Cancerul veziculei (vezicii) biliare: cauze, simptome, tratament

Cancerul veziculei (vezicii) biliare: cauze, simptome, tratament

Vezica (vezicula biliară) este un organ în formă de pară situat imediat sub ficat, care stochează temporar bila, adică lichidul secretat de ficat, cu rol în descompunerea grăsimilor din alimentele consumate. Ulterior, bila este eliminată din vezica biliară în intestinul subţire, prin intermediul unor canale numite căi sau ducte biliare. În cazul în care există probleme cu vezica biliară, cum ar fi calculii biliari sau cancerul de vezică biliară, poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală a acestui organ. Însă organismul poate compensa această pierdere şi rareori există disfuncţionalităţi la nivelul sistemului biliar.

Peretele veziculei biliare este format din 3 straturi: la exterior se găseşte tunica seroasă, pe faţa lipită de peritoneu este ţesut conjunctiv, iar sub peritoneu se află stratul subseros vascularizat şi inervat.

De regulă, cancerul veziculei biliare debutează în tunica serioasă şi se extinde în straturile profunde. Descoperit în stadii incipiente, acest tip de cancer poate fi tratat cu succes, însă, din păcate, din cauza absenţei simptomelor, majoritatea cazurilor sunt diagnosticate tardiv, când prognosticul nu este la fel de bun.

Cea mai frecventă formă de cancer a veziculei biliare este adenocarcinomul. Printre formele rar întâlnite se numără adenocarcinomul papilar, carcinomul scuamos, carcinomul celular scuamos şi carcinosarcoamele.

Cancerul veziculei biliare: simptome

De obicei, cancerul veziculei biliare nu prezintă simptome decât în stadii tardive ale bolii, când tumora este mare şi s-a răspândit la organele şi ţesuturile învecinate, sau manifestările pot fi puse pe seama altor afecţiuni, cum ar fi gastroenterita. În multe cazuri, cancerul de veziculă biliară este descoperit întâmplător, cu ocazia efectuării unei operaţii de litiază biliară (pietre la vezica biliară).

Printre posibile simptome care pot semnala prezenţa cancerului de vezică biliară amintim:

  • Durerea abdominală, în special în cadranul abdominal drept superior
  • Balonare
  • Febră
  • Scădere nejustificată în greutate
  • Greaţă şi/sau vărsături
  • Îngălbenirea pielii şi a albului ochilor (icter)
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Urina de culoare închisă sau tulbure
  • Materii fecale deschise la culoare, cu textură grasă
  • Apariţia unor noduli sau gâlme în partea dreaptă a abdomenului

Aceste simptome pot masca însă şi alte afecţiuni, precum litiaza biliară, infecţii ale vezicii biliare sau hepatita.

Cancerul veziculei biliare: cauze

Una dintre principalele cauze ale cancerului veziculei biliare este inflamaţia cronică a vezicii biliare, ce poate fi cauzată de calculii biliari. O altă posibilă cauză a cancerului de vezică biliară este refluxul sucurilor pancreatice. Acestea pot inflama ţesutul vezicii biliare, stimulând totodată dezvoltarea celulelor maligne  pe suprafaţa acesteia.

De asemenea, cancerul de vezică biliară poate fi cauzat de anumite mutaţii ale genelor, care pot fi moştenite fie de la părinţi, fie dobândite pe parcursul vieţii, mai frecvent (în special genele TP53, KRAS şi PIK3CA).

Deşi cauzele cancerului veziculei biliare nu sunt cunoscute pe deplin, oamenii de ştiinţă au identificat o serie de factori care pot creşte riscul de apariţie a acestei afecţiuni.

