Epiteliomul bazocelular: tratament

Epiteliomul bazocelular: tratament

Ce este epiteliomul bazocelular

Epiteliomul bazocelular este o tumora cutanata (cancer cutanat) care ia nastere din celule bazale ale epidermului. Apare cel mai frecvent pe fata si pe gat in stransa legatura cu expunerea la ultraviolete.

Este o tumora invaziva local cu un prognostic excelent atat timp cat este tratata precoce.

Cauzele aparitiei tumorii cutanate

La baza formarii tumorii stau mutatiile la nivelul ADN-ului din celulele bazale; acestea se gasesc in stratul inferior al epidermului, ele sunt sursa de formare de noi celule pe masura ce celulele din straturile superficiale mor si se desprind de la nivelul pielii. Mutatiile la nivelul ADN-ului duc la aparitia de celulele anormale, care se inmultesc rapid, necontrolat si nu urmeaza procesul normal de moarte celulara.

Factorii de risc pentru aparitia epiteliomul bazocelular sunt reprezentati de:

• expunerea cronica la soare (zone insorite, altitudine inalta); arsurile solare cresc riscul de aparitie a acestei tumori
• expunerea la radiatii (ex: utilizate in tratamentul diferitelor afectiuni cutanate – vitiligo, psoriazis)
• pielea deschisa la culoare
• sexul masculin este mai predispus
• istoricul familial sau personal de cancere cutanate
• tratamentele care slabesc sistemul imun (mai ales tratamentele dupa transplantul de organe)
• expunerea la arsenic
• exista sindroame genetice care predispun la astfel de tumori (ex sindromul Gorlin Goltz, xeroderma pigmentosum)

Simptomele epiteliomul bazocelular (cancerului de piele)

Epiteliomul bazocelular este cel mai frecvent cancer cutanat cu un risc de aparitie de 30% la barbati si 20% la femei functie de aria geografica si alti factori de risc implicati. Riscul creste cu trecerea anilor. Incidenta cea mai mare se inregistreaza in populatia de peste 50 de ani, dar se semnaleaza cazuri si in jurul varstei de 20-30 de ani.

Aspectul lui variaza functie de tipul tumoral, descriindu-se mai multe forme de epiteliom bazocelular.
Epiteliomul bazocelular nodular apare sub forma unui nodul roz, lucios, cu marginile rasucite, perlate, uneori ulcerat central, ferm la palpare, cu suprafata brazdata de vase de sange. Este cea mai frecventa forma de epiteliom.
Epiteliomul bazocelular superficial are aspectul unei “eczeme” cutanate, cu scuame in suprafata, mici ulceratii, margini mai ridicate, care creste in suprafata, cel mai frecvent situat la nivelul toracelui. Este intalnit mai ales la populatia tanara.
Epiteliomul bazocelular pigmentar are o culoare brun/gri/negru, uneori cu vase vizibile in suprafata.
Epiteliomul bazocelular morfeiform are aspect de cicatrice, este lucios, se dezvolta mai ales la nivelul fetei si gatului; are marginile mai prost delimitate si este mai invaziv decat celelalte forme.

Alaturi de acestea se regasesc si alte forme de epitelioame, uneori chiar in asociere cu alte cancere cutanate.

Diagnostic si analize de laborator

Diagnosticul clinic se poate pune relativ usor prin simpla examinare a pielii si prin evidentierea trasaturilor tipice ale tumorii; dermatoscopia este foarte utila. Diagnosticul de certitudine, mai ales in ceea ce priveste tipul de epiteliom se pune cu ajutorul examenului histopatologic in urma biopsiei sau exciziei tumorii. Utilizarea ultrasonografiei si laserului Doppler este limitata, utila se pare in delimitarea tumorii, in aprecierea profunzimii ei.

Tratamentul pentru epiteliomul bazocelular (cancerul de piele)

Modalitatea de tratament se stabileste functie de tipul de epiteliom, numarul de leziuni, localizare, prezenta sau nu a complicatiilor (ulcerare), varsta pacientului. Cel mai frecvent se foloseste excizia cutanata, mai ales in formele nodulare, morfeiforme, pigmentare cu o margine de siguranta de minim 3 mm. Urmarirea post excizie este obligatorie.

O forma noua de abordare este chirurgia Mohs. Consta in examinarea strat cu strat a marginilor excizate, in timpul interventiei chirurgicale pentru a ne asigura ca indepartam in totalitate tumora. Se recomanda pentru cancerele dezvoltate la nivelul fetei, pentru cele prost delimitate, invazive. Scade riscul de recurenta tumorala la minim.

Electrocauterizarea, curetarea, crioterapia sunt modalitati de tratament mai putin invazive recomandate in epitelioamele superficiale, mici, bine delimitate, in cele nodulare bine definite localizate la nivelul trunchiului si membrelor. Este insotita de prelevarea de tesut pentru biopsie.

Imiquimodul este un tratament local, aplicat de catre pacient de 3-5 ori pe saptamana, potrivit mai ales in cazul tumorilor superficiale de mici dimensiuni, pana in 2 cm, de pe trunchi sau membre. Modifica raspunsul imun, determina inflamatie locala si in felul acesta distruge celulele tumorale. In egala masura se utilizeaza si tratamentul local cu 5 fluorouracil.

Terapia fotodinamia, radioterapia sunt utilizate pentru leziuni extinse, in completarea exciziei.
In ultimii ani au aparut terapii noi pentru formele rare, metastazate (vismodegib).

Evolutie, prognostic, complicatii

Netratat, epiteliomul invadeaza structurile din apropiere si foarte rar poate metastaza; prezenta unui epiteliom bazocelular creste riscul de aparitie a altor cancere cutanate, nu direct cauza-efect, el fiind doar dovada unei predispozitii la tumori cutanate (genetic, expunere la ultraviolete, alti factori de risc).

Cea mai potrivita modalitate de abordare a tumorii este excizia, rezultatele fiind net superioare in cazul chirurgiei Mohs; nu facem referire la aspectul estetic dupa interventiei, ci la reducerea in felul acesta a riscului de recurenta a tumorii.

Dupa orice tip de interventie (excizie, electrocauterizare, tratament local cu imiquimod etc) pacientul trebuie urmarit periodic pentru a evalua zona tumoarala, pentru a urmari eventuala recurenta locala.

Tumorile localizate la nivelul capului (fata, ureche) sunt cele mai potrivite chirurgiei Mohs, aici recurenta complicand cu mult evolutia (fara chirurgie Mohs exista risc de invazie la nivelul ochiului, nasului, de interventii chirurgicale repetate care distrug aspectul estetic).

Tumorile mici au cel mai mic risc de recurenta; la fel si formele superficiale.
In general prognosticul epiteliomului bazocelular este unul foarte bun, cu supravietuire 100% daca nu exista metastazare. Riscul de a metastaza este de sub 0,1%.

Preventia este simpla si consta in evitarea factorilor de risc. Evitarea expunerii la ultraviolete, folosirea unei protectii solare adecvate sunt cei mai importanti pasi pentru a ne tine departe de orice tip de cancer cutanat.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Ioana Silvia Simian - Medic primar dermatovenerolog
Dr. Ioana Silvia Simian este medic primar dermatovenerolog si investigator principal in studii clinice desfasurate in domeniul produselor cosmetice si dermatocosmetice. Absolventa a Facultatii de Medicina Carol Davila, Dr. Ioana Silvia Simian si-a continuat pregatirea in rezidentiat in cadrul Clinicii ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”