Alimente potrivite pentru cei care suferă de diabet. Cele mai rele produse: pâinea albă și fructele uscate

Alimente potrivite pentru cei care suferă de diabet. Cele mai rele produse: pâinea albă și fructele uscate

Diabetul este o afecţiune care afectează capacitatea organismului de a procesa glucoza din sânge. Fără o gestionare atentă, diabetul zaharat poate duce la acumularea de zaharuri în sânge, ceea ce poate creşte riscul unor complicaţii periculoase, inclusiv accident vascular cerebral şi boli de inimă.

Indiferent dacă suferi de diabet sau nu, alimentaţia corectă este importantă.

Alimentele pe care alegi să le consumi în dieta zilnică fac o diferenţă nu numai în gestionarea diabetului, ci şi în starea de bine totală şi nivelul de energie din fiecare zi.

Reguli generale de alimentație pentru cei cu diabet

O dietă în cazul diabetului zaharat de tip 2 nu înseamnă că trebuie să renunţi la toate alimentele pe care le iubeşti – te poţi bucura în continuare de o gamă largă de alimente. Totuși, crearea unui regim alimentar pentru diabetul de tip 2 este un act de echilibrare: include o varietate de carbohidraţi sănătoşi, grăsimi şi proteine. Trucul este să alegi în cele din urmă combinaţia potrivită de alimente care te va ajuta să îţi păstrezi nivelul de zahăr din sânge în gama ţintă şi să eviţi oscilaţiile mari de glicemie care pot provoca simptome de diabet de tip 2 – de la urinarea frecventă la oboseală, ameţeli, durerile de cap şi modificările de dispoziţie ale zahărului din sânge scăzut (hipoglicemie).

Pentru a urma o dietă sănătoasă pentru diabet, trebuie să înţelegi în primul rând modul în care diferitele alimente afectează glicemia. Carbohidraţii, care se găsesc în cea mai mare măsură în cereale, pâine, paste, lapte, dulciuri, fructe şi legume amidon, sunt împărţiţi în glucoză la nivelul sângelui mai repede decât alte tipuri de alimente, ceea ce ridică nivelul de zahăr din sânge, conducând la o potenţială hiperglicemie. Proteinele şi grăsimile nu influenţează în mod direct zahărul din sânge, dar ambele ar trebui să fie consumate cu moderaţie pentru a menţine scăzut aportul caloric şi greutatea corporală în limite normale.

Ce alimente bogate în proteine sunt bune pentru diabetul de tip 2

Asociaţia Americană a Diabetului (ADA) recomandă proteine slabe cu conţinut scăzut de grăsimi saturate pentru persoanele cu diabet zaharat. Alimentele procesate sau ambalate ar trebui să fie evitate sau limitate în dieta ta pentru diabet deoarece în afară de zaharurile adăugate şi carbohidraţii procesaţi, aceste alimente sunt adesea bogate în sodiu şi prin urmare, pot creşte tensiunea arterială şi la rândul lor pot spori accidentul vascular cerebral – două complicaţii frecvente ale diabetului zaharat. Este important să îţi controlezi tensiunea arterială atunci când gestionezi diabetul.

În plus, faţă de obţinerea de fibre suficiente, încorporarea de alimente bogate în proteine în dieta ta te poate ajuta să păstrezi o greutate ideală, reducând astfel rezistenţa la insulină, semnul distinctiv al diabetului.

Cele mai bune opţiuni: peşte gras, precum somonul, conserve de ton în suc propriu, pui fără piele, legume, iaurt grecesc, fără grăsimi, nuci crude, nesărate (cu moderaţie), ouă, tofu.

Cele mai rele opţiuni: mezeluri, precum salam, şuncă, hot dog, cârnaţi şi pepperoni, pastramă, slănină, gustări îndulcite sau aromate, cum ar fi mierea, prăjelile sau mâncarea picantă.

Contrar opiniei generale, nu toţi carbohidraţii sunt în afara limitelor în dieta pentru diabet. De fapt, ADA recomandă cerealele integrale bogate în vitamine într-o dietă sănătoasă de diabet. Aceste alimente conţin fibre, care sunt benefice pentru sănătatea digestivă. Fibrele pot oferi senzaţia de saţietate, împiedicându-te să consumi gustările nesănătoase şi poate ajuta la încetinirea creşterii zahărului din sânge. În plus, cerealele integrale conţin vitamine, minerale şi fitochimice sănătoase, care sunt sănătoase pentru oricine, indiferent dacă au sau nu diabet.

Pe de altă parte, cerealele sub formă de alimente populare, cum ar fi pâinea albă, precum şi cerealele zaharoase, prelucrate sau ambalate, trebuie evitate sau limitate pentru a evita limitele nedorite ale zahărului din sânge. De asemenea, făina albă rafinată nu conţine aceleaşi vitamine, minerale, fibre şi beneficii pentru sănătate precum cerealele întregi.

• Reţine că orice tip de cereale conţine carbohidraţi, astfel încât numărarea carbohidraţilor şi controlul porţiilor sunt importante pentru a menţine constant nivelul de zahăr din sânge.

Cele mai bune opţiuni (cu moderaţie): orez sălbatic sau brun, quinoa, pâine cu cereale integrale, cum ar fi pâinea integrală de grâu integral, cereale integrale, cum ar fi ovăzul, grâu integral din grâu.

Cele mai rele opţiuni: pâine albă, produse de patiserie, zahăr cereale pentru micul dejun, orezul alb, pastele albe.

Ce tipuri de lactate pot consuma diabeticii

Laptele poate fi o alegere excelentă pentru persoanele cu diabet zaharat, atunci când este consumat corespunzător. Ori de câte ori este posibil, optează pentru opţiunile fără grăsimi ale laptelui, pentru a menţine caloriile la un nivel scăzut şi pentru a obţine grăsimi sănătoase.

Cele mai bune opţiuni: laptele degresat, iaurtul grecesc simplu, brânza fără grăsimi, cu conţinut scăzut de sodiu, brânza cu conţinut redus de grăsimi (cu moderaţie), chefir simplu

Cele mai rele opţiuni: lapte gras sau arome, în special ciocolată, brânză grasă şi sărată, chefir cu conţinut scăzut de grăsimi, îndulcit

Ce legume sunt recomandate în cazul bolnavilor de diabet

Cele mai bune opţiuni de legume:  spanacul, salata kale, broccoli şi conopidă, castraveţi, sparanghel, varză de Bruxelles, ardei.

Legume de consumat cu moderaţie: porumb, cartofi albi, cartofi dulci, igname mazăre, sfeclă.

Fructe recomandate pentru diabet

Cele mai bune opţiuni: afine, căpşuni şi zmeură, mere cu coajă, piersici cu pielea deschisă, cireşe, caisele cu pielea aprinsă, portocale, kiwi, banane, struguri, pepene.

Cele mai rele opţiuni: fructe uscate, sucuri ambalate, conserve de fructe în sirop.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Tags:
Vezi Articole în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”