Boala Lyme (Borelioza) a fost descoperită în 1975 în Connecticut – Lyme la copii. Este o boală multisistemică care apare vara. Agentul etiologic este spirocheta Borrelia burgdorferi din familia Spirochetaceae, genul Borrelia, transmisă prin înţepătură de căpuşă. Borrelia burgdorferi este cea mai lungă spirochetă (30 nm), este formată din: protoplasmă cilindrică, membrană celulară şi la capete 7-11 flageli.
Stadiul I – infecţie localizată – durează 3-21 zile, cu eritem migratoriu situat la nivelul înţepăturii de căpuşă. După o incubaţie de 5-30 zile apare eritem migrator cronic localizat asociat sau nu cu fenomene de infecţie acută.
Stadiul II – infecţie diseminată – apare la câteva zile până la săptămâni de la stadiul I cu apariţia de leziuni similare dar mici, eritemul se extinde şi apar leziuni cutanate secundare diseminate, manifestări de coafectare sistemică: astenie, febră, cefalee, frisoane, tuse seacă, limfadenopatie locală sau generalizată, dureri musculare, artralgii, hepatită. Semnele neurologice survin la 15% din cazuri: meningită, encefalită, radiculonevrite, coree, mielite (meningite cu l.c.r. clar cu limfocitoză şi albuminorahie crescută dar nivel normal ale glicorahiei). 5% dintre pacienţii netrataţi pot dezvolta interesare cardiacă.
Stadiul III – infecţie cronică persistentă – survine la interval lung de la debutul bolii (luni, ani) cu dureri articulare, artrite, sinovite, osteomielite, miozite. Clinic se caracterizează prin suferinţă multiorganică (neuropatie periferică, encefalopatie cronică, meningoencefalită, cardiomiopatie, manifestări la nivelul ficatului, ochiului, plămânului).
Eritemul migrator cronic apare la 2-14 zile de la înţepătura de căpuşă, ca o maculă papulă ce se extinde treptat, cu centru dur şi periferie eritematoasă, cu localizare în axilă, pe coapse, abdomen sau cervical. După câteva zile se extinde ca număr cu apariţia de leziuni secundare cu centru indurat (corespunde fazei de spirochetemie). Acum există şi manifestări sistemice generale: febră, frison, conjunctivită şi manifestări clinice şi limfadenopatie, hepatosplenomegalie, miocardită, hepatită etc.
Acrodermatita cronică atrofică apare tardiv (stadiul III) la sexul feminin cu localizări pe extremităţi şi trunchi. În plus există şi polineuropatie şi artrite.
Manifestări cardiace: miocardită, tulburări de ritm, sincopă cardiacă, insuficienţă cardiacă, cardiomiopatie.
– date epidemiologice: provenienţa din zonă endemică, anotimpul cald, profesii care expun la contact cu rezervorul de căpuşă;
– date clinice: prezenţa eritemului migrator cronic şi pusee de artrită (cel puţin două articulaţii mari ± afectarea SNC şi/sau miocardic);
Cele mai multe cazuri de borelioză se vindecă în decurs de 2-4 săptămâni. Însă există și situații când pacienții se confruntă cu stare de oboseală, dureri și tulburări de gândire chiar și pe perioade mai lungi de 6 luni după tratament. Aceasta situație poartă numele de sindromul post-tratament al boreliozei sau bolii Lyme. Mecanismul exact al acestui sindrom nu este pe deplin cunoscut, însă este suspectat un posibil răspuns autoimun care persistă în timp. Alți specialiști sunt de părere că sindromul nu are legătură cu infecția în sine. La ora actuală, nu există un tratament eficace pentru acest sindrom post-tratament al boreliozei, antibioticele administrate pe termen lung neavând o eficacitate sporită față de medicamentele placebo, situație testată în studii.
Având în vedere complicațiile grave care pot însoți boala Lyme sau borelioza, orice mușcătură de căpușă și orice deplasare în ultimele 3 luni într-o zonă cunoscută ca fiind cu căpușe trebuie semnalate medicului. De asemenea, dacă o mușcătură de căpușă este însoțită de simptome de tip gripal precum durerea de cap, frisoanele, durerile musculare, starea de rău, situația trebuie raportată într-un serviciu medical. Un alt simptom care ar trebui să aducă pacienții la medic este o erupție cutanată rotundă sau ovală.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.