Artrita virală: cauze, simptome, tratament

Artrita virală: cauze, simptome, tratament

Definiţie

Artrita virală este o formă acută a artritei, cauzată de o infecţie virală, deci de un virus, care favorizează apariţia unor simptome reumatice neplăcute, precum durerile articulare. Un astfel de virus poate invada ţesuturile articulaţiilor, cauzând infecţia sinoviului, adică mucoasa membranelor care înconjoară articulaţiile, sau poate declanşa în organism o reacţie inflamatorie care slăbeşte imunitatea.

Simptome

Simptomele tipice asociate artritei virale includ durerile şi inflamaţiile articulare, care imită deseori bolile reumatismale, la care se pot adăuga iritaţiile pielii sau febra.

De regulă, aceste simptome apar brusc şi au o durată scurtă. Există însă şi infecţii virale care pot duce la manifestări persistente sau recurente.

Cauze

Cele mai frecvente virusuri asociate artritei virale sunt:

  • Parvovirusul – durerile articulare apar la aproximativ 60% dintre adulţii infectaţi
  • Hepatita B – 10-25% dintre pacienţi dezvoltă artrită
  • Hepatita C – până la 20% dintre pacienţi dezvoltă artrită
  • Enterovirusuri
  • Virusul rubeolic – 30% dintre femei şi 6% dintre bărbaţii infectaţi dezvoltă artrită
  • Alfavirusuri transmise prin înţepătura de ţânţari (Dengue, Chikungunya, Zika etc.)
  • Virusul Epstein-Barr

Datorită vaccinurilor disponibile la momentul actual, astfel de infecţii şi complicaţiile asociate pot fi ţinute la distanţă.

Diagnostic

Diagnosticul de artrită virală nu este foarte uşor de stabilit, pentru că simptomele sunt destul de vagi. Semnele distinctive ale artritei virale – febra, urticaria şi durerile articulare – pot fi asociate şi altor afecţiuni, precum reumatism acut, spondilită anchilozantă, polimiozită, sindrom Sjogren, lupus sistemic, anemie aplastică etc.

Având în vedere că de multe ori simptomele artritei le preced pe cele ale infecţiei virale, diagnosticul este cu atât mai dificil de obţinut.

Dacă se suspectează o infecţie de natură virală, sunt indicate testele de sânge (nivel crescut de anticorpi IgM, IgG), care trebuie realizate cât mai curând posibil.

De asemenea, pentru a exclude alte cauze ce pot determina apariţia simptomelor specifice artritei virale, medicul poate recomanda efectuarea testului factorului reumatoid, anti-CCP (anticorpi anti-peptide citrulinate ciclic), VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) sau CRP (proteina C-reactivă).

Artrita virală: tratament

Tratamentul artritei virale vizează ameliorarea simptomelor, precum şi menţinerea funcţiilor articulaţiilor. Analgezicele, antiinflamatoarele nesteroidiene şi compresele reci ajută la eliminarea durerilor articulare, însă corticosteroizii trebuie evitaţi, pentru că pot înrăutăţi starea pacientului.

Fizioterapia şi terapia ocupaţională sunt, de asemenea, metode prin care pacientul îşi poate redobândi mobilitatea şi care ajută la îmbunătăţirea simptomelor.

Trebuie menţionat însă că nu există un tratament specific pentru artrita virală. Pentru cazurile de artrită virală secundară infecţiei cu virusurile hepatitice se impune tratamentul bolii de bază.

Autor: Paula Rotaru

Sursa: verywellhealth.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”