Vaginismul: simptome si tratament

Vaginismul: simptome si tratament

Ce este vaginismul?

Destul de putin intalnit, vaginismul este o disfunctie caracterizata prin contractii involuntare ale muschilor vaginului. Din acest motiv, raporturile sexuale devin greu de realizat si foarte dureroase.

Cauzele aparitiei vaginismului

Exista doua tipuri de vaginism:
– primar – se refera la femeile care nu au avut nicio penetrare vaginala, situatie intalnita mai mult in perioada de adolescenta, iar pacientele nu constientizeaza aceasta problema decat daca incearca penetrarea vaginala. Printre principalele cauze ale aparitiei vaginismului primar se numara abuzul sexual sau diverse preconceptii legate de actul sexual.
– secundar – apare la femeile care au avut initial contacte sexuale normale, iar printre principalele cauze ale aparitiei vaginismului se numara infectiile genitale sau traumatismele aparute dupa nastere.

Aceasta disfunctie sexuala poate avea numeroase cauze, organice si de natura psihologica. Din prima categorie se dinting malformatiile de la nivelul vaginului, infectiile vaginale recurente, prezenta unui himen gros (ce necesita interventia chirurgicala), iritatii ale vaginului cauzate de folosirea in exces a spalaturilor vaginale, a spermicidelor, diverse leziuni cauzate fie de nasteri, interventii chirugicale ori traumatisme locale. In categoria cauzelor psihologice se regasesc depresia, amintirea primul contact sexual dureros, dificultati conjugale, inhibitia sexuala, teama de durere sau de sarcina.

Factori de risc
Factorii de risc ce pot duce la aparitia simptomelor vaginismului sunt infectiile, modificarile degenerative cauzate de inaintarea in varsta, traumatismele genitale, stresul emotional, anxietatea.

Simptome care anunta vaginismul

Unele dintre cele mai importante simptome care anunta existenta vaginismului sunt durerea intensa aparuta in timpul actului sexual si imposibilitatea penetrarii vaginale. Alte simptome cunoscute sunt dificultatea de a introduce tampoane vaginale sau prezenta permanenta a durerilor vaginale.

Diagnosticul de vaginism

Vaginismul se poate diagnostica in urma unui examen ginecologic care include tuseul vaginal. Daca examinarea este foarte dureroasa, examinarea se poate face sub anestezie.

In absenta lipsei unei cauze organice, se va recomanda consilierea psihologica.

Conduita terapeutica

Este important de facut o diferentiere intre vaginism si frigiditate. Daca in cazul vaginismului femeia acuza dureri la penetrare, dar poate avea orgasm prin masturbare, in cazul frigiditatii este vorba despre incapacitatea femeii de a resimti placere in timpul actului sexual sau de a avea orgasm.

Daca vaginismul se datoreaza unei cauze psihologice, se recomanda consiliere psihologica, care are rolul de a identifica si apoi de a rezolva problema.

In paralel, se pot efectua exercitii de relaxare, exercitii Kegel, al caror rol este benefic si in intarirea muschilor utilizati pentru oprirea jetului urinar.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”