Dr. Andreas Vythoulkas: ce analize să faci pentru a preveni bolile ginecologice

Dr. Andreas Vythoulkas: ce analize să faci pentru a preveni bolile ginecologice

Screeningul, analizele de rutină, sunt gesturi doar aparent banale. În realitate, ele reprezintă, pe de o parte, asigurarea că totul este în regulă din punctul de vedere al sănătăţii şi, pe de altă parte, în unele situaţii, singura cale de a preveni îmbolnăviri grave, mutilante sau chiar ameninţătoare la adresa vieţii. Am stat de vorbă cu Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare infertilitate, despre controalele şi analizele necesare pentru a preveni bolile ginecologice.

Pentru femei, vizitele regulate la medicul ginecolog şi efectuarea de investigaţii, atât în perioada fertilă cât şi în cea a menopauzei sau după încheierea acesteia, au o importanţă majoră. Asta deoarece organismul femeii trece prin schimbări permanente. Fie că sunt fizice sau hormonale, determinate de vârstă, de starea generală de sănătate sau de istoricul familial, toate aceste schimbări pot influenţa, în primul rând, cea mai importantă capacitate a unei femei: cea reproductivă.

Ai 30 de ani? Iată ce analize ai de făcut

Dr. Andreas Vythoulkas recomandă ca, în general, o femeie să meargă o dată pe an la controlul ginecologic, dacă nu există alţi factori care să impună vizite suplimentare. De la începerea vieţii sexuale şi până la vârsta de 30 de ani este recomandat ca examenul ginecologic anual să fie completat de un examen bacteriologic al secreţiei vaginale şi de unul citologic (Babeş-Papanicolau). Acestea pot releva prezenţa vaginitelor, candidozelor, bolilor cu transmitere sexuală, herpesului genital, uretritei sau bolii inflamatorii pelvine. Testul Babeş-Papanicolau poate identifica prezenţa unor celule anormale de la nivelul colului uterin. Tot în cadrul examenelor naturale, la recomandarea medicului se pot efectua ecografia transvaginală (indicată în afecţiunile uterului şi ovarelor) şi testul HPV. De asemenea, poate fi efectuat un examen clinic al sânilor şi o ecografie mamară (tot la recomandarea medicului), o dată la trei ani, pentru depistarea precoce a nodulilor şi mai cu seamă a naturii acestora.

Analize şi controale ginecologice pe care ar trebui să le faci după 30 de ani

După vârsta de 30 de ani, chiar dacă incidenţa infecţiei cu virusul HPV este mai scăzută, se menţin recomandările de efectuare, anual, atât a examenului bacteriologic cât şi a celui citologic, pentru că riscurile apariţiei cancerului de col uterin par să fie mai mari. Bineînţeles, nu trebuie aşteptat să treacă un an calendaristic pentru prezentarea la aceste investigaţii dacă între timp apar simptome deranjante sau îngrijorătoare. Menstrele neregulate şi sângerările între menstre, durerile pelvine accentuate sau durerile din timpul actului sexual, toate sunt motive întemeiate de a solicita o consultaţie ginecologică.

 

Controale până la 60 de ani

Există o concepţie profund greşită potrivit căreia, în perioada menopauzei sau după aceasta, o femeie nu mai trebuie să meargă regulat la ginecolog. În realitate, riscul de cancer de sân şi al celui ovarian creşte pe măsură ce înaintăm în vârstă. Aşadar, frecvenţa controalelor şi analizelor sus menţionate rămâne constantă (anuală), până la vârsta de 60 de ani. În privinţa examenului clinic al sânilor acesta va deveni de asemenea anual şi, la solicitarea medicului, poate fi completat, tot anual, de o mamografie bilaterală.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Vezi Articole în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”