Boala mana-picior-gura este o infectie acuta virala care afecteaza cel mai adesea populatia foarte tanara; cele mai multe cazuri se inregistreaza sub varsta de 5 ani. Dar poate aparea la orice varsta.
Boala mana-picior–gura este contagioasa, debuteaza cu manifestari de tip gripal, urmate de o eruptie care afecteaza cu precadere cele trei zone care o definesc.
Afectiunea este de cauza virala, cu implicarea enterovirusurilor, cel mai frecvent Coxsackie A16, dar si alte enterovirusuri pot fi implicate, ceea ce explica de ce putem contacta infectia de mai multe ori pe parcursul vietii. .
Se transmite prin contact direct cu secretiile infectate de la nivel bucal, cu leziunile de pe piele, prin picaturile fine pe care le punem in miscare in timp ce vorbim, prin materii fecale si in mica masura de la mama la fat. Virusul patrunde rapid si se localizeaza la nivelul mucoasei digestive, apoi se raspandeste spre ganglionii limfatici si piele.
Boala are o perioada de incubatie de circa 3-6 zile, dupa care debuteaza cu febra scazuta, stare generala de rau, lipsa poftei de mancare, gat rosu, dificultate in alimentare, uneori cu ganglioni mariti si diaree.
Manifestarile sunt mai severe la copii fata de adulti. La nivelul cavitatii bucale apar vezicule pe fond eritematos, dureroase, care se rup usor, lasand suprafata denudata; aceeasi leziuni se pot regasi in jurul gurii.
Pe palme si talpi apar pete rosii, uneori dureroase, pe care se dezvolta vezicule cu o tenta de gri care dispar in 7-10 zile fara a lasa cicatrici.
Leziunile se pot extinde si la nivelul feselor, unde pot conflua, la nivelul bratelor sau pe zona laterala toracica; manifestarile pot fi atipice, functie de tulpina de virus implicata. Se pot intalni si vezicule mari (bule) dureroase.
De cele mai multe ori nu sunt necesare, diagnosticul punandu-se pe manifestarile clinice: varsta pacientului, dispozitia si aspectul leziunilor orienteaza rapid. Rar se pot face culturi virale din leziuni, scaun sau secretii pentru a identifica tulpina implicata.
Nu exista un tratament specific; boala evolueaza in medie de-a lungul a 10 zile. Putem aplica solutii de curatare sau anti-pruriginoase pe leziunile de pe piele. Veziculele nu vor fi rupte, pentru a limita contagiozitatea si suprainfectarea.
Atentie la riscul de deshidratare. Administrati copilului cat mai multe lichide reci pentru a calma in acelasi timp leziunile de pe mucoasa bucala. Daca acest lucru nu este posibil, prezentati-va la medic pentru administrarea perfuziilor de hidratare. Evitati alimentele condimentate, bauturile acide care agraveaza senzatia de disconfort. Pentru reducerea manifestarilor de la debut (durere in gat, cefalee, febra) paracetamolul sau ibuprofenul sunt suficiente.
Complicatiile severe sunt rare. Acestea pot fi reprezentate de deshidratare, enterite, meningita si meningoencefalita, pneumonie. Infectia in primul trimestru de sarcina poate duce la avort spontan sau retard de cresterea intrauterina. Descuamarea extinsa a pielii, caderea unghiilor determinata de veziculele ce se dezvolta la nivelul paului unghial insotesc frecvent boala.
Preventia se face prin respectarea unor reguli de igiena de baza. Spalarea frecventa a mainilor, mai ales dupa folosirea toaletei, inaintea pregatirii mesei, dezinfectarea zonelor cu trafic intens si izolarea persoanelor contagioase (circa 7 zile) sunt esentiale.
Nu lasati copiii sa isi imprumute jucariile, sa interactioneze prin contact direct pe parcursul bolii. Virusul se poate elimina prin scaun si la distanta de o luna de la infectie.
Alaptarea la san s-a dovedit a fi factor protector pentru infectie.
Desi afectiunea dispare in 7-10 zile, exista cateva simptome care ar trebui semnalate medicului. In primul rand, eruptiile trebuie evaluate daca nu dispar in 7-10 zile. Temperatura crescuta, frisoanele si deshidratarea copilului trebuie combatute rapid, de aceea, cel mai bine ar fi sa discutati cu un medic. Nu uitati ca boala mana-picior-gura este contagioasa, iar anumite categorii de persoane ar trebui sa evite contractarea acesteia. Printre acestea se numara si femeile insarcinate.
Gravidele care au contractat boala ar trebui sa discute cu medicul. Desi boala mana-picior-gura nu este periculoasa, ea poate fi transmisa copilului daca mama a contractat-o in apropierea nasterii. In plus, ar fi bine sa fie evitata si pentru ca temperatura crescuta in primele trei luni de sarcina creste riscul de avort.
Surse: www.nhs.uk
Articol actualizat in 2022.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.