Amenoree: tratament

Amenoree: tratament

Descriere generala

Amenoree semnifica intarzierea fara motiv a mentruatiei pana la varsta de 16 ani sau incetarea brusca a menstruatiei la femeia adulta, care nu a ajuns la menopauza.

Cauzele amenoreei

Exista doua tipuri de incetare a menstruatiei:

Amenoree primara – incapacitatea femeii de a incepe menstruatia, desi este la varsta la care aceasta ar trebui sa apara. Statisticile arata ca aceasta afecteaza cel putin una din 1.000 de fete. Printre cele mai frecvente cauze se numara:
• Tulburari ale secretiei hormonale ale hipotalamusului – efortul fizic intens, tulburari de alimentatie precum anorexia sau stresul reprezinta trei dintre cauzele importante care pot deregla functia normala a hipotalamusului (glanda endocrina situata la baza creierului)
• Afectiuni ale glandei pituitare (hipofiza)
• Anomalii cromozomiale
• Dezvoltarea incompleta a unor organe ale aparatului reproducator feminin sau lipsa acestora
• Anomalii ale vaginului

Amenoree secundara – pierderea menstruatiei dupa inceperea ciclului, este mult mai des intalnita decat amenoreea primara. Printre cauzele aparitiei acesteia se numara:
• Aparitia sarcinii – este cea mai frecventa cauza de amenoree
• Folosirea contraceptivelor – nu este o regula generala, dar sunt cazuri in care femeile care folosesc contraceptive pot avea tulburari ale menstruatiei. Dupa oprirea tratamentului cu contraceptive, pot trece intre trei si sase luni pana la restabilirea ciclului obisnuit
• Alaptatul
• Stresul
• Medicamente precum antidepresivele ori corticoizii
• Boli cronice grave
• Sindromul ovarelor polichistice
• Greutate scazuta si efort fizic intens
• Tulburari ale glandei tiroide
• Leziuni interne

Simptome de amenoree

Statisticile spun ca intre 2 si 5% din populatia feminina sufera de amenoree. Absenta menstruatiei este absolut normala atunci cand femeia este insarcinata, alapteaza sau a ajuns la varsta menopauzei.

Alte manifestari, in afara de lipsa menstruatiei: secretii ale sanilor, dureri de cap, cresterea excesiva a parului (hirsutism), ingrosarea vocii, transpiratii nocturne, bufeuri, tulburari ale somnului, cresterea in greutate sau, din contra, pierderi insemnate de kg, anxietate.

Analize medicale pentru amenoree

Unul dintre primele teste este cel de sarcina, pe care pacienta si-l poate face acasa. Pe langa acesta, medicul ginecolog va face si o examinare care va evalua si starea organelor genitale.

Urmatorul pas este efectuarea unor teste de sange pentru determinarea nivelului hormonal. In functie de rezultatul acestor investigatii, medicul mai poate cere efectuarea de ecografii, tomografii computerizate ori RMN care pot identifica cu precizie existenta sau nu a unei eventuale tumori la nivelul glandei hipofize ori anomalii ale aparatului reproducator.

Diagnosticul de amenoree

Cu toate ca nu este un pericol pentru sanatatea femeii, amenoreea poate reprezenta un semnal de alarma pentru o serie de tulburari hormonale. Tocmai de aceea, descoperirea cauzei trebuie facuta cat mai devreme posibil, mai ales ca investigatiile pot fi de durata.

Tratamentul pentru amenoree

In functie de cauzele care au dus la aparitia amenoreei, metodele de tratament pot fi de la modificarea stilului de viata (efort fizic mai putin intens, greutate corporala normala, evitarea starilor de stres), la tratamente cu anticonceptionale (in cazul atletelor) si tratarea afectiunilor de baza (cand afectiunea este cauzata de tiroida sau glande endocrina sau hipofiza).

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

In cazuri mai grave de amenoree, cand medicul specialist a constatat prezenta unor tumori hipofizare sau hipotalamice, se recomanda interventiile chirurgicale sau radioterapia.

Recomandari medicale

Pentru a preveni aparitia amenoreei, se recomanda schimbari ale stilului de viata (dieta echilibrata, exercitii fizice moderate, echilibru intre orele de odihna si activitate), evidenta intr-un carnet personal a perioadelor delicate si contactarea medicului de specialitate in cazul aparitiei unei tulburari.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”