Anemia în timpul sarcinii

Anemia în timpul sarcinii

In timpul sarcinii, volumul de sange al corpului creste cu aproape 50%, astfel ca organismul mamei are nevoie de mult fier pentru a produce o cantitate mare de hemoglobina. Din pacate, multe dintre gravide ajung in trimestrele doi si trei de sarcina sa se confrunte cu simptomele anemiei.

Anemia în sarcină: simptome şi diagnostic

Uneori, aceasta afectiune nu are simptome evidente, dar atunci cand acestea exista, pot fi identificate prin stari de oboseala permanenta, stari de ameteala inexplicabila, paloarea pielii, aparitia starilor de migrena, respiratie modificata, tahicardie, hipotensiune (scaderea brusca a tensiunii), concentrare dificila, maini si picioare reci, scaderea apetitului.

Odata identificate aceste simptome, consultul medical se impune a fi facut imediat, anemia afectand atat mama, cat si fatul. Anemia in timpul celor noua luni de sarcina este asociata cu risc de nastere prematura, greutate mica a copilului la nastere si, in cazuri grave, cu moarte fetala. Anemia in sarcina isi poate prelungi efectele asupra dezvoltarii si dupa nasterea copilului.

Diagnosticarea anemiei se face prin testul de sange numit hemoleucograma. Testul se face inca din primul trimestru de sarcina si se poate repeta in celelalalte, tocmai pentru a urmari deficitul de fier. Tratamentul consta in adminsitrarea comprimatelor ce contin fier.

Anemia în sarcină: tratament şi prevenţie

Prevenirea deficitului de fier se poate face prin adoptarea unei diete ce poate acoperi nevoile nutritionale ale fiecare gravide. Din alimentatia unei viitoare mame este bine sa nu lipseasca alimentele bogate in fier precum ouale, spanacul, fasolea boabe, linte, caisele deshidratate, migdalele, cerealele integrale, carnea rosie bine gatita termic, sfecla.

Alimentele bogate in vitamina C, cum sunt citricele, ajuta la absorbtia fierului in organism. In schimb, alte alimente precum proteinele din soia, cafeaua sau ceaiul, blocheaza absorbtia fierului in organism.

Cantitatile prea mari de fier au ca principal efect secundar iritatia tractului gastro-intestinal, constipatia disconfortul abdominal, greata. Daca aceste simptome se prelungesc, este necesar consultul medicului.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”