Chistul glandelor Bartholin: tratament

Chistul glandelor Bartholin: tratament

Descriere generala

Glandele Bartholin se afla in partea inferioara a vulvei, de o parte si de alta a deschiderii vaginului, si sunt de marimea a doua boabe de mazare. In mod normal, acestea nu se pot simti sau vedea. Rolul lor este de a secreta un lichid, o mica cantitate, ce lubrifiaza vaginul. Cand canalele (ductele) care conduc acest lichid se blocheaza, se acumuleaza fluidul in glande si apare ceea ce numim chistul glandelor Bartholin.

Cauzele aparitiei chisturilor la glandele Bartholin

Orificiul ductului exterior este foarte mic si din acest motiv se poate bloca foarte usor, ducand la aparitia chistului Bartholin. Blocajul poate fi generat fie de o infectie genitala, de o inflamatie sau de mucusul ingrosat. Stimularea sexuala declanseaza o cantitate mai mare de fluid, ceea ce produce cresterea chistului.

Simptomele prezentei chisturilor Bartholin

Existenta unui chist Bartholin neinfectat nu este deranjanta. Nu este dureros. Se poate observa o usoara roseata sau umflatura in zona vulvei.
Daca se infecteaza, se formeaza abcese care pot creste in dimensiune si devin dureroase. Prezenta unui abces afecteaza activitatile de zi cu zi cum sunt mersul, statul pe scaun, raporturi sexuale. Unele abcese se pot deschide singure si se pot vindeca de la sine in 2-4 zile.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Formarea chistului Bartholin poate fi descoperita in cadrul unui examen ginecologic. In cazul unui chist infectat, daca se asociaza cu febra, prezenta la medicul specialist este imediat necesara.

In timpul consultului, medicul va lua o proba de secretie vaginala, abcesul fiind o suprainfectie bacteriana fie cu E.Coli, Chlamydia sau Gonoree. Pentru femeile care au implinit varsta de 40 de ani, se recomanda si prelevarea unei biopsii locale pentru excluderea unei forme de cancer genital.

Diagnosticul de chist Bartholin

Acesta se pune in urma unui examen fizic efectuat de medicul ginecolog. Un chist Bartholin se poate infecta si formeaza abcesul glandei. La examinare, acesta apare ca o formatiune moale, inconjurata de eritem si edem. Cand este situat aproape de suprafata, abcesul se poate sparge si se dreneaza singur, fara a mai fi nevoie de alte interventii.

Tratamentul chisturilor glandelor Bartholin

In cazul unui chist neinfectat, in timpul unor bai calde, orificiul de iesire se va dilata si continutul se elimina foarte usor. Daca chistul creste in dimensiune, controlul la medic este imediat necesar.

Un abces de dimensiuni mari poate fi rezolvat chirugical. Fie prin drenarea simpla a abcesului, sub anestezie locala, fie prin marsupializare (similara cu drenajul, doar ca se aplica cusaturi pe fiecare parte a inciziei pentru a crea o deschidere permanenta, nu mai mare de 5 mm), sub anestezie generala. De asemenea, medicul specialist poate recomanda tratamentul cu antibiotice pentru distrugerea bacteriilor care cauzeaza infectia.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Un chist Bartholin se poate drena de la sine, iar eventualul disconfort poate fi micsorat prin bai caldute de sezut si analgezice obisnuite.

Daca simptomele se inrautatesc si sunt insotite de febra, frisoane, inflamatie brusca, dureri, este necesar consultul de specialitate.

Infectarea chisturilor Bartholin este uneori determinata de BTS (boli cu transmitere sexuala). Pentru a scadea riscul infectarii, este recomandata folosirea prezervativului in timpul actului sexual.

Recomandari medicale

Pentru a reduce riscul unei noi infectari, nu este recomandat sa intretineti raporturi sexuale pana cand zona nu este complet vindecata. In mod special, pentru femeile aflate la menopauza, orice modificare in zona vulvo-vaginala trebuie semnalata medicului. Se va face o biopsie din zona cu leziune pentru a inlatura orice suspciciune de cancer, diagnosticul rapid si tratamentul corespunzator crescand sansele de vindecare.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”