Eczema: cauze, simptome, tratament, prevenţie

Eczema: cauze, simptome, tratament, prevenţie
Eczema sau dermatita atopică: cauze, tratament si simptome / Foto: Shutterstock

Eczema, cunoscută și ca dermatita atopică, este o afecțiune dermatologică care duce la inflamarea, înroșirea și crăparea pielii. Deseori, ea se manifestă prin prurit și durere locală. Iată din ce cauze apare, care sunt simptomele, cum se tratează și cum să previi eczemele.

Ce este eczema

Eczema este o afecţiune dermatologică ce se manifestă prin inflamarea, înroşirea şi crăparea pielii, uneori formându-se flictene dureroase sau cu prurit.

Cea mai frecventă formă de eczemă este determinată de dermatita atopică, ce afectează aproximativ 20% dintre copii, dar şi adulţii. Eczema poate surveni pe fondul unei afecţiuni preexistente, precum astmul sau rinita alergică, al temperaturilor extreme şi contactului cu o substanţă chimică dură, dar poate fi cauzată şi de fumat sau de anumite alimente, cum ar fi nucile sau lactatele.

Eczema: simptome

Există mai multe tipuri de eczeme, în majoritatea cazurilor acestea fiind cauzate de dermatita atopică, ce se manifestă prin:

  • Apariţia unor iritaţii pe piele, de regulă pe scalp, obraji, trunchi, coate, mâini, picioare sau zona scutecului
  • Mâncărimi intense
  • Flictene care supurează
  • Formarea unor cruste de culoare mierii
  • Uscarea pielii
  • Îngroşarea unor porţiuni de piele (lichen)
  • Infecţii cutanate secundare (cauzate de scărpinat, care lasă cale liberă bacteriilor)

Alte tipuri de eczeme

  • Eczema provocată de dermatita de contact alergică – pielea se inflamează din cauza contactului cu un alergen pe care sistemul imunitar îl consideră străin şi, în consecinţă, eliberează anticorpi ce duc la apariţia iritaţiilor pielii
  • Eczema dishidrotică – se manifestă cu precădere la nivelul palmelor şi tălpilor şi este însoţită frecvente de flictene
  • Neurodermatita – este o afecţiune dermatologică determinată de obicei de înţepăturile de insecte şi care se manifestă prin apariţia unor plăci scuamoase pe cap, antebraţe, încheieturi şi picioare
  • Eczema numulară – se manifestă prin pete roşiatice circulare, care formează cruste, sunt foarte uscate şi provoacă mâncărimi intense
  • Eczema cauzată de dermatita de stază – este o condiţie inflamatorie a pielii care afectează membrele inferioare la pacienţii cu boală venoasă cronică, de obicei vârstnicii

Eczema: cauze

Eczema nu are o cauză bine determinată, dar sunt mai mulţi factori cunoscuţi care putea favoriza apariţia acesteia. Studiile arată că există o predispoziţie genetică implicată în dezvoltarea acestei probleme dermatologice – istoricul familial de alergii şi astm, de exemplu.

De asemenea, ar putea fi vorba şi despre diverse boli autoimune, care determină un răspuns anormal al celulelor imunitare în contactul cu o anumită substanţă sau cu un alergen (nichel, detergenţi, parfumuri, blană de animale, praf, polen, fum, ouă, alune, lactate etc.).

Alţi factori care pot creşte riscul apariţiei eczemei sunt: temperaturile extreme (prea frig sau prea cald), stresul, infecţiile virale sau fungice, infecţia cu stafilococul auriu sau dezechilibrele hormonale (din timpul sarcinii sau la menstruaţie).

Eczema: diagnostic

Diagnosticul de eczemă se stabileşte pe baza examenului clinic, care constă în examinarea pielii, precum şi în verificarea istoricului medical şi familial.

Dacă se suspectează că eczema este cauzată de un alergen, poate fi necesar un test cutanat.

În cazul în care aspectul eczemei este neobişnuit, pot fi recomandate şi alte investigaţii suplimentare, precum analiza completă a sângelui (hemogramă).

Eczema: tratament şi prevenţie

Tratamentul eczemei vizează ameliorarea simptomelor deranjante, precum mâncărimea, iritaţiile şi uscăciunea pielii. Acesta poate consta în aplicarea unor creme sau loţiuni speciale emoliente, care hidratează în profunzime pielea. De asemenea, pot fi indicate cremele cu hidrocortizon, care reduc inflamaţiile.

În cazul în care nu există contraindicaţii pot fi administrate antihistaminice pentru eliminarea mâncărimilor –acestea pot fi ameliorate şi cu ajutorul unor comprese reci.

Antibioticele topice sau orale sunt indicate doar atunci când apare o infecţie cutanată cu stafilococ sau alte bacterii.

Eczemele pot fi prevenite sau ameliorate şi urmând aceste sfaturi:

  • Hidratarea eficientă a pielii
  • Evitarea hainelor din materiale sintetice, care reţin umezeala
  • Reducerea stresului
  • Evitarea detergenţilor, săpunurilor şi a altor produse de igienă care conţin substanţe chimice puternice şi parfumuri
  • Evitarea alimentelor cu potenţial alergen
  • Folosirea unui umidificator de cameră

Complicațiile eczemei

Uneori eczema poate da complicații precum:

Astmul și febra – mai mult de jumătate din copiii de până în 13 ani cu dermatită atopică dezvoltă astm și fac febră.

Prurit cronic – este o afecțiune a pielii numită neurodermatită (lichen simplex cronic) începe cu o zonă de mâncărime pe piele. Aceasta face ca zona de piele afectată să devină decolorată și groasă.

Infecții ale pielii – scărpinatul în mod repetat duce la crăparea pielii și poate cauza răni deschise. Acest lucru crește riscul de infecție cu bacterii și virusuri, inclusiv cu virusul herpes simplex.

Dermatita iritativă a mâinii – aceasta apare mai ales la persoanele care se spală des pe mâini sau au folosit săpunuri dure pentru piele, detergenți sau dezinfectante.

Dermatită alergică de contact – este o afecțiune comună în cazul celor au dermatită atopică

Probleme cu somnul – senzația de mâncărime poate afecta calitatea somnului

Remediile naturiste pentru eczemă

Există câteva remedii naturale care pot ține sub control eczema și pot calma simptomele neplăcute. Ele se aplică pe zona afectată :

  • Gelul cu aloe vera
  • Oțetul de mere
  • Fulgi de ovăz coloidal
  • Uleiul de cocos
  • Mierea
  • Folosirea săpunurilor și detergenților blânzi

Autor: Paula Rotaru

Surse: medicalnewstoday.com, webmd.com, mayoclinic.com

Articol actualizat in 2022

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sauna cu ozon, aliatul pentru recuperarea fizică, problemele de piele și rejuvenare