Boala de reflux gastroesofagian: cauze, simptome, analize, tratament

Boala de reflux gastroesofagian: cauze, simptome, analize, tratament

Descriere generala

Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune digestiva cronica determinata de refluarea continutului gastric acid din stomac in esofag, din cauza relaxarii inadecvate a sfincterului esofagian inferior.

Simptome pentru boala de reflux gastroesofagian

Mucoasa esofagiana afectata de acidul clorhidric genereaza simptome cum ar fi:
– arsura retrosternala,
–  regurgitatii alimentare si acide,
– eructatii

Simptome atipice din sfera ORL:
– disfonie (raguseala),
– odinofagie (deglutitie dureroasa)
– tuse seaca persistenta, in special nocturna.

Principalul simptom din boala de reflux, si anume senzatia de “arsura” localizata in spatele sternului (denumita si pirozis) este intalnit la 15% din populatie cel putin o data pe saptamana, iar 7% prezinta acest simptom zilnic. Mecanismul cauzator este reprezentat de refluxul acidului gastric si a altor componente din stomac inapoi, in partea inferioara a esofagului.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Se recomanda evaluarea endoscopica atunci cand pacientul are scadere ponderala involuntara, anemie, disfagie (dificultate la inghitire sau la tranzitul retrosternal al alimentelor solide si/sau lichide) sau hemoragie digestiva.

De asemenea, se indica endoscopie digestiva superioara daca pacientul are peste 45 de ani si are simptomatologie cronica sau neresponsiva la tratamentul standard.

Diagnosticul pentru boala de reflux gastroesofagian

Se poate sustine diagnosticul de boala de reflux gastroesofagian pe baza anamnezei, a endoscopiei digestive superioare si, in situatii particulare, a PH-metriei esofagiene sau a manometriei esofagiene.

In functie de acestea, boala de reflux poate fi endoscopic-pozitiva (cu ulceratii si eroziuni la nivelul esofagului distal) sau endoscopic negativa (40-60% dintre pacientii cu simptomatologie sugestiva). Cu alte cuvinte, o endoscopie normala nu exclude acest diagnostic.

Tratament pentru boala de reflux gastroesofagian

Aportul zilnic de alimente trebuie impartit in 3-4 mese pe zi, echilibrate din punct de vedere nutritional si in cantitati mici sau medii. Trebuie evitat consumul unei cantitati mari de alimente, deoarece distensia gastrica favorizeaza refluxul, la persoanele predispuse. De asemenea, cina trebuie sa fie luata cu 3-4 ore inainte de culcare, iar dupa orice masa nu este indicata siesta la orizontala.

Pacientii supraponderali trebuie sa scada in greutate. Trebuie evitate centurile stramte, corsetele si, in general, imbracamintea inadecvata, care determina cresterea presiunii intraabdominale.

O serie de alimente, care sunt dovedite drept favorizante ale refluxului gastric in esofag si stimulante ale secretiei acide, trebuie evitate. Acestea sunt grasimile, alimentele prajite, ciocolata, rosiile si produsele derivate, citricele.

Bauturile alcoolice si fumatul sunt si ei factori recunoscuti care determina reflux si favorizeaza pirozisul. O serie de medicamente pot fi si ele implicate, ca de exemplu contraceptivele orale, sedativele, betablocantele (propranolol) sau tranchilizantele.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Esofagul Barrett reprezinta metaplazia intestinala a esofagului distal, cu potential malign. Leziunea trebuie confirmata histologic, prin biopsie prelevata in cursul endoscopiei digestive superioare.

Alte complicatii de mentionat sunt stenozele peptice si ulcerele esofagiene care pot determina hemoragie digestiva.

Schimbarea stilului de viata prin adoptarea recomandarilor de mai sus, atunci cand este posibil, poate ameliora simptomatologia pentru cazurile de boala de reflux moderata. Insa in cazurile severe, cu recidive frecvente, se impune asocierea medicatiei specifice la masurile nonfarmacologice, sub supraveghere medicala, dupa un control prealabil (endoscopic) al leziunilor de esofagita.

Adresabilitate catre specialist

Pacientul trebuie sa se adreseze medicului generalist sau specialistului de medicina interna, de prima intentie, iar ulterior, in vederea stabilirii indicatiei si pentru efectuarea investigatiilor, medicului specialist gastroenterolog.

 

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Bondoc Alina
Studii: Absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, promoţia 2000.  Concursuri: - Rezidenţiat 2001 – grupa specialităţi medicale – specialitatea gastroenterologie, aleasă prin concurs - Examen de specialitate – octombrie 2006 Cariera: - din ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”