Ecografia în sarcină

Ecografia în sarcină

Ecografia: pe toata perioada sarcinii sunt recomandate a fi facute minimum patru ecografii, numarul acestora diferind totusi de la pacienta la pacienta, in functie de starea de sanatate a mamei si fatului: prima, de confirmare a sarcinii, si urmatoarele trei pentru fiecare trimestru de sarcina.

Ecografia de trimestrul I

Ecografia de trimestrul I poate fi efectuata atat transvaginal, cat si transbdominal. Se urmareste fixarea embrionului in uter, precum si numarul fetilor, se aproximeaza varsta sarcinii si, foarte important, se evalueaza translucenta nucala, un test ce poate descoperi daca fatul prezinta risc de sindrom Down sau alte afectiuni cauzate de anomaliile cromozomiale.

Ecografia de trimestrul II – cea mai importanta

Ecografia morfofetala de trimestru II se face in saptamanile 22-24 si permite evaluarea dezvoltarii bebelusului si a organelor acestuia: inima, ficat, rinichi, cap, coloana, bazin si membre. Este cea mai importanta ecografie din timpul celor noua luni de sarcina, fiind una dintre cele mai minutioase ecografii (poate dura si pana la 45 de minute).

Ecografia de trimestrul III

Ecografia de trimestrul III se face in jurul a 32-34 de saptamani, in ultimul trimestru de sarcina, si permite masurarea circumferintei capului, lungimea, se evalueaza cresterea fatului, pozitionarea in uter a acestuia, starea cordonului ombilical si a placentei, cantitatea de lichid amniotic si poate depista existenta semnelor de suferinta fetala.

Alte ecografii

O alta ecografie ce se face in timpul sarcinii este Doppler. Aceasta se face de doua ori, odata cu morfologiile de primul si al doilea trimestru, pentru a detecta pulsatiile de ritm cardiac si pentru a depista si observa fluxurile sanguine care circula prin vasele de sange fetale.

Este ecografia recomandata mai ales in sarcinile cu risc, la gravidele cu hipertensiune arteriala, la cele care prezinta risc de avort sau prezinta un volum redus de lichid amniotic.

Cu ajutorul ultrasunetelor pe care le foloseste, ecografia transpune pe ecranul monitorului special imaginea fatului, putand fi depistate eventualele probleme si anomalii. Aceasta se poate realiza cu ajutorul sondelor 2D, 3D sau 4D.

Cele mai folosite sunt ecografiile 2D, ce asigura monitorizarea fatului pe toata perioada sarcinii. Cu ajutorul ei se pot auzi primele batai ale inimii, dar si prima imagine cu acesta, poate estima varsta gestationala, data aproximativa a nasterii si, la momentul potrivit, poate spune si care este sexul copilului (incepand cu saptamana 16 de sarcina). Procedura dureaza in jur de jumatate de ora, nu radiaza nici mama, nici fatul si nu prezinta niciun risc.

La o a doua ecografie, undeva in jur de 12-13 saptamani, se pot observa cu ajutorul acestui tip de ecografie creierul si dezvoltarea maduvei osoase si daca sunt probleme in dezvoltarea fatului.

Ecografiile 3D si 4D, mai avansate din punct de vedere al tehnologiei, ofera imagini mult mai reale ale fatului, susprinzand si cele mai mici detalii de structura si dezvoltare ale acestuia.
Pot evalua, la fel ca in cazul ecografiei 2D, starea de sanatate, dar si eventualele boli congenitale ale fatului. Daca ecografia 3D ofera o fotografie a fatului, cea 4D ofera o imagine tridimensionala a acestuia, aratand miscarile bebelusului in timp real.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”