Convulsiile febrile: cauze, simptome, analize, tratament, preventie

Descriere generala

Convulsiile febrile sunt crize de tip epileptic, care sunt declansate de febra, la copilul mic (3 luni-5 ani), in absenta unei infectii cerebrale de tip meningita sau encefalita. Se exclud copiii care au prezentat anterior convulsii in afebrilitate!

Simple – cele mai frecvente, apar la copii cu varsta intre 6 luni-5 ani, de durata scurta- sub 15 minute, nu se repeta in 24 ore, sunt de tip tonico-clonic generalizat sau hipotone, se declanseaza la cresterea brusca a temperaturii peste 38,5 grade Celsius, apar la copiii fara boli neurologice anterioare, iar riscul recidivelor este crescut.

Complexe – sunt mai rare, apar la sugarul mic, pana la 1 an, crizele sunt de tip unilateral, au durata mai lunga, putand depasi 15 minute, se pot repeat in decurs de 24 de ore, apar la copii cu probleme neuropsihice cunoscute.

Convulsiile febrile – Cauze, Factori de risc

Cauze:

– Cresterea brusca a temperaturii, de obicei in contextul unor infectii virale sau bacteriene , febra scazand pragul convulsivant al pacientului, adica ii creste susceptibilitatea de a face convulsii.
– Varsta – copiii au o predispozitie mai mare de a face convulsii intre 6 luni si 5 ani, pentru ca atunci creierul lor este mai excitabil, mai susceptibil la convulsii (exista o predominant a mecanismelor excitatorii cerebrale fata de cele inhibitorii)
– Predispozitia genetica – 20-25 % dintre copiii cu convulsii febrile provin din familii cu istoric pozitiv pentru acest diagnostic.

Factori de risc:

– Infectiile de cai respiratorii superioare, de tip faringite, amigdalite, otite, bronsiolite
– Bolile eruptive ale copilariei, ca rujeola, rubeola si roseola infantum- in timpul perioadei de incubatie a bolii
– Infectiile urinare
– Enterocolitele
– Mecanismul genetic este cel mai frecvent implicat

Convulsiile febrile: simptome

Crize de convulsii de obicei bilateral, cu durata scurta, care apar in context febril, uneori chiar ca prima manifestare a bolii.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Sunt necesare pentru a exclude alte cauze de convulsii si se efectueaza in mod selectiv, in functie de suspiciunea de diagnostic pentru boala de baza si strict la indicatia medicala.

– hemograma, calcemie, ionograma serica, glicemie, Astrup, uree, creatinina, sumar de urina- exclud convulsiile metabolice, provocate de dezechilibre electrolitice, acidobazice sau tulburari renale.
– examen oftalmologic-fund de ochi
– radiografie de craniu, electroencefalograma, ecografie transfontanelara
– CT si RMN- indicate in situatii stricte, nu de rutina
– punctia lombara si examenul lichidului cefalorahidian- recomandate in cazul sugarilor cu varsta sub 18 luni, sau cand exista suspiciunea de meningita, sau in cazul convulsiilor febrile complexe
– examen toxicologic- unele substante (ex Plumbul) pot produce convulsii si febra.

Diagnosticul convulsiilor febrile

Se coroboreaza urmatoarele date:

Anamneza– istoricul bolii- cu date obtinute de la apartinatori, in legatura cu declansarea, durata si comportamentul copilului in timpul convulsiei
Examenul clinic al copilului-febril, cu semne de iritatie meningeana, apatie, somnolenta, iritabilitate
Examenul  paraclinic– investigatiile descrise mai sus.

Convulsiile febrile: tratament

– tratament anticonvulsivantDiazepam intrarectal sau intravenos la spital
– tratament antitermic – cu acetaminofen sau ibuprofen, mijloace fizice gen impachetari sau dusuri hipotermizante in caz de febra mare, care nu cedeaza la antitermicele uzuale
– tratamentul infectiei care a determinat febra, cu antibiotic in cazul infectiilor bacteriene documentate, nu si in cazul infectiilor virale!

Evolutie, Complicatii, Prevenire

Evolutia este in general buna, cu dezvoltarea normala a copilului.

Riscul de reaparitie este mai mare atunci cand primul episod a aparut la varsta mica, atunci cand exista istoric familial pozitiv si in cazul convulsiilor febrile complexe.

Riscul de aparitie a complicatiilor de tip epilepsie este mic, dar creste atunci cand numarul crizelor este mare, atunci cand convulsiile sunt de tip complex si cand in familie exista istoric de convulsii in afebrilitate.

In cazul convulsiilor febrile simple se indica administrarea discontinua a medicatiei anticonvulsivante doar in perioada de debut a afectiunii acute febrile, cand riscul de aparitie a convulsiilor este mare. Parintii trebuie sa cunoasca si sa aplice toate metodele eficiente si rapide de scadere a febrei!

Profilaxia de durata este controversata si se aplica doar copiilor care au cel putin doi dintre urmatorii factori:
– istoric pozitiv familial de convulsii in afebrilitate
– convulsii febrile complexe
– anomalii neuro-psihice prezente anterior primei convulsii
– varsta de aparitie a primei convulsii sub 9 luni sau dupa 4 ani.

Profilaxia de durata se poate face cu Fenobarbital sau cu Acid valproic.

Convulsiile febrile – Recomandari Medicale

Nu plecati cu copilul la doctor/spital inainte de a incerca scaderea temperaturii copilului!

Pacientul se va adresa initial medicului de familie sau pediatrului, iar ulterior va fi directionat catre medicul specialist in neurologie pediatrica pentru eventuale investigatii si stabilirea conduitei terapeutice si profilactice.

Antitermice-acetaminofen, ibuprofen. Anticonvulsivante-diazepam, fenobarbital, valproat de sodiu, conform celor prezentate mai sus.

 

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr Fanea Alina - medic pediatru
Fanea Alina este medic primar, specialitate in pediatrie și camera de garda. In prezent lucreaza in reteaua clinicilor Medlife. Pentru consultatii verificati programul aici: https://www.medlife.ro/medic-fanea-alina-pediatrie-camera-de-garda
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”