Cervicita mucopurulenta: tratament

Cervicita mucopurulenta: tratament

Descriere generala

Cervicita mucopurulenta reprezinta inflamatia colului uterin, in care apare o secretie purulenta sau mucopurulenta in canalul endocervical.

Cauzele cervicitei mucopurulente

Cele mai multe dintre cazurile diagnosticate cu cervicita sunt asimptomatice, dar exista cazuri in care aceasta apare in urma contactarii unor boli cu transmitere sexuala.
Cervicita mucopurulenta este destul de frecventa si este determinata de aceiasi agenti patogeni care provoaca uretrita la barbati.

Simptome de cervicita mucopurulenta

Unul dintre cele mai frecvent intalnite semne este cresterea cantitatii de secretie vaginala imediat dupa ciclul menstrual. In cazuri severe, aceasta are o culoare galbuie si un miros neplacut.

Alte simptome includ sangerarile intre menstre (metroragii), prurit si iritatii vulvare, dureri la contactul sexual, senzatie de usturime la urinare, dureri lombare joase si abdominale, iar in cazuri mai complicate de cervicita mucopurulenta, febra si greturi.

Analize medicale de laborator

Pentru un diagnostic corect, se va recolta secretie vaginala si se va determina ph-ul acesteia. In cazul ulceratiilor genitale, medicul specialist poate recomanda testarea serologica pentru sifilis, iar daca se observa existenta verucilor genitale, se recomanda efectuarea testului Babes-Papanicolau sau genotiparea HPV. Daca se vor observa leziuni ale colului, se va efectua si o biopsie.

Diagnosticul de cervicita mucopurulenta

Examinarea ginecologica joaca un rol important in diagnosticarea cervicitei mucopurulente. Se va face o examinare a zonelor genitale externe, ce pot evidentia veruci, ulceratii, vezicule, eritem, inflamatii ale glandelor Batholin etc, dar si o examinare cu speculum, ce permite vizualizarea directa a peretilor vaginali si a colului uterin.

Tratamentul pentru cervicita mucopurulenta

Tratamentul afectiunii este medicamentos si trebuie sa fie urmat de ambii parteneri sexuali. Antibioticele orale sunt eficiente pentru tratamentul gonoreei si infectiilor cu Chlamydia si Trichomonas vaginalis. Daca simptomele persista in ciuda tratamentului medicamentos, zona inflamata a colului poate fi cauterizata.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie in cervicita mucopurulenta

Netratata corespunzator, cervicita poate evolua cu boala inflamatorie pelvina, infertilitate, sarcini extrauterine, endometrita, salpingita, avorturi spontane, cancer de col uterin, nastere prematura.

Recomandari medicale

Pentru a preveni aparitia cervicitei mucopurulente este indicat sa nu aveti mai multi parteneri sexuali, sa folositi prezervativele, sa va testati de BTS o data pe an (inclusiv partenerul), sa urmati tratamentul prescris personalizat si nu unul recomandat altor persoane.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”