Guşa multinodulară toxică: simptome, cauze, tratament

Guşa multinodulară toxică: simptome, cauze, tratament
Sursa foto: 123rf.com

Guşa multinodulară toxică este o afecţiune caracterizată prin producţia excesivă de hormoni tiroidieni, cauzată, de regulă, de deficitul de iod din organism, dar şi de anumiţi factori genetici, care duce, în majoritatea cazurilor, la apariţia hipertiroidismului. Umflarea gâtului este consecinţa măririi în volum a tiroidei, o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, care are numeroase roluri esenţiale în organism.

Tiroida reglează temperatura corpului şi ritmul bătăilor inimii, ajută la menţinerea sănătăţii pielii, părului şi unghiilor, susţine procesul de digestie, sistemul nervos şi aparatul genital, menţine nivelul energiei şi stimulează metabolismul.

Guşa multinodulară toxică presupune existenţa mai multor noduli tiroidieni care sporesc producţia de hormoni specifici.

Chiar dacă majoritatea nodulilor tiroidieni sunt inofensivi şi nu provoacă probleme, există şi cazuri când aceştia pot favoriza instalarea cancerului tiroidian. De aceea este important să recunoaşteţi simptomele specifice, să mergeţi la medic pentru un diagnostic corect şi un tratament instituit cât mai devreme.

Simptome

Simptomele guşei multinodulare toxice sunt similare hipertiroidismului, dar sunt situaţii când această afecţiune nu produce deloc manifestări, iar persoana în cauză descoperă doar în urma unui examen de rutină că suferă de această problemă.

Printre simptomele frecvent întâlnite se numără:

  • Dificultăţi de respiraţie (în special când persoana stă întinsă pe spate)
  • Senzaţia de sufocare sau de strânsoare la nivelul gâtului
  • Senzaţie de nod în gât
  • Creşterea în volum a bazei gâtului (sub mărul lui Adam)
  • Nervozitate excesivă
  • Intoleranţă la căldură
  • Palpitaţii
  • Insomnie
  • Anxietate
  • Transpiraţie excesivă
  • Scădere accelerată în greutate, în ciuda apetitului crescut
  • Fibrilaţie atrială
  • Tremurături
  • Slăbiciune musculară
  • Dificultăţi la înghiţirea salivei, alimentelor, pastilelor etc.
  • Răguşeală
  • Tulburări menstruale
  • Infertilitate

Trebuie să reţineţi însă că simptomele enumerate mai sus sunt specifice şi altor afecţiuni, deci nu vă stabiliţi singuri diagnosticul de guşă multinodulară toxică, doar pe baza prezenţei acestora. Cel mai bine mergeţi la un medic, care va recomanda analize de sânge ce pot determina cu precizie existenţa acestei afecţiuni.

Alte afecţiuni tiroidiene care se manifestă astfel sunt: boala Graves, hipotiroidismul, tiroidita, nodulii tiroidieni şi cancerul de tiroidă.

Guşa multinodulară toxică: cauze

Una dintre principalele cauze ale guşei multinodulare toxice este carenţa de iod din organism, un mineral care se găseşte în sarea alimentară, dar şi în alimente precum peştele, fructele de mare, strugurii, spanacul, ciupercile, nucile, roşiile, varza sau morcovii.

Tiroida are nevoie de iod pentru a funcţiona corect. Atunci când acest mineral este deficitar, apar problemele. Printre factorii de risc în apariţia guşei multinodulare toxice amintim:

  • Consumul redus de sare iodată
  • Moştenirea genetică (unele afecţiuni moştenite pot afecta producţia de hormoni tiroidieni)
  • Sexul – femeile sunt mai predispuse la apariţia afecţiunilor tiroidiene
  • Vârsta – femeile vârstnice au un risc mai crescut de a dezvolta noduli tiroidieni
  • Istoricul medical de boli tiroidiene (tiroidita Hashimoto, boala Graves)

Diagnostic

Dacă prezentaţi simptome ale guşei multinodulare toxice, este important să vă adresaţi medicului endocrinolog pentru stabilirea unui diagnostic precis. Acesta se stabileşte pe baza examenului clinic, a istoricului medical şi familial, dar şi pe baza unor analize specifice, precum:

  • Ecografia tiroidiană cu ultrasunete
  • Testul de sânge TSH (nivelurile scăzute ale acestui hormon este un indicator al hipertiroidismului), T3 şi T4
  • Puncţia-aspiraţie cu ac fin (procedură recomandată în special pacienţilor care prezintă noduli cu o dimensiune de peste 1 cm)

Guşa multinodulară toxică: tratament

Tratamentul guşei multinodulare toxice depinde de dimensiunea tiroidei, de ritmul în care aceasta se dezvoltă, de rezultatele analizelor, de istoricul medical şi familial, precum şi de simptomele pe care le prezintă pacientul.

În cazul în care tiroida creşte rapid în dimensiuni, creează disconfort fizic şi estetic, probleme respiratorii sau există suspiciunea de cancer tiroidian, cea mai indicată metodă terapeutică este intervenţia chirurgicală (tiroidectomia – extirparea parţială sau în totalitate a glandei tiroide).

O altă variantă de tratament pentru guşa multinodulară toxică ar putea consta în administrarea de iod radioactiv, care reduce dimensiunea tiroidei sau a nodulilor tiroidiene şi echilibrează producţia de hormoni tiroidieni.

Dacă tiroida sau nodulii sunt de dimensiuni mici, medicul poate recomanda şi tratamente hormonale pe bază de levotiroxină.

Studiile arată că 10-20% dintre pacienţii cu guşă multinodulară toxică dezvoltă cancer tiroidian, aşa că este extrem de important diagnosticul precoce, iar tratamentul să fie instituit cât mai devreme, pentru a reduce riscul de complicaţii.

Surse: medicalnewstoday.com, endocrinologyadvisor.com, columbiasurgery.org, empendium.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”