Aceştia includ:

  • Vârsta înaintată şi sexul (femeile cu vârsta peste 65 de ani sunt de 3-4 ori mai expuse riscului de cancer de vezică biliară în comparaţie cu bărbaţii)
  • Prezenţa calculilor biliari (pietre la vezica biliară)
  • Obezitatea
  • Rasa (cele mai expuse populaţii sunt cele din India, Pakistan, Europa Centrală şi America de Sud)
  • Anomalii ale ductelor biliare
  • Polipi în vezica biliară
  • Colangita sclerozantă primară
  • Infecţia cu Salmonella
  • Istoricul familial de cancer al vezicii biliare sau de calculi biliari
  • Fumatul
  • Expunerea la substanţe chimice folosite la fabricarea cauciucurilor şi în industria textilă
  • Expunerea la nitrozamine
  • Vezica biliară de porţelan (afecţiune caracterizată prin depunerea de calciu în pereţii veziculei biliare)
  • Chist coledocian congenital

Cancerul veziculei biliare: diagnostic

Diagnosticul de cancer al veziculei biliare se stabileşte pe baza pe baza simptomelor (dacă acestea există), a istoricului medical familial şi personal al pacientului, a examenului clinic, a testelor de sânge specifice şi a investigaţiilor imagistice recomandate de medic.

În multe situaţii, cancerul veziculei biliare este descoperit întâmplător, cu ocazia efectuării unei endoscopii sau a unei operaţii chirurgicale deschise pentru eliminarea calculilor biliari. Din acest motiv, se recurge la tehnica analizării la microscop a calculilor biliari, pentru a fi evidenţiate eventuale celule tumorale. Cu toate acestea, sunt şi situaţii când pacientul descoperă că suferă de cancer în stadiu tardiv, când simptomele apar ca urmare a afectării ţesuturilor şi organelor învecinate.

În astfel de cazuri, se recomandă iniţial examenul clinic complet şi notarea istoricului medical şi familial. Ulterior, pe baza suspiciunilor medicului, se poate recurge la analize de sânge care vizează funcţia hepatică sau biliară – bilirubină, albumină, enzime hepatice (fosfatază alcalină, AST, ALT, GGT etc.).

De asemenea, pot fi luate în calcul testele markerilor tumorali, care pot identifica anumiţi markeri ce pot releva disfuncţionalităţi ale vezicii biliare.

În ceea ce priveşte investigaţiile imagistice, sunt recomandate: radiografiile cu raze X, ultrasunetele abdominale,  biopsia cu ac fin ghidată imagistic, ultrasunetele laparoscopice sau endoscopice, tomografia computerizată (CT), angiografia CT, imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM/RMN), colangiopancreatografia prin rezonanţă magnetică sau endoscopică retrograd, angiografia prin rezonanţă magnetică, colangiografia transhepatică percutană etc.

Cancerul veziculei biliare: tratament

Tratamentul cancerului veziculei biliare depinde de stadiul în care este descoperită boala, precum şi de starea generală de sănătate şi preferinţele pacientului sau recomandarea medicului. În principal, scopul tratamentului este de a elimina celulele tumorale, dar dacă acest lucru nu este posibil, se va recurge la terapii paliative care pot încetini evoluţii bolii şi pot ameliora simptomele pacientului.

Cancerul veziculei biliare prezintă 4 stadii de evoluţie:

  • Stadiul I – cancerul este localizat în straturile interioare ale veziculei biliare
  • Stadiul II – cancerul invadează stratul exterior al veziculei biliare
  • Stadiul II – cancerul s-a extins până la organele şi ţesuturile apropiate, cum ar fi ficatul, intestinul subţire, stomacul sau nodulii limfatici
  • Stadiul IV – tumora este mare şi apar focare de celule maligne de diferite dimensiuni  în mai multe organe şi ţesuturi învecinate

Intervenţia chirurgicală este singura opţiune de tratament de succes pentru cancerul în stadiile I (se elimină vezicula biliară) şi II (se elimină vezicula biliară şi porţiunile afectate din ficat şi din ductele biliare).

Ulterior, pot fi recomandate şedinţe de radio- şi/sau chimioterapie, pentru eliminarea tuturor resturilor de celule maligne care „au scăpat” de intervenţia chirurgicală.
În cazul stadiilor avansate ale cancerului de vezică biliară, se recomandă chimioterapie, radioterapie, imunoterapie, terapii moleculare ţintite.

Autor: Paula Rotaru

Surse: cancer.org, cancer.net, mayoclinic.org

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”