Anemia feriprivă sau prin carenţă de fier este o afecţiune hematologică în care nivelul hemoglobinei este redus, ca urmare a scăderii numărului de celule roşii care asigură oxigenarea ţesuturilor. Aşa cum îi spune şi numele, anemia feriprivă este cauzată de aportul insuficient de fier în organism, mineral care ajută la producerea de globule roşii.
Prevalenţa anemiei feriprive este estimată la 30% din populaţia globului şi variază în funcţie de sex, vârstă sau rasă, arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Deşi este atât de comună, anemia prin carenţă de fier poate rămâne nediagnosticată ani de-a rândul, din cauza simptomelor care fie sunt ignorate şi considerate banale, fie sunt atribuite altor afecţiuni. În cazul formelor uşoare sau moderate, anemia feriprivă poate fi complet lipsită de simptome, însă anemia severă poate duce la oboseală, epuizare, dureri în piept sau dificultăţi la respiraţie.
Anemia feriprivă este întâlnită cu precădere în rândul femeilor fertile, cu vârste până în 30-35 de ani, ca urmare a pierderii de sânge de la menstruaţie sau a sarcinii. Dieta săracă în fier şi anumite tulburări intestinale care împiedică absorbţia fierului în organism pot contribui, de asemenea, la instalarea acestei afecţiuni hematologice.
Tratamentul anemiei feriprive depinde de gradul de severitate şi de cauza afecţiunii. Regimul alimentar bogat în fier şi suplimentele cu acest mineral vindecă anemia feriprivă, însă uneori pot fi necesare transfuziile sanguine, mai ales în cazurile severe. În lipsa unui tratament adecvat, anemia feriprivă poate duce la apariţia unor complicaţii grave, precum insuficienţa cardiacă sau tulburările de dezvoltare la copii.
Simptomele anemiei feriprive pot fi uşoare, moderate sau severe, în funcţie de starea de sănătate a pacientului şi de gradul de evoluţie a afecţiunii. Acestea pot include:
În lipsa unui tratament adecvat, anemia feriprivă poate favoriza apariţia unor complicaţii, unele dintre ele severe, precum:
Anemia feriprivă este cauzată în principal de pierderile masive de sânge la menstruaţie sau în timpul sarcinii, precum şi de alimentaţia săracă în fier. De asemenea, anemia feriprivă poate fi consecinţa:
Doza zilnică recomandată de fier diferă în funcţie de vârstă şi de sex, astfel:
Diagosticul de anemie feriprivă se stabileşte în urma examenului clinic, dar şi a hemoleucogramei, o analiză de sânge completă care oferă informaţii despre nivelul de celule roşii şi albe, hemoglobină, hematocrit, plachete sangvine (trombocite), feritină, transferină etc.
De asemenea, medicul poate solicita efectuare unor investigaţii suplimentare, mai ales dacă suspectează o carenţă de fier cauzată de hemoragie internă, precum: coprocultură, urocultură, endoscopie, colonoscopie, biopsie uterină, ecografie pelvină.
Principala opţiune de tratament în cazul anemiei feriprive este administarea de suplimente cu fier, pe stomacul gol, astfel încât acesta să fie cât mai eficient absorbit în organism. Aceste suplimente cu fier se iau doar la recomandarea medicului, pe durata şi în doza indicate de acesta, de obicei pentru câteva luni.
Totuşi, dacă apar simptome neplăcute, precum diaree, constipaţie, dureri de stomac, gust metalic sau vărsături, este indicat ca suplimentele să fie luate în timpul mesei.
ATENȚIE MAXIMĂ, NU LĂSAȚI SUPLIMENTELE CU FIER LA ÎNDEMÂNA COPIILOR PENTRU CĂ SUPRADOZA DE FIER POATE FI FATALĂ PENTRU COPII!
Este important ca pacientul să nu ia în acelaşi medicamente antiacide pentru arsurile la stomac, deoarece acestea pot împiedica absorbţia fierului. Suplimentele cu fier trebuie luate la o distanţă de 2-4 ore de antiacide. De asemenea, se recomandă suplimentarea cu tablete de vitamina C, care ajută la absorbţia mai eficientă a fierului.
Pe lângă suplimentele cu fier, este necesară schimbarea regimului alimentar, care trebuie să includă alimente cu conţinut bogat în fier, precum: carne roşie (porc, vită, miel, în special organe, precum ficat), carne albă (crustacee, sardine, anşoa, pui, curcan, raţă), legume cu frunze verzi (broccoli, kale, salată, spanac etc.), nuci, cereale fortificate, paste, orez, fasole, mazăre etc.
În cazul în care anemia nu poate fi corectată prin suplimente sau dietă şi se descoperă o cauză care împiedică absorbţia de fier sau o afecţiune care provoacă hemoragie internă, medicul poate decide, în funcţie de situaţie, că sunt necesare antibioticele, contraceptivele, perfuziile cu fier, intervenţia chirugicală (în caz de polipi, tumori sau fibrom uterin), transfuziile sanguine etc.
Cea mai eficientă cale de a preveni anemia feriprivă este dieta bogată în fier şi evitarea anumitor alimente şi băuturi care împiedică absorbţia acestui mineral.
Alimentele cu cel mai ridicat conţinut de fier sunt: fasolea, ouăle, carnea roşie, somonul, fructele de mare, cerealele fortificate, dovleacul şi seminţele de dovleac, tofu, fructele uscate (stafide, caise), legumele verzi.
De asemenea, sunt indicate alimentele cu conţinut ridicat de vitamina C, precum: citrice (portocale, grepfrut, kiwi, ananas, lămâi etc.), broccoli, conopidă, pepene galben, papaya, mango, fructe de pădure (căpşune, afine, zmeură), ardei gras, pătrunjel, roşii.
Se recomandă evitarea sau consumul limitat de ceai, cafea, lapte şi cereale integrale, deoarece sunt bogate în acid fitic, un compus care împiedică absorbţia fierului din suplimente sau alimente.
O bună metodă de a preveni anemia feriprivă este şi administrarea de anticoncepţionale, dar numai la recomandarea medicului ginecolog. Acestea pot reduce fluxul de sânge la menstruaţie şi, implicit, pierderile de fier.
În cazul femeilor însărcinate, se recomandă întârzierea cu câteva minute a tăierii cordonului ombilical. Clamparea prea rapidă a cordonului ombilical reduce cantitatea de sânge care este transferată de la mamă la bebeluş prin intermediul placentei, afectând în acest mod depozitele de fier din organismul nou-născutului şi, implicit, dezvoltarea creierului acestuia. Specialiştii de la Academia americană de Pediatrie le recomandă medicilor să aştepte cel puţin un minut până să taie cordonul ombilical, pentru a reduce astfel incidenţa anemiei prin carenţă la fier la bebeluşi.
De asemenea, se recomandă alăptarea la sân sau, dacă nu este posibil, hrănirea sugarului cu formulă de lapte îmbogăţită cu fier, cel puţin în primul an de viaţă. Laptele de vacă nu este recomandat sugarilor sub un an şi nici nu este o sursă bună de fier. După vârsta de 6 luni, copilul poate fi hrănit cu cereale forticate cu fier şi carne pasată, iar după vârsta de un an nu se recomandă consumul a mai mult de 500 de mililitri de lapte de vacă sau înlocuirea meselor cu acesta.
Surse: hematology.org, nhlbi.nih.gov, emedicine.medscape.com, nhs.uk, healthline.com, mayoclinic.org
Articol actualizat în 2022.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.