Un fibrom uterin este cea mai frecventa formatiune tumorala benigna (necanceroasa) care se dezvolta din miometru-muschiul uterin. Apare mai frecvent la femeile intre 30-50 de ani.
Variatii, forme de fibrom:
Cauza fibromului uterin o reprezinta dezechilibrul hormonal.
Factori de risc: Antecedente in familie, obezitatea, hipertensiune arteriala, menarha (prima menstruatie) la varsta mica-10 ani
Multe femei sunt asimptomatice, dar se pot prezenta la medic pentru dismenoree-durere la menstruatie, menoragii-menstruatii abundente, senzatie de presiune sau de durere in pelvis, sangerari intre menstruatii, anemie, infertilitate.
Examenul ginecologic evidentiaza uterul de consistenta crescuta, marit in volum si cu suprafata neregulata.
Ecografia transvaginala sau abdominala precizeaza localizarea si marimea fibromului uterin.
Daca simptomele sunt absente sau minime, nu este necesar un tratament specific.
Tratament medicamentos – Analogi de GnRH, Modulatori de receptori selectivi pentru progesteron-Ulipristal acetat, pot micsora fibroamele si pot facilita o ulterioara interventie chirurgicala.
Tratament chirurgical:
Miomectomie pe cale clasica sau laparoscopic ori histeroscopic in functie de localizare (in special cand se doreste conservarea fertilitatii)-fibroamele pot reaparea.
Histerectomie pentru femeile peste 45 de ani sau pentru cele care au nascut si nu vor sa mai ramana insarcinate.
Tratament non-chirurgical:
– Embolizarea arterei uterine
– Chirurgie cu ultrasunete de inalta frecventa si inalta energie ghidate prin rezonanta magnetica
Citeste mai multe despre variantele de tratament aici: Fibrom uterin: tratament chirurgical sau cu ultrasunete?
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.