Ficatul este un organ cu rol foarte important pentru organism – ajută la înlăturarea toxinelor, contribuie la producţia de bilă, care sprijină digestia grăsimilor din alimente, şi este „depozitul” substanţelor nutritive, aşa cum este glucoza, care asigură un nivel optim de energie. Există numeroase cauze care pot contribui la transformarea celulelor hepatice normale, sănătoase, într-unele maligne. Printre cele mai comune cauze se numără hepatita B sau C, consumul excesiv de alcool, dar şi obezitatea.
Potrivit American Cancer Society, peste 40.000 de americani au primit diagnosticul de cancer hepatic în 2019. Dintre aceştia, aproape 30.000 sunt bărbaţi, iar restul femei. Se observă, aşadar, o predispoziţie a sexului masculin pentru cancerul hepatic, aspect care poate fi pus, cel mai probabil, pe seama consumului excesiv de alcool. Însă şi alimentaţia modernă – din ce în ce mai haotică, bogată în grăsimi, însoţită de lipsa de mişcare – este un factor de risc în apariţia acestei maladii.
În funcţie de vârsta pacientului, dar şi de tipul sau stadiul în care este descoperit, cancerul hepatic primar (care porneşte în ficat, nu de la alte organe învecinate) poate fi de mai multe feluri:
În stadiile de debut ale cancerului hepatic, majoritatea pacienţilor nu prezintă simptome îngrijorătoare, motiv pentru care boala poate evolua silenţios, până în stadii tardive, moment în care pot apărea manifestări precum:
Chiar dacă nu se cunoaşte cu precizie cauza cancerului hepatic, specialiştii afirmă la unison că majoritatea cazurilor au legătură directă cu ciroza – o boală degenerativă gravp, care apare atunci când celulele sănătoase din ficat sunt deteriorate şi înlocuite cu ţesut cicatriceal. Ciroza este cauzată în principal de infecţiile cronice cu virusurile hepatitice B sau C şi de consumul excesiv de alcool.
Alţi factori care pot creşte riscul de ciroză şi, implicit, pe cel al cancerului hepatic sunt:
Diagnosticul precoce al cancerului hepatic este esenţial pentru creşterea ratei de supravieţuire a pacienţilor. De aceea, este important să se acorde importanţă simptomelor îngrijorătoare, dar mai ales să se efectueze teste regulate de screening ce pot depista eventuale anomalii celulare la nivelul ficatului, astfel încât să se instituie cât mai rapid un tratament.
Cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât rata de eficacitate a acestuia este mai ridicată, iar prognosticul – mai optimist. Iniţial, medicul va realiza un examen clinic complet, care include examinarea simptomelor fizice (abdomen umflat, tegumente galbene etc.) şi notarea istoricului medical şi familial.
Ulterior, dacă există suspiciunea de cancer hepatic, se vor recomanda mai multe analize specifice, precum:
Odată depistată zona cu probleme, extinderea tumorii şi tipul acesteia, medicul va stadializa boala, pentru a stabili astfel cea mai bună metodă de tratament. Cancerul hepatic este împărţit în 4 stadii de dezvoltare:
Chiar dacă este dificil de tratat, cancerul hepatic este vindecabil, mai ales dacă este descoperit în primele două stadii de evoluţie. Tratamentul cancerului hepatic variază în funcţie de dimensiunea, localizarea, numărul tumorilor, capacitatea organismului de a răspunde la tratament şi alte afecţiuni asociate.
Planul de tratament pentru cancerul hepatic poate include:
Din păcate, rata de supravieţuire la 5 ani este destul de scăzută la majoritatea tipurilor de cancer hepatic, deoarece deseori sunt asociate cu ciroza, care este o afecţiune gravă, dar care nu prezintă simptome decât în stadii foarte avansate.
Rata de supravieţuire la 5 ani pentru cazurile de cancer care nu a metastazat este de 31%. Asta înseamnă că 31% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer hepatic vor supravieţui cel mai probabil 5 ani de la momentul diagnosticului, cu ajutorul tratamentului. Odată ce cancerul se extinde la ţesuturi învecinate, rata de supravieţuire scade la 11%, iar în cazul organelor – aceasta se reduce drastic, la doar 2%. Din fericire, screeningul periodic pentru cancer poate ajuta la depistarea timpurie a anomaliilor şi, astfel, rata de supravieţuire şi cea de eficienţă a tratamentului cresc semnificativ.
În comparaţie cu alte tipuri de cancere, cancerul hepatic are o rată redusă de supravieţuire, dar anumite măsuri pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta această maladie. În acelaşi timp, respectarea unor reguli simple ajută la depistarea precoce a problemelor de sănătate şi, implicit, la instituirea cât mai rapidă a unui tratament eficient.
Iată ce măsuri de prevenţie pot fi luate pentru a reduce pe cât posibil riscul de cancer hepatic:
Autor: Paula Rotaru
Surse: medicinenet.com, healthline.com, medicalnewstoday.com
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.