care ar putea produce simptome similare cu alergia la frig, cum ar fi infecţiile respiratorii, hemoglobinuria, crioglobulinemia, leucemia cronică limfocitară, limfosarcomul, hepatita virală, sifilisul, mononucleoza sau varicela. De asemenea, este posibil ca transfuziile de sânge provenit de la o persoană alergică să declanşeze alergia la frig.
Diagnosticul de alergie la frig se suspectează pe baza simptomelor pacientului şi poate fi confirmat cu ajutorul testelor de sânge, care pot identifica nivelul markerilor alergeni. Expunerea la un obiect rece (cum ar fi, de exemplu, un cub de gheaţă) şi menţinerea acestuia pe piele timp de 1-5 minute duc, în cazul alergiei la frig, la declanşarea inflamaţiei şi tumefierii porţiunii respective – acest test îl ajută pe medic să observe reacţia organismului la un stimul rece.
Dacă se suspectează o afecţiune mai gravă care compromite activitatea sistemului imunitar, cum ar fi o infecţie sau chiar cancerul, medicul poate solicita efectuarea unor analize mai amănunţite, inclusiv teste imagistice.
Simptomele alergiei la frig pot dispărea de la sine, în decursul a câteva săptămâni sau luni, sau pot persista pe termen lung, câţiva ani sau chiar toată viaţa. În astfel de cazuri, tratamentul presupune evitarea expunerii, pe cât posibil, la aerul rece sau, dacă acest lucru este inevitabil, administrarea profilactică de antihistaminice sau alte medicamente specifice recomandate de medic. De asemenea, este indicată purtarea la îndemână, în permanenţă, a unui injector cu epinefrină, în cazul în care simptomele se înrăutăţesc brusc şi se instalează şocul anafilactic.
Pentru a preveni sau ameliora episoadele de alergie la frig, se recomandă:
Dacă ai o reacție la nivelul pielii după expunerea la frig, mergi de urgență la medic. Chiar dacă reacția este ușoară, medicul va analiza dacă există vreo afecțiune asociată care poate cauza această problemă.
Principala posibilă complicație a alegiei la frig este o reacție severă care apare după ce porțiuni mari de piele sunt expuse la frig, de exemplu, atunci când înoți în apă rece.
Surse: mayoclinic.org, rarediseases.info, drgreene.com
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.