Chist ovarian: simptome, tratament

Chist ovarian: simptome, tratament

Chist ovarian: chisturile ovariene sunt formatiuni pline cu lichid limpede, care se dezvolta in ovare in timpul procesului de producere de ovule. Aceste chisturi sunt o afectiune frecventa in randul femeilor aflate la varsta fertila.

Chisturile ovariene pot fi: functionale (se dezvolta pe parcursul ciclului menstrual si sunt de obicei inofensive) si patologice (apar ca urmare a unei dezvoltari celulare anormale si necesita o atentie speciala). Chisturile ovariene sunt formatiuni benigne, insa exista un risc minor ca unele sa fie maligne. Chisturile ovariene pun mai ales probleme de fertilitate, cele care afecteaza ovulatia necesitand o abordare speciala.

Cauzele aparitiei chistului ovarian

Un astfel de chist apare in urma unei modificari in modul de producere si mai apoi de eliberare a ovulului.

In timpul perioadei de ciclu menstrual, pot sa apara unul sau doua tipuri de chisturi:

  • Folicular – atunci cand nu are loc procesul de eliberare a ovulului, iar foliculul se umple cu lichid si creste in volum
  • Luteinic – apar atunci cand resturile ovulului folicular nu se dizolva si continua sa se umple cu lichid. In cele mai dese cazuri, aceste chisturi se remit in cateva luni, dar uneori se pot si rupe, ducand la sangerari si dureri.

Factori de risc

Printre principalii factori de risc care pot duce la dezvoltarea de chisturi ovariene se numara:
• Menstruatii neregulate
• Istoric de chisturi ovariene
• Menstruatie precoce
• Infertilitatea
• Dezechilibre hormonale
• Legarea trompelor poate creste riscul de chist ovarian

Chist ovarian: simptome

De obicei, chisturile ovariene sunt inofensive si nici nu produc simptome. Mai mult, pot sa dispara fara a urma un tratament.
Dar cu cat chistul ovarian este mai mare in volum, cu atat poti prezenta unul sau mai multe din urmatoarele simptome:

  • Urinari frecvente si dureri la defecatie
  • Dureri  sau discomfort abdominal
  • Cresterea in greutate
  • Modificari ale ciclului menstrual
  • Modificari ale pilozitatii corporale

In cazuri mai rare, atunci cand chistul a fost torsionat (rasucit), sangereaza sau s-a rupt, simptomele pot fi:

  • Sangerari vaginale
  • Senzatie de greata si de varsaturi
  • Dureri in zona pelvina
  • Stari de ameteala si chiar lesin

Investigatii radioimagistice si de laborator

O ecografie transvaginala ajuta la diagnosticarea tipului de chist, a dimensiunii acestuia (sau acestora atunci cand exista mai multi).

Diagnosticul de chist ovarian

Chisturile ovariene sunt descoperite, de cele mai multe ori, in timpul unei examinari pelvine de rutina. De asemenea, evaluarea pacientei mai cuprinde un istoric al informatiilor despre evenutalele modificari ale ciclului menstrual si al simptomelor, dar si al afectiunilor din familie.
Daca in timpul examinarii de rutina este descoperita existenta unui chist ovarian, pacientei i se va recomanda si efectuarea unei ecografii transvaginale.

Tratamentul pentru chist ovarian

Daca existenta chistului nu cauzeaza nici un fel de discomfort sau dureri severe, medicul va recomanda urmarirea regulata a acestuia, fara a fi nevoie de un tratament.

In cazul unui chist de dimensiuni mari, cu simptome, medicul poate recomanda un tratament cu anticonceptionale.

Pentru femeile care au ajuns la varsta menopauzei, tratamentul consta in monitorizarea ecografica si determinarea markerului tumoral CA 125 printr-un test de sange.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Daca chistul ovarian este mare, medicul recomanda inlaturarea acestuia prin interventie chirurgicala, fie laparoscopic, fie prin laparotomie (deschiderea cavitatii abdominale). Aceasta ultima interventie este recomandata atunci cand probabilitatea ca un chist ovarian sa fie malign este mare.

Recomandari medicale
Atat timp cat o femeie are ovulatie, aparitia chisturilor ovariene nu poate fi prevenita. Riscul producerii acestor chisturi scade odata cu frecventa ovulatiei. La instalarea menopauzei, ovulatia inceteaza.

Majoritatea chisturilor ovariene sunt inofensive, nu produc simptome si, mai mult, dispar fara a fi nevoie de un tratament, In cazul in care perioadele de ciclu menstrual au devenit dureroase, neregulate, au aparut dureri in timpul actului sexual, se recomanda consultul de specialitate.

Surse: www.nhs.uk,

www.cancer.org

Articol actualizat in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”