Deviaţie de sept nazal: cauze, simptome, tratament

Deviaţie de sept nazal: cauze, simptome, tratament
Sursa foto: 123rf.com

Deviaţia de sept nazal este o afecţiune care constă în deplasarea septului nazal într-o parte, ceea ce duce la îngustarea unuia dintre pasajele nazale. Prin urmare, respiraţia poate deveni dificilă. În funcţie de cât de mare este deviaţia, pot apărea simptome precum obstrucţie nazală, aport insuficient de aer, respiraţie dificilă, hemoragie nazală, dureri de cap. De asemenea, deviaţia de sept nazal poate favoriza apariţia unor infecţii ale sinusurilor, ca urmare a împiedicării secreţiilor nazale.

În cazurile severe, când căptuşeala nasului este inflamată, poate fi necesară administrarea de medicamente antiinflamatoare, însă, pentru corectarea deviaţiei de sept nazal, numai intervenţia chirurgicală este eficientă.

Deviaţia de sept nazal poate fi prezentă încă de la naştere sau poate fi dobândită, ca urmare a unei lovituri puternice în zona feţei, în special la nivelul nasului.

Deviaţie de sept nazal: simptome

De cele mai multe ori, o deviaţie de sept nazal nu prezintă simptome, deoarece deformarea nu este atât de pronunţată. În alte cazuri însă pot exista simptome precum:

  • Obstrucţia unei nări sau a ambelor, ceea ce îngreunează respiraţia pe nas (acest simptom este observat mai des în cazul unei răceli cau al unei alergii)
  • Hemoragie nazală – suprafaţa septului nazal se poate usca, ceea ce favorizează crăparea pielii şi apariţia sângerărilor nazale
  • Dureri la nivelul feţei
  • Sforăit
  • Dormitul pe o anumită parte a corpului, pentru a uşura respiraţia
  • Sinuzita recidivantă
  • Congestie nazală (nas înfundat)
  • Dureri de cap
  • Şuierat în timpul inspiraţiei şi expiraţiei pe nas
  • Apnee de somn
  • Gură uscată (ca urmare a respiraţiei preponderent pe gură)

Cauzele apariției deviației de sept

Deviaţia septului nazal – peretele subţire care separă fosa nazală stângă de cea dreaptă – se poate dezvolta în uter sau în timpul naşterii (mai ales în cazul feţilor cu greutate crescută), dar poate surveni şi ca urmare a unei lovituri la nivelul nasului.

Procesul firesc de îmbătrânire poate accentua deviaţia de sept nazal. De asemenea, rinita sau rinosinuzita poate cauza inflamarea ţesutului nazal, înrăutăţind simptomele deviaţiei de sept nazal. Sporturile de contact (boxul, schiul, hochei, rugbi etc.) şi nerespectarea regulilor de siguranţă la volan (purtarea căştii de protecţie în cazul motocicletei şi centura de siguranţă în cazul autovehiculelor) sunt factori de risc implicaţi în dezvoltarea deviaţiei de sept.

Diagnostic

Pentru a stabili diagnosticul de deviaţie de sept nazal, medicul va nota mai întâi simptomele resimţite de pacient, după care va efectua un examen clinic – cu ajutorul unor instrumente specifice, el va examina interiorul nărilor. În funcţie de observaţiile acestuia, dar şi de istoricul medical al pacientului (leziuni, lovituri, accidente, intervenţii chirurgicale etc.), se va confirma sau nu diagnosticul.

Există multe alte afecţiuni care se pot manifesta similar cu deviaţia de sept nazal, cum ar fi polipii nazali, alergiile, infecţiile, aşa că este important să vă adresaţi unui specialist otolaringolog.

Tratament deviaţie de sept nazal

Deviaţia de sept nazal este o afecţiune comună, dar puţine cazuri necesită intervenţie chirurgicală. Simptome precum nasul înfundat pot fi ameliorate cu decongestionante, antihistaminice, spray-uri nazale cu steroizi sau irigaţii nazale cu soluţie salină.

Recomandarea pentru operație in cazul deviației de sept nazal se face în functie de: gravitatea deformării septului, de gradul obstrucției nazale și de severitatea complicațiilor acestei boli.

Operație deviație de sept

În cazul în care deviaţia de sept nazal cauzează probleme respiratorii, apnee de somn sau sforăit, poate fi luată în calcul operaţia de corectare a deviaţiei de sept nazal – septoplastia.

Dacă deviaţia de sept nazal este foarte accentuată, medicul poate decide efectuarea unor operaţii suplimentare pentru rezecarea ţesutului afectat sau reconstrucţia septului nazal. Astfel de intervenţii nu sunt indicate pacienţilor cu vârsta sub 18 ani, deoarece cartilajul septului nazal este în continuă dezvoltare pe parcursul copilăriei şi adolescenţei.

Pentru a reduce riscul de accidente care pot cauza deviaţia septului nazal, se recomandă purtarea căştii de protecţie (în cazul practicării sporturilor de contact sau al mersului pe motocicletă ori bicicletă) şi a centurii de siguranţă în autovehicul.

Expunerea la factori alergeni, precum praf, polen, ambrozie, parfumuri puternice etc., este contraindicată persoanelor cu deviaţie de sept nazal, deoarece poate înrăutăţi simptomele.

Autor: Paula Rotaru

Surse: mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, medicinenet.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”