Cardiopatiile si sarcina – clasificare, diagnostic, prognostic si masuri

Cardiopatiile si sarcina - clasificare, diagnostic, prognostic si masuri

Sarcina aduce destul de multe transformari in organismul fiecarei femei. Unele modificari sunt suportate bine de catre viitoarea mama, altele sunt tolerate mai putin. Dar multe dintre aceste transformari tin de starea de sanatate a mamei dinainte de aparitia sarcinii. O categorie aparte a afectiunilor cu risc in sarcina o reprezinta cardiopatiile.

Ce reprezinta cardiopatiile din sarcina?

Cardiopatiile din perioada de sarcina reprezinta totalitatea afectiunilor cardiace care apar in timpul celor noua luni de sarcina sau inainte ca aceasta sa apara. Incidenta acestor patologii este de 1,5-3,5%.

Insuficienta cardiaca se caracterizeaza prin incapacitatea inimii de a pompa sangele cu o forta suficienta, din cauza faptului ca muschii inimii sunt slabiti. Aparitia unei sarcini pune o presiune in plus pentru inima, aceasta trebuind sa pompeze mult mai mult sange, care este necesar dezvoltarii fatului. Cel mai mare risc de a dezvolta insuficienta cardiaca in sarcina (sau dupa nastere) il au femeile care se nasc cu boli cardiace congenitale. Din nefericire, exista mari riscuri atunci cand viitoarea mama sufera de boli cardiovasculare, decesul fiind unul dintre ele.

Cu toate ca nu are simptome caracteristice (putand fi confundate cu cele normale, de sarcina), printre acestea se numara:
• dipnee (dificultati de respiratie)
• palpitatii
• puls accelerat
• umflarea membrelor
• stare accentuata de oboseala

Orice viitoare mama, cu o afectiune cardiovasculara cunoscuta anterior sarcinii ori diagnosticata dupa aparitia accesteia, trebuie sa fie evaluata diagnostic si terapeutic de un medic cardiolog cu experienta in patologia cardiaca materno-fetala asociata graviditatii.

Clasificarea cardiopatiilor:

In functie de severitatea cardiopatiei diagnosticate, gravidele se încadreaza in patru clase:

  • clasa I –  afectiunea nu le limiteaza activitatea fizica obisnuita, nu le provoaca oboseala, palpitatii, dispnee
  • clasa II – afectiunea cardiaca le induce limitarea usoara a activitatii fizice obisnuite, putand cauza palpitatii, dispnee, aparitia oboselii
  • clasa III – afectiunea cardiaca le provoaca limitarea importanta a activitatii fizice obisnuite – cele mai mici activitati determina aparitia oboselii, palpitatiilor, dispneei sau angorului pectoral (durere toracica ce poate iradia spre gat, maxilarul inferior sau brate, ca urmare a unei irigari insuficiente a inimii)
  • clasa IV – din cauza bolii cardiace, gravidele devin incapabile sa execute orice fel de activitate fizica obisnuita, simptomele sunt prezente chiar si in repaus, iar orice activitate accentueaza disconfortul

Prognostic si masuri

În general, gravidele din primele doua clase au un prognostic favorabil in timpul sarcinii. Aproximativ jumatate dintre acestea pot dezvolta in trimestrul al treilea de sarcina edem pulmonar, iar o treime dintre pacientele cardiace din clasa III sufera de epuizare (decompensare) in sarcina. Gravidele incadrate la clasa IV trebuie tratate pentru insuficienta cardiaca in sarcina, nastere si lauzie.

Pe tot parcursul sarcinii, pentru a preveni riscul de decompensare sunt necesare a fi luate cateva masuri:
• consultul periodic al cardiologului
• evitarea kilogramelor in plus
• evitarea retentiei de lichid
• prevenirea infectiilor
• evitarea si limitarea efortului fizic
• prevenirea si tratamentul anemiei
• prevenirea si tratamentul variatiilor de tensiune
• evitarea stresului si a fumatului

Diagnosticul cardiopatiilor in sarcina

Diagnosticul clinic al bolilor cardice in timpul perioadei de sarcina include:
• electrocardiograma
• examen radiologic toracic (doar daca este impetuos necesar si se face cu protectie abdominala a femeii insarcinate cu un sort de plumb)
• ecocardiografia
• test de efort

In cazuri rare, diagnosticarea cuprinde si catetrismul cardiac, studii radioizotopice (dupa primul trimestru de sarcina), rezonanta magnetica nucleara, explorarea gazelor sangvine.

Exista afectiuni cardiace ce contraindica dezvoltarea unei sarcini. Acestea sunt: hipertensiunea pulmonara primara, sindromul Eisenmenger, tetralogia Fallot, coarctatia de aorta complicata, defectul de sept atrial complicat. In afara acestora, gravidelor incadrate in clasele III si IV li se recomanda avortul terapeutic. Gravidele incadrate in primele doua clase vor fi atent monitorizate atat de medicul obstetrician, cat si de cardiolog.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”