Anomaliile sanilor apar in etapa dezvoltarii embrionare si se impart astfel:
• Anomalii de numar
• Anomalii de volum
• Anomalii de forma
La randul lor, anomaliile numerice se impart in:
– Amastia – Este o anomalie rar intalnita si reprezinta lipsa glandei mamare fie completa (atunci cand sanul lipseste in intregime), fie incompleta (cand glanda mamara lipseste, dar mamelonul exista). Este o anomalie congenitala, care poate fi insotita de malformatii toracice sau chiar a organelor genitale.
– Athelia – Este o anomalie mai frecventa pe sani supranumerari si reprezinta absenta congenitala a mamelonului. Se poate asocia cu absenta areolei sau cu absenta in intregime a glandei mamare.
– Polimastia – Este o afectiune care afecteaza des barbatii si este reprezentata prin prezenta mai multor glande supranumerare. Poate fi completa, cand mamelele sunt bine conformate, sau incompleta, cand mamelele sunt fara mamelon. Este bine sa se stie ca celelalte glande mamare nu apar numai pe piept, ci si pe gat, spate, umeri, fese si ca, fiind congenitala, polimastia poate trece neobservata pana in perioada pubertatii, atunci cand glandele mamare incep sa se dezvolte.
– Polithelia – Se intampla atunci cand exista mai multe mameloane fie extraareolar (o glanda cu doua mameloane), fie intraareolar (doua mameloane pe aceeasi areola).
Anomaliile de volum sunt reprezentate de hipertrofia mamara, afectiune care afecteaza si barbatii sub forma ginecomastiei, anizomastie si atrofiei mamare.
– Anizomastia – Este o anomalie foarte rar intalnita si reprezinta dezvoltarea inegala a sanilor si plasarea lor simetrica.
– Atrofia sanului – Se caracterizeaza prin dezvoltarea subnormala a tesutului mamar si, de cele mai multe ori, este cauzata de o insuficienta hormonala genitala. Afectiunea poate aparea dupa menopauza, in sindromul de insuficienta ovariana, dupa boli precum tuberculoza sau sifilis. Aceste atrofii sunt, de cele mai multe ori, unilaterale. Pot sa apara, de asemenea, dupa traumatisme, hematoame mai mari, mastita etc.
– Hipertrofia – De cele mai multe ori, aceasta anomalie este bilaterala si reprezinta cresterea excesiva a sanilor care se alungesc, volumul mamelei putand ajunge la dimensiuni impresionante. De cele mai multe ori, cauza aceste anomalii este hormonala. Alti factori care pot duce la aparitia acestei anomalii sunt rasa (apare mai des la femeile de culoare), ereditari, traumatici, inflamatori.
Tratamentul acestei anomalii este chirurgical si medical. Cand afecteaza barbatii, anomalia poarta numele de ginecomastie.
Anomaliile de forma se impart in:
– Ptoza mamara – Poate sa apara insotita de hipertofie sau, in cazuri mai rare, de atrofii ale glandei mamare. In general, apare la persoanele cu tendinta de hernie, prolapsuri, ptoza, lipsite de tonus muscular. In cazul acestei anomalii, se disting patru grade de evolutie: usoara, marcata, completa si prolaps voluminos (ptoza se asociaza cu hipertrofia glandelor mamare). Tratamentul este chirurgical.
– Malformatii ale mamelonului – Sunt anomalii frecvente si sunt importante datorita tulburarilor pe care le pot produce in timpul alaptarii. Se impart in doua categorii, congenitale si dobandite. De asemenea, exista mai multe forme: mamelon scurt, ombilicat (seamana cu o scobitura) si invaginat (”ingropat” in areola).
Foto: 123rf.com
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.