Candidoza vulvo-vaginala este o infectie provocata de o ciuperca denumita Candida albicans. In mod obisnuit, aceasta ciuperca face parte, in cantitati mici, din flora intestinala sau vagin. Pe parcursul vietii, trei din patru femei vor suferi de candidoza.
Alaturi de o serie de bacterii, ciuperca Candida albicans este prezenta in mod normal in gura, intestine sau vagin fara a afecta sanatatea. Echilibrul acestei flore este insa perturbat in urma administrarii de antibiotic cu spectru larg, dar si de fluctuatii ale valorilor hormonale, de exemplu.
Cele mai comune simptome ale infectiilor vaginale sunt:
• Cresterea secretiilor vaginale si modificarea culorii acestora (verzui, galbene, cenusii)
• Miros neplacut si mancarime
• Inflamarea vulvei, dureri
• Senzatie de disconfort (usturime) la urinare
• Durere sau sangerare in timpul actului sexual
Ciuperca poate fi evidentiata printr-un examen microscopic al secretiei vaginale. Se mai poate face, de asemenea, cultura, care este mai sensibila in stabilirea diagnosticului. In general, ph-ul secretiilor vaginale este acid, fara a prezenta un miros anume.
Este foarte important ca fiecare femeie sa mearga la un consult de specialitate in cazul in care apar simptomele descrise mai sus.
Amanarea unui diagnostic precis poate duce la aparitia complicatiilor sau la intarzierea eficacitatii tratamentului prescris.
Tratamentul consta in folosirea medicamentelor antifungice, care sunt recomandate de medicul specialist. Daca simptomele devin severe, tratamentul va fi administrat pe o perioada mai indelungata. Dintre medicamentele recomandate se numara ovulele, care se introduc in vagin, crema si comprimatele antifungice, care inlocuiesc cremele si ovulele.
Principalele complicatii ale candidozei vulvo-vaginale sunt recurenta candidozei, depresia si problemele sexuale, probleme ale organului genital al partenerului.
O infectie vaginala nu este considerata o boala cu transmitere sexuala, desi ciuperca Candida albicans se poate transmite prin contact oral si genital.
Daca o femeie are infectie cu Candida albicans, partenerul sau poate dezvolta dermatita candidozica a penisului.
Tratamentul pentru candidoza vaginala este, in cele mai multe dintre cazuri, eficient, cu exceptia cazurilor cand apar infectii fungice recurente. Intr-un asemenea caz, tratamentul este de lunga durata si este urmat, obligatoriu, de un tratament de intretinere.
Pe perioada tratamentului, contactul sexual va fi protejat. Se poate relua contactul neprotejat numai dupa ce amandoi partenerii au refacut testele care au iesit negative.
Estimativ, 75% dintre femei se or confrunta cu candidoza vulvo-vaginală o dată în viață, iar 40%-45% dintre ele vor experimenta un episod recurent.
În majoritatea cazurilor nu este contagioasă, dar există cazuri rare în care infecția poate fi transmisă între partenerii sexuali, atât femei, cât și bărbați.
Nu, nu este clasificată ca fiind o infecție cu transmitere sexuală. În ciuda acestui aspect, există situația ca ea să fie transmisă între partnerii sexuali.
Da și bărbații se pot confrunta cu un episod de candidoză în urma contactului sexual neprotejat cu persoană care deja se confruntă cu această afecțiune.
Articol revizuit 2022 cu surse: ada.com
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.