Boli ale uterului care pot duce la infertilitate

Boli ale uterului care pot duce la infertilitate

Boli ale uterului – o cauză relativ frecventă de infertilitate (ne referim nu numai la incapacitatea de a concepe, ci și la multiple avorturi spontane) o reprezintă malformațiile sau anomaliile uterine. O anomalie uterină poate fi congenitală, însemnând că femeia s-a născut cu ea, dar poate fi și dobândită pe parcursul vieții din cauza unor afecțiuni sau medicamente.

Uterul normal are formă de pară, o lungime de circa 7,5 cm, lățime de 5 cm și adâncime de 2,5 cm. Partea sa de jos este inserată în vagin și se numește cervix, iar cea superioară se numește fundus uterin. Dacă uterul diferă ca formă și structură de aceste „date” care îl definesc în mod normal, avem de-a face cu o malformație uterină.

Malformațiile uterine în general nu au simptome, așa încât femeia află acest lucru atunci când încearcă să conceapă și nu reușește sau când suferă multiple avorturi spontane și se adresează specialistului în infertilitate pentru a investiga cauzele.

Șansele de a obține o sarcină sau de a o duce la termen depind de mai mulți factori, inclusiv de tipul anomaliei și de cât de afectat este uterul de aceasta. În mod normal, anomaliile nu împiedică neapărat posibilitatea conceperii, însă duc frecvent la complicații ale sarcinii care au drept consecință avortul sau nașterea prematură.

Cele mai frecvente boli ale uterului sunt: uterul didelf (sau uter dublu), uterul unicorn, bicorn sau septat.

Boli ale uterului – uterul dublu, unicorn, bicorn sau septat

Uterul didelf (dublu)

Este o anomalie care se dezvoltă la fătul de sex feminin, atunci când se află în pântecele mamei sale.

Uterul se formează prin fuziunea a două tuburi mici, numite canale mulleriene. În cazurile în care cele două canale rămân separate, vor rezulta două utere. În unele cazuri există un singur col uterin pentru ambele utere, iar în altele fiecare are propriul col.

La femeile cu uter dublu, adesea și vaginul are două deschideri, separate de o membrană subțire. În astfel de cazuri există un risc crescut de avort sau de travaliu prematur.

Uterul dublu poate fi corectat chirurgical. Astfel, devine posibilă obținerea sarcinii.

În situațiile în care există și vagin dublu, o intervenție chirurgicală de îndepărtare a membranei despărțitoare va facilita nașterea.

Uterul unicorn

Este o malformație congenitală ce constă în faptul că uterul este doar jumătate din cât ar trebui să fie în mod normal. Anomalia apare în stadiul intrauterin, când țesuturile care formează uterul fătului de sex feminin încetează să mai crească.

O femeie cu uter unicorn are ambele ovare, însă numai unul este conectat la uter.

Chiar dacă fertilitatea este redusă practic la jumătate, se poate obține o sarcină și este posibil să fie dusă la bun sfârșit, însă de la început trebuie avut în vedere și asumat un risc crescut de pierdere a sarcinii.

Uterul bicorn

Având o formă de inimă, uterul bicorn – ca și în cazul celui unicorn – nu este o condiție care să împiedice ducerea unei sarcini la bun sfârșit, însă mărește riscul pierderii acesteia.

Unii cercetători sugerează că acest lucru se întâmplă din cauza contracțiilor uterine neregulate sau a capacității uterine reduse. În plus, bebelușii născuți de mame cu un uter bicorn prezintă un risc de patru ori mai mare de a dezvolta malformații congenitale în comparație cu cei născuți de femei cu uter normal.

Uter septat

Un uter septat este o anomalie genetică ale cărei cauze sunt necunoscute. Anomalia se produce pe măsură ce se dezvoltă embrionul și reprezintă o fuziune ineficientă a celor două canale mulleriene. Mai exact, o membrană numită sept va împărți interiorul uterului în două.

Femeile cu uter septat prezintă un risc crescut de avort spontan. Nu este clar încă de ce se întâmplă acest lucru, dar o teorie comună mai multor oameni de știință este aceea că existența septului nu oferă condițiile necesare dezvoltării unei sarcini sănătoase și interferează cu aceasta într-o varietate de moduri. Condiția poate fi tratată cu o intervenție chirurgicală care a demonstrat că îmbunătățește semnificativ rezultatele.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”