Diverticulul Meckel este o anomalie congenitală (deci prezentă la naştere) a tractului gastrointestinal, care constă în formarea unui săculeţ în regiunea inferioară a intestinului subţire. Afecţiunea este prezentă la aproximativ 2-3% din populaţia generală – băieţii sunt de 2-3 ori mai expuşi riscului de a dezvolta această anomalie –, dar foarte puţini oameni experimentează simptome din cauza acesteia. Atunci când apar manifestări, acestea pot fi puse pe seama complicaţiilor survenite pe fondul altor afecţiuni.
Majoritatea copiilor cu diverticul Meckel nu au simptome, iar adulţii descoperă că au această afecţiune întâmplător, cu ocazia anumitor intervenţii chirurgicale. Cu toate acestea, există situaţii când acest diverticul provoacă probleme, ca urmare a unor complicaţii. Aceste probleme pot consta în sângerări rectale, motiv pentru care materiile fecale pot avea o culoare roşu aprins sau cărămizie şi o textură gelatinoasă, ca urmare a combinaţiei de mucus cu sânge. De asemenea, scaunul poate fi închis la culoare, ca urmare a coagulării sângelui. Însă aceste hemoragii nu sunt atât de severe încât să necesite intervenţie chirurgicală.
Alte posibile simptome ale diverticulului Meckel sunt:
Toate aceste simptome pot semnala şi alte afecţiuni, cea mai frecvent asociată fiind inflamaţia apendicelui.
Printre complicaţiile diverticulului Meckel amintim:
Diverticulul Meckel este consecinţa atrofierii porţiunii de canal vitelin ce leagă ileonul terminal de ombilic şi sacul vitelin. În mod normal, canalul vitelin se obliterează se obliterează până în săptămâna a şaptea de sarcină.
Printre factorii de risc implicaţi în apariţia acestei malformaţii congenitale putem aminti sexul masculin – băieţii dezvoltă de 2-3 ori mai frecvent această afecţiune, precum şi complicaţii (sângerare, ocluzie, diverticulită sau tumori), în comparaţie cu fetele.
Diverticulul Meckel poate conţine celule gastrice sau pancreatice care pot secreta acid, ceea ce duce la apariţia ulcerelor şi a hemoragiilor gastrointestinale.
Diverticulita poate surveni la orice vârstă, dar este mai comună în rândul adolescenţilor. Tumorile, de pe altă parte, apar în principal la adulţii cu diverticul Meckel, dar acest fenomen are loc foarte rar.
Diverticulul Meckel este destul de dificil de diagnosticat, deoarece simptomele pot masca şi alte afecţiuni care se manifestă similar, aşa cum este inflamaţia apendicelui, de exemplu. Prin urmare, medicul poate solicita efectuarea mai multor investigaţii, în cazul prezenţei unuia sau mia multor simptome dintre cele prezentate mai sus, precum: testare izotopică, colonoscopie, capsula endoscopică, CT, analize de sânge, radiografii etc.
Multe dintre persoanele cu diverticul Meckel nu prezintă niciodată simptome, caz în care nu se impune nici un fel de tratament. În schimb, dacă apare sângerarea gastrointestinală, poate fi indicată intervenţia chirurgicală pentru eliminarea diverticulului.
Autor: Paula Rotaru
Surse: msdmanuals.com, healthline.com
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.