Dermatita seboreică: tratament

Dermatita seboreică: tratament

Ce este dermatita seboreica

Dermatita seboreica este o afectiune caracterizata de aparitia descuamarii si rosetii pe zonele grase, seboreice ale corpului (scalp, fata, torace). In forma usoara, limitata la descumarea de pe scalp, e cunoscuta ca matreata. Evolueaza in pusee de activitate si in liniste, fiind mai prezenta in sezonul rece.

Cauzele dermatitei seboreice

In dezvoltarea afectiunii sunt implicati mai multi factori. Este o vorba de ciuperca, Malassezia, care exista in mod normal pe scalp, dar care intra in conflict cu sistemul imunitar la indivizii predispusi.

Modificarile de temperatura, umiditate, iritarea scalpului, stresul emotional si fizic pot declansa dermatita seboreica; la fel, unele medicamente (haloperidol, interferon alfa, buspirona, saruri de litiu etc) sau afectiuni (Parkinson) pot fi cauza aparitiei dermatitei.

Simptome de dermatită seboreică

Boala cunoaste perioade de liniste sau de activitate manifestate prin mancarime, roseata, scuame.

Leziunile se localizeaza adesea pe scalp, mai ales pe linia de insertie frontala a parului sau in spatele urechii, pe fata la nivelul sprancenelor, pe aripile nasului, barbie. Pe torace da leziuni presternale si interscapulare.

Scuamele sunt aderente, cu aspect grasos; manifestari similare se pot regasi si in zona pleopelor, la nivelul insertiei genelor.

La copiii foarte mici se descrie o forma asemanatoare de dermatita seboreica, ca urmare a hormonilor mosteniti de la mama; boala se manifesta in primele saptamani de la nastere prin roseata, scuame grase, galbui, dispuse pe fata, ureche, scalp sau in zona de scutec ridicand probleme de diagnostic diferential cu dermatita atopica; spre deosebire de aceasta, manifestarile se remit pe masura ce copilul creste, nefiind nevoie de interventii specifice decat in cazurile mai severe.

Dermatita seboreica are o frecventa crecuta in populatie, afecteaza ambele sexe dupa varsta pubertatii (cu exceptia copilului in primele saptamani de viata) si scade ca manifestari dupa varsta de 40 de ani, fiind totusi prezenta si la batrani.

Diagnostic si analize de laborator

Diagnosticul se bazeaza pe examenul clinic si pe istoricul bolii. Rar, pentru a exclude alte afectiuni (psoriazis, rozacee etc) sau in formele severe, poate fi indicata biopsia. La fel, pot fi indicate examene micologice pentru a exclude o infectie micotica (mai rara la adulti, mai frecventa la copii)

Tratamentul pentru dermatita seboreica

Se recomanda aplicarea schemelor de tratament inca de la debutul afectiunii; cremele pe baza de cortizon, cu potenta redusa, sunt indicate pentru un interval foarte scurt de timp, mai ales pentru manifestarile inflamatorii asociate.

Altfel,cortizonul are o serie de efecte adverse greu controlabile si poate stimula recurentele. Fie de la inceput, fie imediat dupa scurtul tratament cu cortizon se poate continua cu ketoconazol, naftifina, ciclopiroxamina, mai ales la nivel cutanat.

Imunosupresivele de tipul pimecrolimusului si tacrolimusului pot fi folosite ca varianta alternativa la cortizon.

Rar, in formele extinse, severe sau neresponsive la tratamentele locale prescrise anterior, se poate opta pentru medicatie sistemica.

La nivelul scalpului pot fi folosite, eventual in regim alternativ, sampoane pe baza de sulf, ketoconazol, seleniu, acid salicilic, zinc. Aceleasi sampoane pot fi folosite asemenea gelului de dus pe zonele de piele afectate.

Evolutie, complicatii, profilaxie

Dupa cum am spus anterior, evolutia afectiunii este in pusee, fiind mai activa iarna sau in perioadele de stres. Ne insoteste de la pubertate pana in jurul varstei de 50 de ani, existand si posibilitatea unor manifestari dupa aceasta varsta.
Complicatiile, desi rare, pot fi reprezentate de infectii secundare bacteriene, iritatii de la produsele aplicate excesiv sau inrosirea generalizata a pielii in formele foarte severe. La pacientii cu sistemul imunitar slabit, manifestarile severe si complicatiile sunt mai frecvente.

Dermatita seboreica raspunde bine la tratament; pentru a evita recurentele se recomanda un tratament de intretinere, preventiv, mai ales in perioadele predispuse.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Ioana Silvia Simian - Medic primar dermatovenerolog
Dr. Ioana Silvia Simian este medic primar dermatovenerolog si investigator principal in studii clinice desfasurate in domeniul produselor cosmetice si dermatocosmetice. Absolventa a Facultatii de Medicina Carol Davila, Dr. Ioana Silvia Simian si-a continuat pregatirea in rezidentiat in cadrul Clinicii ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”