Encefalomielita acuta diseminata este o afectiune inflamatorie demielizanta a sistemului nervos central care apare ca un raspuns imun indreptat in mod eronat impotriva propriului tesut cerebral, ca reactie la o boala infectioasa, un exantem sau postvaccinare.
In 50-70% din cazuri, encefalomielita acuta diseminata este precedata de o infectie virala. Virusurile cele mai frecvent implicate sunt virusul rujeolos, virusul varicelo-zosterian, virusul rubeolic virusurile gripale si paragripale, virusul Ebstein Barr.
Doar 5% din cazurile de encefalomielita acuta diseminata apar postvaccinare. In ceea ce priveste vaccinurile, cel mai implicat este vaccinul antirabic, cel obtinut prin cultivarea virusului pe tesut cerebral de iepure, care in prezent nu se mai foloseste.
La ora actuala, se foloseste un alt vaccin, a carui administrare este aproape total lipsita de complicatii neurologice.
Un alt vaccin a carui utilizare a dus la aparitia acestei boli este cel pentru variola – boala considerata eradicata si pentru care nu se mai practica vaccinarea. In prezent, cazurile de encefalomielita acuta diseminata postvaccinare se asociaza cel mai frecvent cu vaccinul pentru rujeola, rubeola, oreion.
Este o boala inflamatorie acuta, caracterizata prin prezenta a numeroase zone de demielinizare raspandite la nivelul creierului si maduvei.
Este o afectiune mai frecventa in randul copiilor si adolescentilor si mai rar intalnita la persoanele adulte, ambele sexe fiind afectate in mod egal. De obicei, survine la un interval variind intre cateva zile si cateva saptamani de la o boala febrila.
La sfarsitul unei boli infectioase sau la cateva zile de la vindecare, boala debuteaza acut si se instaleaza in decurs de cateva ore pana la 1-2 zile manifestandu-se cu confuzie, somnolenta, cefalee, febra, redoare de ceafa, diferite defecte neurologice focale.
In cazurile grave, se instaleaza rapid coma.
In multe cazuri insa, boala este mai putin severa manifestandu-se cu cefalee, confuzie, discrete semne de iritatie meningeala.
In formele cu afectarea maduvei, pacientii pot prezenta paraplegie, tetraplegia, tulburari de sensibilitate, afectarea controlului sfincterian.
In cazul encefalomielitei postexantem, manifestarile apar la 2-4 zile dupa aparitia rash-ului, de obicei eruptia este pe cale de disparitie, evolutia parand sa fie spre vindecare dar, pacientul prezinta o alterare a starii clinice cu un nou puseu febril, stare confuzionala.
Diagnosticul se pune pe baza anamnezei cu precizarea antecedentelor de boala febrile sau exantem recente, a examenului clinic, a probelor de laborator, a punctiei lombare cu examen LCR si a examenului RMN cerebral cu evidentierea leziunilor demielinizante. Este o afectiune care pune multiple probleme de diagnostic.
Diagnosticul diferential se face cu meningita, encefalita, scleroza multipla.
Tratamentul consta in mentinerea functiilor vitale, administrarea de doze mari de corticosteroizi. S-au dovedit utile atat plasmafereza, cat si administrarea de imunoglobuline.
Prognostic
Prognosticul afectiunii este bun, cu o recuperare lenta care se intinde pe parcursul catorva luni. Cei cu afectare medulara pot ramane cu sechele.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.