Eventratia (hernie incizionala): tratament

Eventratia (hernie incizionala): tratament

Descriere generala eventratie

Eventratia apare atunci cand slabirea rezistentei musculaturii abdominale (la persoane care au avut una sau mai multe interventii chirurgicale abdominale) permite iesirea structurilor din cavitatea abdominala prin defectul parietal creat (apare umflatura sub piele, care poate fi reductibila sau nu, dureroasa, sensibila).

Tipuri de eventratii:

a) eventratia reductibila este cea mai frecventa forma, in care umflatura ce apare la nivelul plagii postoperatorii anterioare, dispare cand pacientul este in pozitie orizontala.

b) eventratia incarcerata manifestata atunci cand umflatura ce apare la nivelul plagii postoperatorii anterioare, nu mai intra in cavitatea abdominala. Pacientii din aceasta categorie trebuie neaparat sa consulte medicul specialist chirurg.

c) eventratia strangulata este atunci cand, continutul sacului de eventratie (ansa de intestin subtire sau gros) este ischemiat si nu mai este vascularizat. Este o urgenta chirurgicala si trebuie operata imediat.

Cauzele eventratiei

Eventratiile apar frecvent la persoanele supraponderale si la femeile gravide, tusitori cronici sau cei care depun munca fizica intensa (ridicare de greutati frecventa) sau sportivii de performanta.

Riscul creste odata cu avansarea in varsta, atunci cand poate apare si adenomul de prostata (dificultatea de a urina este factor favorizant al herniei prin solicitarea intensa a musculaturii abdominale), toate aceste categorii avand in antecedente mai mult de o operatie in sfera abdominala.

Eventratia: simptome

Primul lucru pe care il observa pacientul este o umflatură moale sub piele, de obicei sub sau adiacent inciziei postoperatorii.

Cele mai multe dintre aceste hernii sunt fie nedureroase, fie produc o durere surda intermitenta, mai ales după activitatea fizica.
Majoritatea sunt “reductibile” (conţinutul herniei poate fi impins inapoi in abdomen, spontan). Daca hernia este reductibila, umflatura se poate micsora sau poate sa dispara atunci cand pacientul sta in pozitia culcat.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Foarte rar, este nevoie de investigatii suplimentare si anume ecografia de perete abdominal, CT abdominal sau chiar RMN.

Diagnosticul de eventratie

Diagnosticul trebuie pus in urma unei consultatii efectuata de catre medicul specialist chirurg. Daca in urma consultatiei se pune diagnosticul de eventratie, trebuie sa stiti ca singurul tratament este cel chirurgical. Momentul interventiei chirurgicale trebuie decis in urma consultatiei, dupa ce vi se aduc la cunostinta complicatiile posibile (incarcerarea, strangularea) ale acesteti patologii.

Eventratia: tratament

Tratamentul eventratiei abdominale este strict chirurgical. Interventia chirurgicala poate fi clasica sau laparoscopica.

Avantajele abordului laparoscopic:
• durerea postoperatorie este mai redusa
• timpul de revenire la activitatile zilnice este mai mic
• ratele de recidiva sunt mai mici
• rezultate estetice superioare
• durata de spitalizare redusa
• risc de infectii postoperatorii diminuat

Laparoscopul este un telescop foarte mic, conectat la o camera video, care se introduce printr-o canula (un mic tub gol) si permite chirurgului sa vizualizeze cavitatea abdominala pe un ecran video. Alte doua canule se introduc si permit medicului sa lucreze “in interior”. Trei mini-incizii sunt de obicei necesare.
O plasa chirurgicala este plasata in interiorul abdomenului, la nivelul defectului herniar, care se fixeaza cu agrafe resorbabile si cu fire transparietale. Aceasta operatie se efectueaza cu anestezie generala.

Eventratia: evolutie, Complicatii

Riscul anesteziei generale: greata, varsaturi, retentie urinara, durere in gat si dureri de cap.

Recidiva eventratiei – pentru interventia laparoscopica riscul de recidiva este foarte mic. Reaparitia herniei se intalneste in operatiile unde nu se utilizeaza plasa ca mijloc de intarire a peretelui.

Pot aparea sangerari, febra, roseata, umflaturi sau sensibilitate in jurul inciziei. O eventuala infectie postoperatorie necesita antibiotice.

Cicatricea dureroasa –  pot persista o jena dureroasa,  furnicaturi intr-o anumita zona din apropierea incizie.

Leziuni ale organelor interne – desi extrem de rare,  leziuni la nivelul intestinului, vezicii urinare, nervilor sau a  vaselor de sange de la acel nivel pot aparea in timpul interventiei chirurgicale de hernie si pot complica interventia.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Matei Ionut Gabriel
Absolvent al Facultatii de Medicina din cadrul U.M.F. “Carol Davila ” Bucuresti in anul 2003 2003 Confirmat medic rezident Chirurgie Generala 2003 – 2009 Medic Rezident Chirurgie Generala -Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti. 2009 Medic Specialist Chirurgie Generala. 2010 - prezent Medic ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”