Amniocenteza: cum se face

Amniocenteza: cum se face

Unora femei însărcinate le este recomandată amniocenteza. De ce? Cui? Şi care sunt pericolele la care se expune o femeie care trebuie să facă o astfel de analiză?

Când şi cui este recomandată amniocenteza?

Este o analiză recomandată în special femeilor peste 35 de ani sau celor care le iese analiza de bi-test în afara limitelor normale. Este bine sa se efectueze înainte bi-test-ul, apoi în funcţie de rezultat se recomandă amniocenteza. Cu cât ne îndepărtăm mai mult de vârsta de 35 de ani, cu atât este mai probabil să fie recomandată această analiză, care este una de diagnostic, nu de screening.

Exista şi cazuri în care, deşi recomandată de bi-test, amniocenteza are totuşi contraindicaţii?

Sunt contraindicaţii pentru cele care au alergii la anestezia locală sau pentru cele cu tromboze avansate. Am avut o dată un caz al unei paciente care avea un fibrom uterin foarte mare, din pricina căruia nu a putut fi făcută amniocenteza. Fătul se putea dezvolta normal, dar amniocenteza nu a putut fi realizată din pricina spaţiului foarte strâmt.

În ce constă mai exact analiză medicală?

Analiza urmăreşte extragerea de lichid amniotic pentru analiză. Acest lucru se face introducând un ac în uter, apoi în sacul amniotic. Nu durează mult, se face cu anestezie locală, aşa încât înţepătura nu se simte, însă se simte o presiune la nivelul uterului în momentul extracţiei de lichid.

Care sunt riscurile pe care le presupune amniocenteza?

Riscurile sunt de 1% avort spontan în cazul acestei proceduri, dar nu în timpul ei, ci în primele 72 de ore de la efectuarea procedurii. Avortul poate interveni fie din pricina fisurării sacului amniotic fie din pricina unor infecţii care pot apărea. Desigur, toate acestea pot fi evitate, în cazul în care procedura se efectuează la un medic cu multă experienţă în amniocenteze.

Ce poate face mama ca să minimizeze riscurile?

Mama trebuie să urmeze întocmai sfaturile medicului care realizează această procedură. Este bine de avut în vedere faptul că ar trebui ales un medic cu experienţă în acest domeniu, pentru a încerca să minimizăm cat mai mult posibil riscurile.

Există o pregătie specială înainte de amniocenteză?

La recomandarea medicului care efectuează procedura, ar trebui luat un antibiotic înainte, pentru a preveni infecţiile ce pot apărea. În cazul în care pacienta ia anticoagulant, acesta trebuie oprit înainte cu 2-3 zile. Există şi cazuri în care riscul de tromboză este atât de mare, încât anticoagulantul nu se opreşte, dar acest lucru trebuie stabilit înainte cu medicul care efectuează amniocenteza.

Iar după procedură?

Se recomandă repaos, fără nici un fel de efort, fără plimbări prelungite, fără ridicări de greutăţi, fără drumuri prelungite cu maşina. Nu e nevoie însă de stat numai în pat, ci mai degrabă la 90 de grade. În cazul în care apar febra, scurgerea de lichid amniotic în orice cantitate, crampe abdominale puternice sau orice alte manifestări care nu au mai apărut până atunci, ele trebuie împărtaşite fie medicului curant, fie celui care realizează amniocenteza.

Câtă vreme se menţine riscul de avort?

72 de ore este riscul maxim. El se diminueaza pe parcursul a două săptămâni. Orice alt eveniment ce apare după această perioadă nu mai poate fi pus pe seama amniocentezei.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”