Eritemul fesier la copii este una dintre cele mai frecvente afecţiuni în rândul sugarilor şi costă în iritarea zonei fesiere a micuţilor, apărută ca urmare a mai multor factori, de departe cel mai frecvent fiind scutecul umed sau murdar purtat prea mult timp.
Există însă şi alte cauze ale inflamării pielii bebeluşului în zona fesieră. De asemenea, eritemul fesier poate fi confundat cu alte afecţiuni, unele chiar severe. Aproximativ o treime din bebeluşi se confruntă cu eritemul fesier.
Părinţii trebuie să ştie însă că nu întotdeauna ei sunt de vină pentru această problemă. Uneori, indiferent cât de des sunt schimbate scutecele şi cât de multă grijă au părinţii de pielea micuţilor, eritemul fesier tot apare.
Pielea inflamată din zona feselor nu este singurul simptom al eritemului fesier. Bebeluşul poate prezenta, de asemenea:
Când este cazul să te adresezi medicului pediatru:
Principala cauză a eritemului fesier este reprezentată de scutecul murdar sau umed, care nu este schimbat la timp. Umezeala reţinută de scutec, fricţiunea pe piele şi amoniacul din urină contribuie la producerea unor substanţe care irită pielea micuţului.
De asemenea, scutecele care au în componenţă plastic pot înrăutăţi situaţia, deoarece împiedică circulaţia aerului şi reţin umiditatea. Parfumurile sau alte substanţe chimice cu care sunt tratate scutecele pot contribui, de asemenea, la apariţia eritemului fesier.
Alţi factori care pot favoriza sau înrăutăţi eritemul fesier sunt:
Eritemul fesier poate fi diagnosticat pe baza simptomelor fizice ale bebeluşului, nefiind necesare teste suplimentare. În cazul în care medicul suspectează că iritaţia este cauzată de o reacţie alergică, poate fi necesară efectuarea unui test de alergie care să determine factorul alergen. De asemenea, dacă pielea este acoperită de vezicule cu lichid, dacă iritaţia se extinde sau nu răspunde la tratamentul clasic, medicul poate decide efectuarea unui test pentru depistarea infecţiilor bacteriene sau fungice.
Eritemul fesier poate fi tratat relativ uşor, urmând câteva sfaturi simple:
Dacă iritaţia este cauzată de o infecţie fungică sau bacteriană, cel mai probabil medicul va prescrie unguente sau soluţii pe bază de hidrocrotizon sau antibiotice.
Autor: Paula Rotaru
Surse: nhs.uk, raisingchildren.net.au, webmd.com
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.