Arsurile corneei: cauze, simptome, tratament

Ce sunt arsurile corneei

Arsurile corneei sunt leziuni produse de contactul ochiului  cu un agent chimic (acizi sau baze tari), termic, actinic (radiatii) sau electric . Agentul cauzator produce in prima etapa necroza tisulara care este urmata de edem si inflamatie atat la nivelul corneei cat si al conjunctivei.

Cauzele arsurilor corneene

Arsurile chimice sunt cauzate de baze (hidroxid de sodiu, amoniac, anilina, var, etc. ) si acizi tari (acid sulfuric, azotic, clorhidric, acetic, fluorhidric s. a. ), aflate in diferite stari de agregare.

Acizii actioneaza asupra proteinelor provocand denaturarea, coagularea si precipitarea lor formand astfel o bariera ce limiteaza patrunderea toxicului in tot tesutul.

Bazele tari saponifica lipidele peretelui celular provocand moartea celulelor epiteliului cornean dupa care patrund adanc in stroma ducand la distructia keratocitelor si edematierea fibrelor de colagen.

Arsurile corneei – simptome si evolutie

Simptomatologia difera in functie de gravitatea arsurii: lacrimare, durere vie, blefarospasm insotite in zilele urmatoare de o scadere progresiva a acuitatii vizuale.

Modificarile obiective variaza in functie de gravitatea arsurii.

La arsurile usoare apar mici eroziuni epiteliale.
La arsurile medii se observa opacifierea corneei si ischemia conjunctivelor atinse (conjunctiva palida).

Arsurile severe produc o dezepitelizare si opacifiere completa a corneei si ischemie conjunctivo-sclerala.

In cazul arsurilor grave vindecarea este greoaie si incompleta existand riscul aparitiei a numeroase complicatii.

Acestea sunt: aderente intre conjunctiva tarsala si cea bulbara-simblefaron-,ocluzia punctelor lacrimale; leucom corneean bine vascularizat si perforatia, malpozitii palpebrale.

Pacientul trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul cel mai apropiat chiar la un medic de familie daca specialistul oftalmolog este la o distanta prea mare.

Tratamentul medicului generalist trebuie sa fie spalarea ochilor cu solutie de ser fiziologic din abundenta si trimiterea spre cel mai apropiat oftalmolog.

Diagnostic

Diagnosticul atat ca si tip de arsura cat si de coplexitate arsurii se pune de oftalmolog pe baza examenului biomicroscopic.

Arsurile corneei: tratament

Tratamentul imediat este cel mai important consta in indepartarea toxicului, prin spalare cu apa din abundenta a ochiului, apoi la medic cu spalarea cu ser fiziologic inclusiv a fundurilor de sac conjunctivale.

Tratamentul reepitelizant realizeaza refacerea integritatii structurale a tesutului afectat (coliruri cicatrizante, pansament) si a sintezei de colagen (citrat de sodiu, acid ascorbic), limitarea reactiei inflamatorii si a necrozei stromale  si combaterea durerii.

Tratamentul tardiv urmareste rezolvarea sechelelor functionale (simblefaron, entropion, opacifierea corneei, etc. ) si estetice.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Mihaela Simion
Dna. Doctor Mihaela Simion este medic primar oftalomlog la West Eye Hospital cu experienta in chirurgia refractiva si chirurgia keratoconusului. Este membra  in cadrul mai multor asociatii profesionale (Societatea Romana de Oftalmologie, Societatea Romana de Glaucom, Societatea Europeana de Cataracta ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”