Diabetul gestational: simptome, tratament

Diabetul gestational: simptome, tratament

Ce este diabetul gestational?

Spre deosebire de celelalte tipuri de diabet (I si II), ce se mentin toata viata, diabetul gestational dispare, in cele mai multe dintre cazuri, dupa nastere.

Sarcina aduce cu sine un intreg sir de schimbari hormonale pentru viitoarea mama. In unele cazuri, hormonii secretati de placenta blocheaza activitatea insulinei, astfel ca pentru a mentine glicemia in valori normale, este nevoie de un plus de insulina.

Cresterea valorilor glicemiei pot afecta astfel si cresterea, si dezvoltarea fatului, dar si un nivel scazut de glicemie la copilul nou-nascut, precum si valori mari ale tensiunii arteriale la mama.

Diagnosticul de diabet gestational

Diabetul gestational este diagnosticat intre saptamanile 24 si 28 de sarcina. Cu cat sarcina avanseaza, cu atat hormonii vor opune rezistenta insulinei, iar corpul devine insulino-dependent.

Atunci cand exista suspiciuni pentru acest diagnostic, se face asa numitul test de toleranta orala la glucoza. Pentru aceasta, cu o noapte inainte de efectuarea testului si in dimineata respectiva, pacienta nu va manca si bea.

Dupa o proba de sange, pentru a urmari nivelul glicemiei pe nemancate, pacienta va bea o solutie cu zahar (75 g de glucoza), ce va fi urmata la o ora, respectiv doua, de alte teste de sange pentru a urmari evolutia organismului la glucoza.
Asadar, testul de toleranta la glucoza presupune efectuarea a trei glicemii.

1. Pe nemancate (normal < 92 mg/dl)
2. La o ora dupa ingestia solutiei cu 75 g glucoza (normal < 180 mg/dl)
3. La doua ore dupa ingestia solutiei cu 75 g glucoza (normal < 153 mg/dl).

Conform Asociatiei Americane de Diabet (ADA), se considera diabet gestational daca cel putin una din aceste trei glicemii este mai mare sau egala decat pragul stabilit ca normal.

In functie de rezultatul testului, viitoarea mamica va afla care sunt urmatorii pasi de facut de la medicul diabetolog.

DDiabetuliabetul gestational: tratament si evolutia dupa nastere

Controlul glicemiei este cel mai important pas pe care il are de facut o femeie insarcinata diagnosticata cu diabet gestational.

De asemenea, respectarea planului alimentar este o alta parte importanta a tratamentului.

Atunci cand programul de exercitii si regimul alimentar nu dau rezultate, medicul diabetolog poate hotari administrarea tratamentului injectabil cu insulina, iar medicul obstetrician poate solicita efectuarea unor ecografii suplimentare pentru a urmari evolutia fatului.

Evolutie dupa nastere

De obicei, diabetul gestational dispare dupa nastere, dar este posibil sa reapara la o sarcina viitoare. Se recomanda efectuarea unui nou test de tolerant la glucoza dupa 6 saptamani de la nastere, iar daca valorile glicemiei nu au scazut, exista riscul ca mama sa dezvolte diabet de tip II.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”