Stafilococii sunt bacterii gram pozitive ce se găsesc în mod normal în nas şi pe suprafaţa pielii.
Dacă pătrund în organism, printr-o rană, de exemplu, aceste bacterii pot învinge sistemul natural de apărare al organismului, cauzând o infecţie ce se manifestă în diferite moduri.
Există peste 30 de tipuri de stafilococi, însă majoritatea infecţiilor sunt cauzate de stafilococul auriu (Staphylococcus aureus), care este cel mai rezistent la acţiunea antibioticelor şi poate fi chiar letal.
Furunculul, celulita, impetigo şi intoxicaţia alimentară sunt doar câteva dintre afecţiunile cauzate de infecţia stafilococică. În funcţie de localizarea infecţiei, simptomele pot consta în apariţia unor colecţii de puroi sub piele (abcese), durere, inflamaţie, diaree, vărsături etc.
Categoriile cele mai predispuse la infecţii stafilococice şi care prezintă un risc crescut de complicaţii sunt persoanele care suferă de boli cronice (diabet, cancer, boli pulmonare), nou-născuţii, femeile care alăptează şi utilizatorii de droguri injectabile.
Trebuie menţionat că persoana infectată cu un stafilococ poate transmite infecţia şi altor persoane, prin contactul direct cu o rană infectată, folosirea în comun a obiectelor de uz personal (lame de ras, de exemplu).
Tratamentul infecţiilor stafilococice constă, de regulă, în administrare de antibiotice şi/sau aplicare topică de unguente pe bază de antibiotic, dar pot fi necesare şi alte intervenţii, în funcţie de severitatea simptomelor şi tipul infecţiei.
Simptomele infecţiei stafilococice depind de zona afectată. Acestea pot fi uşoare, moderate sau severe, în funcţie de starea de sănătate a persoanei infectate şi constau în:
Printre afecţiunile cauzate frecvent de infecţiile stafilococice se numără:
Multe persoane sunt doar purtătoare de stafilococi şi nu dezvoltă o infecţie. Aceasta are loc atunci când bacteria ajunge în organism prin intermediul unei tăieturi, zgârieturi sau răni deschise şi poate fi superficială, la nivelul pielii, sau profundă, la nivelul organelor interne.
Stafilococii sunt bacterii extrem de rezistente, putând supravieţui în medii foarte uscate, la temperaturi foarte mari sau, din contră, foarte scăzute, acidului gastric sau nivelului crescut de sare.
O serie de factori pot creşte însă riscul de a dezvolta o infecţie stafilococică:
Infecţia stafilococică la nivelul pielii poate fi uşor diagnosticată, pe baza semnelor şi simptomelor, nefiind necesare testele de laborator. Uneori însă, medicul poate decide prelevarea unei probe din abces, pentru a determina cu precizie tipul bacteriei şi, implicit, tratamentul cel mai eficient.
Toxiinfecţia alimentară provocată de un stafilococ poate fi diagnosticată pe baza unei probe de scaun (coprocultură) şi a simptomelor digestive.
Testele de urină şi de sânge, tomografia computerizată şi ecocardiograma sunt alte investigaţii ce ar putea fi recomandate de medic pentru depistarea infecţiei stafilococice şi a complicaţiilor provocate de aceasta.
Leziunile pielii cauzate de o infecţie stafilococică pot fi uşor tratate cu un unguent pe bază de antibiotic. Uneori poate fi necesară şi administrarea pe cale orală sau intravenoasă a antibioticelor, mai ales dacă infecţia este extinsă. Dacă există abcese, medicul poate drena puroiul pe cale chirurgicală.
Printre cele mai des utilizate antibiotice pentru infecţia stafilococică se numără: cefazolina, cefuroxina, cefalexina, nafcilina, oxacilina, dicloxacilina, vancomicina, clindamicina, rifampicina şi telavancina.
Astfel de medicamente pot avea însă şi reacţii adverse, precum: roşeaţă, mâncărimi, greaţă, vărsături sau diaree.
Infecţia stafilococică nu poate fi prevenită prin vaccinare, precum gripa, dar pot fi luate măsuri pentru evitarea anumitor factori de risc. Acestea pot consta în:
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.