Fibroadenomul mamar este o tumora benigna formata din tesut mamar glandular si fibros. Statisticile spun ca 10% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani sunt predispuse pentru a dezvolta fibroadenom mamar.
Cauza exacta a aparitiei acestor noduli este necunoscuta. Se presupune ca fibroadenomul mamar este influentat de nivelul crescut de estrogen, deoarece apare cel mai des la femeile insarcinate (cand nivelul de estrogen este mare), dar si la femeile aflate la premenopauza (cateodata si la femeile care sunt in post menopauza, atunci cand se afla sub tratament hormonal de subtitutie).
Primul simptom al fibroadenomului mamar este prezenta nodulilor pe care orice femeie ii poate simti la autoexaminarea saptamanala/lunara a sanilor. Acestia pot fi de mici dimensiuni, de la 1 la 5 cm, sau gigantici, cand ajung la 15 cm.
Se simt ca avand forma rotunda, neteda, mobila. Sunt mult mai sensibili in perioada premergatoare ciclului menstrual, atunci cand schimbarile hormonale afecteaza multe dintre femei.
Varsta pacientei determina investigatia imagistica pe care o poate face.
Astfel, sub 40 de ani, pacientei i se va recomanda ecografia mamara daca in urma consultului fizic medicul depisteaza prezenta unui nodul.
Dupa aceasta varsta, pe langa ecografie, se recomanda si efectuarea unei mamografii si/sau a unui RMN.
O alta investigatie de laborator recomandata pentru fibroadenomul mamar este biopsia aspirativa cu ac fin, o analiza usor invaziva in timpul careia, cu ajutorului unui ac fin, medicul ia o proba din nodulul mamar pentru a o trimite spre examinare. Biopsia cu ac gros este o alta investigatie care se realizeaza sub ghidaj ecografic pentru a lua o mostra de tesut din formatiunea mamara.
Investigatia unui fibroadenom mamar incepe cu examinarea clinica la nivelul sanului. Se examineaza fizic nodulul mamar si zona din jurul acestuia, daca sunt sau nu modificari.
Foarte importante pentru stabilirea diagnosticului sunt cateva insemnari pe care este bine sa le aiba fiecare pacienta: cand au aparut nodulii, daca s-a modificat sau nu forma lor, daca in timpul menstruatiei nodulii si-au modificat marimea ori daca au existat sau nu scurgeri mamelonare.
Cele mai multe dintre fibroadenoame sunt tinute sub supraveghere medicala, fara a fi necesar vreun tratament.
Pentru fibroadenoamele multiple, terapia cel mai des folosita este excizia completa. Dupa aceasta interventie, fibroadenoamele nu reapar.
Fibroadenoamele care nu regreseaza complet sau nu-si modifica forma si structura pana la implinirea varstei de 35 de ani necesita excizarea chirurgicala. La fel si cele care devin gigant.
De asemenea, pacientelor care prezinta un istoric in familie de cancer de san li se recomanda biopsia cu excizie imediat ce diagnosticul de fibroadenom a fost pus.
Crioblatia fibroadenomului este o interventie noua, revolutionara, nedureroasa si care dureaza putin, aproximativ 10-15 minute. Aceasta metoda presupune inghetarea nodulilor fara a mai fi nevoie de operatie sau anestezie generala.
Complicatiile fibroadenomului sunt rare. Efectuarea unei biopsii sau excizia pot determina aparitia unor eventuale sangerari, cicatrici ori infectii post-operatorii.
O parte dintre pacientele cu fibroadenom mamar prezinta un risc mare de a dezvolta cancer mamar, iar acesta depinde de tipul fibroadenomului. La cele simple, celulele au aspect si masa uniforma. Nu favorizeaza aparitia cancerului de san.
La fibroadenoamele complexe, acestea contin chisturi mamare si pot prezenta calcifieri. De regula, nu evolueaza catre cancer de san, dar la pacientele cu istoric in familie creste riscul aparitiei cancerului de san.
Este foarte important ca orice femeie sa isi examineze sanii regulat. Nodulii depistati nu inseamna intotdeauna cancer, doar 10% dintre ei sunt de natura maligna. Dar cel mai important este ca odata detectati, femeile sa tina sub observatie nodulul depistat si sa mearga la medic.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.