Cancerul de col uterin: cauze, simptome, diagnostic, tratament, complicații

Descriere generala

Cancerul de col uterin este o afectiune maligna a celulelor ce captusesc intreaga suprafata a colului. Afectiunea apare mai frecvent la femeile active din punct de vedere sexual, care au varsta peste 30 de ani.

Romania ocupa, din pacate, primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii spun ca in tara noastra rata mortalitatii prin cancer de col este de sase ori mai mare decat media tarilor din Uniunea Europeana.

Cauzele aparitiei cancerului de col uterin

Infectia cu Papiloma virus uman (sau mult mai cunoscut sub numele de HPV) este cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea acestui tip de cancer.

Femeile care prezinta un risc mare de a dezvolta acest tip de cancer sunt cele care si-au inceput viata sexuala la o varsta precoce si au avut mai multi parteneri sexuali.

Infectia cu Chlamydia este un alt factor de risc pentru cancerul de col. Studiile au scos la iveala ca multe dintre cazurile diagnosticate cu acest tip de cancer au fost depistate in cazul femeilor supraponderale. Anticonceptionalele folosite pe o durata mai mare de cinci ani si un istoric de sarcini multiple se numara printre cauzele aparitiei cancerului de col uterin. De asemenea, un risc mai crescut il au femeile care sunt fumatoare.

Cancerul de col uterin: simptome

In faza incipienta, cancerul de col nu produce durere sau sangerari, practic neexistand nici un semnal de alarma. Printre simptomele afectiunii se numara sangerari vaginale anormale, dureri intense si secretii vaginale anormale, cu miros neplacut, dureri in momentul urinarii.

cancer de col uterin

Investigatii radioimagistice si de laborator pentru cancerul de col uterin

Cele mai usoare, nedureroase si simple teste care pot preveni cancerul de col uterin sunt:
Testul Papanicolau – Se recomanda efectuarea anuala a acestui test si a unui examen pelvin in cazul femeilor care sunt active sexual.
Testul HPV
Colposcopia – atunci cand testul Papanicolau are valori anormale, se poate recomda efectuarea acestei investigatii

Diagnostic

Diagnosticarea precoce se face prin testul Papanicolau. Depistat intr-o forma incipienta a bolii, acest tip de cancer este vindecabil 100%. Infectia cu HPV se transforma in cancer intr-o perioada cuprinsa intre 10 si 15 ani.

Cancerul de col uterin: tratament

Cancerul de col este unul de tip invaziv. Tratamentul este chirurgical – histerectomie – insotit sau nu de radiotarapie. In cazuri rare, unele paciente pot primi recomandarea de a face si sedinte de chimioterapie.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Nedepistat la timp, cancerul de col uterin se poate extinde la tesuturile si organele adiacente, putand declansa urmatoarele simptome:
– Prezenta sangelui in urina
– Dureri osoase
– Umflarea unui picior
– Constipatie
– Incontinenta urinara
– Dureri severe in regiunea laterala (rinichi) sau a spatelui
– Scaderea in greutate, oboseala, lipsa de energie

Recomandari medicale:
Statisticile spun ca in aproximativ 1 din 5 cazuri, cancerul de col uterin poate recidiva. Dupa finalizarea tratamentului, in primii doi ani, este necesara o monitorizare la fiecare patru luni. Pentru urmatorii ani, monitorizarile se fac la sase apoi la 12 luni.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sauna cu ozon, aliatul pentru recuperarea fizică, problemele de piele și rejuvenare