Conjunctivita fungica: cauze, simptome, diagnostic, tratament, preventie

Descriere

Conjunctivita fungica  reprezinta inflamatia mucoasei care tapeteaza globul ocular si pleoapele.

Cauzele conjunctivitei fungice

Inflamatia mucoasei conjunctivale poate fi produssa de fungi si poarta numele de „micoze conjunctivale” sau „conjunctivite fungice” ; acestea sunt intalnite mai ales in mediul rural.

Simptome de conjunctivita fungica

Acestea sunt reprezentate de congestia conjunctivala (ochi rosii, lacrimare abundenta, uneori prezenta unor pseudomembrane sau membrane la nivelul conjunctivei sau prezenta unui inel rosu in jurul corneei).

Fungii sporotrichum blastomycetes determina formarea unor noduli galbui, de mici dimensiuni la nivelul conjunctivei. Acesti noduli se pot ulcera si pot fi insotiti de adenopatie preauriculara. Uneori simptomele pot apare si dispare fara tratament (forme cronice).

Conjunctivita fungica produsa de Leptothrix se manifesta prin aparitia unor mase vegetative granulomatoase  la nivelul conjunctivei pleoapei superioare, insotita de adenopatie preauriculara

Diagnostic si tratament

Diagnosticul pozitiv se face prin raclaj cornean+biopsie, care evidentiaza prezenta fungilor.

Tratamentul consta in adminisrearea de  Amfotemicina B si Nistatin.

Preventia conjunctivitei fungice

Sunt de evitat:

-atingerea ochilor cu mainile murdare, cu o batista sau prosop contaminate, (nu folositi batistele sau prosoapele altei persoane )

-evitarea contactului zonei afectate

-igiena riguroasa a mainilor si a fetei (apa si sapun, stergerea secretiilor conjunctivale cu tifon steril si ser fiziologic)

-igiena corespunzatoare a lucrurilor personale (fata de perna, prosoape)

-evitarea folosirii in comun a produselor cosmetice si de machiaj, precum si a lacrimilor artificiale

-intreruperea purtarii de lentile de contact pe perioada tratamentului si readaptarea lor dupa un consult de specialitate

-evitarea folosirii produselor cosmetice sau de machiaj pentru persoanele cu teren alergic (in afara celor avizate de medicul dermatolog)

-utilizarea lacrimilor artificiale

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Diana Atanasiu
Dna. Doctor Diana Atanasiu este medic primar oftalmolog si face parte din echipa de medici West Eye Hospital din 2011. Este specializata in consultatii de oftalmologie generala, consultatii de chirurgie refractiva, prescrie lentile de contact si realizeaza diverse investigatii precum topografie corneana, ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”